Deget in resort sau “trigger finger“ este o boala care face parte din categoria tenosinovitelor stenozante. Aceasta categorie de afectiuni se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o „pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

Tenosinovita stenozanta - Deget in resort

Deget in resort

 

Degetul „in resort” apare din cauza formarii unui nodul pe traiectul tendonului. In acest context tendonul nu poate aluneca prin sistemul complex de scripeti al degetului afectat. Prin urmare realizarea extensiei este extrem de dificila sau chiar imposibila in formele severe.

Motivele aparitiei acestei afectiuni (deget in resort) sunt relativ simple si usor de inteles. Inflamatia tendonului determina ingrosarea acestuia si impiedica alunecarea prin sistemul de scripeti. Traumatismele mainii au fost identificate de asemenea ca factori determinanti ai aparitiei tenosinovitei stenozante. Malformatiile sistemului de scripeti sunt implicate intr-o mai mica masura in debutul afectiunii, insa nu trebuie neglijate, anamneza riguroasa fiind extrem de importanta.

In functie de severitatea cazului au fost descrise urmatoarele stadii:

  1.  Pacientul acuza durere si descrie blocaje rar
  2.  Apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul)
  3.  Blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor
  4.  Blocaj complet[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

Tratamentul degetului „in resort” este influentat de momentul prezentarii pacientului la medic. In formele usoare se poate incerca tratamentul conservator. Acesta consta in administrarea medicatiei antiinflamatorii si a imobilizarii mainii afectate printr-o atela gipsata. Daca simptomatologia persista este necesar tratamentul chirurgical.

Operatia pentru deget in resort consta in recalibrarea scripetelui afectat, astfel incat tendonul sa poata glisa fara dificultate. Interventia chirurgicala dureaza 30 de minute, este nedureroasa si se realizeaza cu anestezie locala. Protocolul chirurgical pe care il utilizez este cel recomandat de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni, rezultatele fiind confirmate de mai bine de 25 de ani in cadrul unor clinici de renume de pe continentul american.

Recuperarea postoperatorie este foarte rapida cu redobandirea functionalitatii degetului afectat in totalitate.

Intarzierea consultatiei medicale de specialitate si prin urmare a tratamentului adecvat duce la aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul scipetilor si tendoanelor ce fac imposibila recuperarea in totalitate a functionalitatii degetului.


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.


Dr. Bejinariu Cătălin  Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908

Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699


 

„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.” 

Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii.  Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.

 


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