Degetul “in resort”

Degetul “in resort” sau “trigger finger“ face parte din categoria tenosinovitelor stenozante, afectiuni ce se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o “pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

 

Degetul “in resort” apare din cauza formarii unui nodul pe traiectul tendonului, nodul ce nu poate aluneca prin sistemul complex de scripeti al degetului afectat, prin urmare realizare extensiei este extrem de dificila sau chiar imposibila in formele severe.

Motivele aparitiei acestei afectiuni sunt relativ simple si usor de inteles. Inflamatia tendonului determina ingrosarea acestuia si impiedica alunecarea prin sistemul de scripeti. Traumatismele mainii au fost identificate de asemenea ca factori determinanti ai aparitiei tenosinovitei stenozante. Malformatiile sistemului de scripeti sunt implicate intr-o mai mica masura in debutul afectiunii, insa nu trebuie neglijate, anamneza riguroasa fiind extrem de importanta.

In functie de severitatea cazului au fost descrise urmatoarele stadii:

Stadiul 1  – pacientul acuza durere si descrie blocaje rar
Stadiul 2 – apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul)
Stadiul 3 – blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor
Stadiul 4 – blocaj complet

Tratamentul degetului “in resort” este influentat de momentul prezentarii pacientului la medic. In formele usoare se poate inceraca tratamentul conservator ce consta in administrarea medicatiei antiinflamatorii si a imobilizarii mainii afectate printr-o atela gipsata. Daca simptomatologia persista este necesar tratamentul chirurgical.

Operatia consta in recalibrarea scripetelui afectat, astfel incat tendonul sa poata glisa fara dificultate. Interventia chirurgicala dureaza 30 de minuute, este nedureroasa si se realizeaza cu anestezie locala.

Recuperarea postoperatorie este foarte rapida cu redobandirea functionalitatii degetului afectat in totalitate.

Intarzierea consultatiei medicale de specialitate si prin urmare a tratamentului adecvat duce la aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul scipetilor si tendoanelor ce fac imposibila recuperarea in totalitate a functionalitatii degetului.


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.

6 comments

Mihalca Maria said:

Reply
9 January 2018 at 13:08

Buna ziua,

Ma numesc Maria Mihalca, am 63 de ani. Am facut o operatie de tunel carpian la mana dreapta, acum 6 luni. Totul a decurs bine, nu ma durea mana, puteam sa misc bine degetele, un timp. Totus, dupa 2 saptamanai, din momentul ce aveam voie sa lucrez cate ceva, am simtit durere in incheetura degetului mare si mic, la baza, iar dupa 3 luni a inceput sa mi se blocheze degetele, mai putin degetul aratator si foarte mult si dureros degetul mare. Nu-mi mai amorteste mana, dar am dat de aceasta problema a blocarii degetelor.
Acuma merg la kinetoterapie, am facut 2 sedinte, nu am rezultate vizibile, inca, sper in mai bine.
Ce ma sfatiuti, ar trebuii sa fac si tratament medicamentos antinflamator sau sa port ortesa? Sunt in tratament de 2.5 luni cu gabapentin, dar nu ma simt mai bine.
Bai ci cu apa sarata calda sunt bune sau nu?
E posibil ca durerea de la degetul mare si mic sa aiba legatura cu operatia, s-a lezat ceva in timpul operatiei?

Va multumeasc frumos. Cu respect Maria Mihalca

Dr. Bejinariu Catalin said:

Reply
18 January 2018 at 16:08

Buna ziua,

Blocarea degetelor nu a fost determinata de operatia de decomprimare a canalului carpian, este o afectiune de sine statatoare care poarta numele de ” deget in resort”.

Exista doua variante de tratament:

– tratamentul conservator – care include ortezarea pe timpul noptii si administrarea de medicamente antiinflamatorii

– tratamentul chirurgical – prin care se elimina definitiv cauza declansatoare a afectiunii.

Va invit sa parcurgeti materialul explicativ din rubrica INTERVENTII CHIRURGICALE – DEGET IN ” RESORT”, unde am prezentat pe larg toate detaliile legate de aceasta afectiune.

Daca remarcati ca simptomatologia persista mai mult de 3 luni (timp in care ati urmat tratamentul conservator) este un semn clar ca singura solutie este cea chirurgicala.

Cu drag,
Dr. Bejinariu

Voinea Radu said:

Reply
18 January 2018 at 15:22

Buna ziua,

As dori sa stiu cam cat costa o asemena operatie…..stadiul 3 dupa ce am citit mai sus.

Multumesc anticipat.
Cu stima,
Radu Voinea

Dr. Bejinariu Catalin said:

Reply
18 January 2018 at 16:00

Buna ziua,

Exista doua optiuni:

– sistemul public de sanatate – in aceasta situatie interventia chirugicala este gratuita si se realizeaza in Spitalul “Bagdasar-Arseni”

– sistemul privat de sanatate – in acest caz pretul interventiei fiind de aproximativ 1500 RON

Indiferent de optiunea aleasa va ajut cu drag.

Dr. Bejinariu

Mihalca Maria said:

Reply
2 February 2018 at 14:52

Buna ziua,
Va multumesc foatre mult, m-ati linistit un pic, deoarce eu credeam ca aceasta afectiune este influientata de operatia suferita.
Nu este placut totusi sa sufar si de ,, deget in resort” la scurt timp dupa operatia de tunel carpian.
Acelasi diagnostic mi-a pus acuma recent si chirurgul care m-a operat si mi-a dat acelasi tratament cu antiinflamatorii si daca nu cedeaza sa trecem la operatie.
As dorii sa stiu daca kinetoterapia este indicata sau nu in aczul acesta.

Va multumesc frumos, cu respecta Maria Mihalca

Dr. Bejinariu Catalin said:

Reply
13 February 2018 at 20:49

Buna ziua,

Recuperarea medicala este recomandata dupa orice tip de interventie chirurgicala efectuata la nivelul mainii, cu atat mai mult in cazul interventiei de decomprimare a tunelului carpian.

Insanatosire grabnica!

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii