Degetul „in resort”

Degetul “in resort” sau “trigger finger“ face parte din categoria tenosinovitelor stenozante, afectiuni ce se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o „pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

 

Degetul „in resort” apare din cauza formarii unui nodul pe traiectul tendonului, nodul ce nu poate aluneca prin sistemul complex de scripeti al degetului afectat, prin urmare realizare extensiei este extrem de dificila sau chiar imposibila in formele severe.

Motivele aparitiei acestei afectiuni sunt relativ simple si usor de inteles. Inflamatia tendonului determina ingrosarea acestuia si impiedica alunecarea prin sistemul de scripeti. Traumatismele mainii au fost identificate de asemenea ca factori determinanti ai aparitiei tenosinovitei stenozante. Malformatiile sistemului de scripeti sunt implicate intr-o mai mica masura in debutul afectiunii, insa nu trebuie neglijate, anamneza riguroasa fiind extrem de importanta.

In functie de severitatea cazului au fost descrise urmatoarele stadii:

Stadiul 1  – pacientul acuza durere si descrie blocaje rar
Stadiul 2 – apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul)
Stadiul 3 – blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor
Stadiul 4 – blocaj complet

Tratamentul degetului „in resort” este influentat de momentul prezentarii pacientului la medic. In formele usoare se poate inceraca tratamentul conservator ce consta in administrarea medicatiei antiinflamatorii si a imobilizarii mainii afectate printr-o atela gipsata. Daca simptomatologia persista este necesar tratamentul chirurgical.

Operatia consta in recalibrarea scripetelui afectat, astfel incat tendonul sa poata glisa fara dificultate. Interventia chirurgicala dureaza 30 de minuute, este nedureroasa si se realizeaza cu anestezie locala.

Recuperarea postoperatorie este foarte rapida cu redobandirea functionalitatii degetului afectat in totalitate.

Intarzierea consultatiei medicale de specialitate si prin urmare a tratamentului adecvat duce la aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul scipetilor si tendoanelor ce fac imposibila recuperarea in totalitate a functionalitatii degetului.


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.

17 comments

Manu Magdalena said:

Răspunde
11 iulie 2019 at 22:53

Buna ziua!Ma numesc Manu Magda si acum 2 ani m-am operat de tunel carpian la ambele maini.De mai bune de 1 luna cand strang pumnul drept ma doare degetul mic si trosneste si in flexie si in reflexie.Parca se indoie si se indreapta ca un robot.Iar cotul stang daca il indrept total sau daca il incordez(ex:cand ridic greutati)ma doare groaznic.V-as ruga intai de toate sa imi recomandati analizele care ar trebui facute si ce ar urma sa trebuiasca facut.Mentionez ca in cei 2 ani de dupa operatii am facut efort fizic cu mainile.Multumes mult!

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
25 august 2019 at 17:24

Buna ziua,

Veniti la spital pentru consultatie si stabilim care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Cu drag

Pancu Daniel marian said:

Răspunde
22 iulie 2019 at 18:22

Bună ziua as avea și io o întrebare am avut o operație de tendon la mana dreaptă operația a ținut aproximativ 75 de minute după 5 zile miau desfăcut bandajul cu ghips și după aceea la doua săptămâni miU scos firele totul a decurs bine pana acum câteva zile și acum mi sa umflat degetul și mam dus la spital și acum vad ca nu vor sa îmi zică ce și cum mia pus un bandaj la mână

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
25 august 2019 at 17:04

Buna ziua,

Sunt sigur ca medicul care a efectuat operatia a facut tot posibilul ca dumneavoastra sa fiti bine si sa va vindecati cat mai repede. Daca au aparut probleme, sau aveti o vindecare ceva mai intarziata nu trebuie sa va ingrijorati. Respectati indicatiile echipei operatorii si totul o sa fie bine.

Cu drag

Dumitru Niculae said:

Răspunde
28 iulie 2019 at 22:24

Ma numesc Dumitru Niculae și am fost operat de dv la degetul mare deget în resort pe data de 21 iunie 2019 am făcut o luna după operație și deasupra operației simt ceva tare Chiar se simte cind pui mina chiar într-o parte sa format ceva puțin ascuțit ca un foarte tare care sa fie problema? Multumesc

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
25 august 2019 at 17:06

Buna ziua,

Nu va ingrijorati, veniti la spital pentru control postoperator si totul o sa fie foarte bine.

