CLAVUSUL

Durinomul, clavusul, batatura sunt sinonime si definesc aceeasi patologie sau mai corect spus modificare adapatativa a tegumentului din zonele expuse frecvent la traumatisme repetate. Clavusul reprezinta o ingrosare a pielii ca urmarea a expunerii prelungite la presiuni crescute si apare cel mai frecvent la nivelul fetei plantare a membrelor inferioare.

RISCUL de aparitie a clavusului este ridicat la perosanele care prin natura profesiei sunt nevoite sa mentina ortostatismul prelungit (sa stea in picioare), precum si la cele cu modificari structural la nivelul oaselor de la nivelul piciorului, leziunile aparand prin distributia anormala a greutatii la nivelul fetei plantare a membrului afectat.

DIAGNOSTICUL se stabileste prin examinarea locala a leziunii, frecvent avem in fata un pacient care acuza dureri accentuate de ortostatismul prelungit ce au un debut incert si intensificare progresiva. La palpare se percepe o formatiune pseudotumorala de consistenta dura (leziune adaptativa), mobila pe planul profund si avand culoare asemanatoare tegumentelor invecinate. Diagnosticul de certitudine se pune in urma examinarii histo-patologice a piesei de excizie.

TRATAMENTUL clavusului este chirurgical si se realizeaza cu anestezie locala, pacientul putand sa paraseasca spitalul la cateva ore de la terminarea interventiei chirurgicale. Dupa excizia durinomului  se realizeaza o hemostaza riguroasa si sutura cu fir special (rezistent la fortele mari aplicate in aceasta regiune anatomica). Firele de sutura sunt indepartate la patrusprezece zile dupa operatie, micsorarea acestui interval asociindu-se frecvent cu dehiscenta (deschiderea) plagii din cauza fortelor de tractiune exercitate asupra acestei regiuni anatomice, forte ce au stat initial la baza aparitiei durinomului.

CICATRICEA POSTOPERATORIE este de foarte mici dimensiuni si adesea situate la nivelul feti plantare a piciorului (in talpa) fiind cu greu vizibila cu ochiul liber.

PROGNOSTICUL este in majoritate cazurilor foarte bun, excizia clavusului find rar urmata de recidiva locala, asocierea acesteia fiind adesea determinate de o modificare structural osoasa ce implica efectuarea unei interventii chirugicale laborioase ale carei etape urmeaza sa le stabilim impreuna cu un chirurg ortoped.

RECOMAND excizia durinoamelor, discomfortul produs de acestea fiind usor eliminat printr-o interventie chirurgicala de scurta durata, realizata cu anestezie locala si riscuri minime. Expectativa este de cele mai multe ori soldata esecului, cresterea in dimensiuni fiind adesesa directia spre care evolueaza aceste leziuni adaptative.