Cu drag

Niculae dumitru said:

Răspunde
29 iulie 2019 at 23:31

Ma numesc Dumitru Niculae și am făcut o operație la degetul mare de la mina dreapta deget în resort pe data 21 iunie 2019 și simt ceva foarte tare defapt este cam vizibil și simt zona amorțita care sa fie problema va mulțumesc aștept răspuns.

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
25 august 2019 at 17:00

Buna ziua,

Va astept la spital pentru control postoperator. Este absolut normal ca zona operata sa fie indurata, insa in majoritatea cazurilor recuperarea este integrala inca din pimele zile dupa operatie.

Cu drag,

Nadia said:

Răspunde
1 ianuarie 2020 at 21:15

Bună ziua ! De o săptămână degetul mare de la mâna face pac ,pac cand il îndoi, la urgență în Constanța mi l-a pus în atela ,Vă rog frumos sa-mi dati un sfat , ce am de facut in continuare .Vă mulțumesc frumos !

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
1 ianuarie 2020 at 22:29

Bună ziua,

Dacă simptomatologia persistă după suprimarea imobilizării, vă recomand să veniți la București pentru consultație în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Isar Florin Alexandru said:

Răspunde
22 ianuarie 2020 at 20:58

Bună seara ma numesc isar Florin , va rog sa ma ajutați și pe mine cu un sfat! Socrul meu are degetul mare de la mâna stânga în resort as dori sa știu și eu care este prețul unui consult, eventual unei operații, ca simptome, când îndoaie degetul rămâne îndoit și trebuie sa se ajute de cealaltă mână să revină, există tratament?! Va mulțumesc

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
23 ianuarie 2020 at 1:12

Buna ziua,

Exista doua variante:
– sistem public – situatie in care atat consultatia cat si tratamentul se efectueaza gratuit ( in baza documentatiei furnizate de catre pacient),
– sistem privat – caz in care pretul consultatiei este de 200 de RON, urmand ca pretul tratamentului chirurgical sa fie stabilit in urma efectuarii consultatiei.

Indiferent de solutia aleasa va ajut cu drag.

Achim Florentin said:

Răspunde
19 februarie 2020 at 14:20

Buna ziua, am o problema la degetul aratator de la mana stanga de mai mult timp dar nu am considerat ca este ceva important asa ca nu am mers la spital. Nu imi pot indoi degetul foarte mult si ma doare atunci cand incerc sau daca ma lovesc foarte putin . Care ar fi cauza? Multumesc

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
20 februarie 2020 at 0:18

Buna ziua,

Sunt multiple cauze care ar putea genera simptomatologia pe care o descrieti. Cel mai bine este sa veniti la spital pentru o consultatie in vederea stabilirii diagnosticului si a conduitei terapeutice adecvate.

Pentru programare sunati la numarul de telefon: 0724 572 908.

Cu drag

Valentina ion said:

Răspunde
20 februarie 2020 at 13:17

Mă numesc Valentina Ion,am fost diagnosticată cu deget în resort la doua degete la mana dreapta.După intervenție în ce consta recuperarea.Vă Mulțumesc anticipat !

tudorache dumitru said:

Răspunde
3 martie 2020 at 10:33

Buna ziua.
Ma confrunt de cca 1 luna de zile cu blocajul degetelor inelare de la ambele maini (stnga si dreapta), si o mica trosnitura plus durere, cand trag de ele pentru a le debloca si indrepta. Am citit prin mediul online medical, ca ar fi vorba de deget in resort.
Cum as putea rezolva situatia aceasta ?
Se poate si cu o eventuala trimitere de la medicul de familie si unde anume se poate face programarea?
Cu respect,

Dr. Bejinariu Catalin said:

Răspunde
4 martie 2020 at 11:46

Bunã ziua,

Simptomatologia descrisã de dumneavoastrã este sugestivã pentru diagnosticul de deget în resort.

Pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate trebuie sã veniți la consultație.

Dacã doriți sã programați o consultație sunați la numãrul de telefon: 0724 572 908.

Cu drag

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii