Deget in resort sau “trigger finger“ este o boala care face parte din categoria tenosinovitelor stenozante. Aceasta categorie de afectiuni se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o „pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

Deget in resort – Materialul video prezinta informatii de interes general legate de tratamentul acestei afectiuni. Nu sunt prezentate aspecte intraoperatorii care ar putea afecta emotional persoanele care nu au pregatire de specialitate.

Tenosinovita cunoscuta sub denumirea de deget in resort apare din cauza formarii unui nodul pe traiectul tendonului. In acest context tendonul nu poate aluneca prin sistemul complex de scripeti al degetului afectat. Prin urmare realizarea extensiei este extrem de dificila sau chiar imposibila in formele severe.

Principalele semne care ne ajuta in stabilirea diagnosticului sunt:

  • Miscarea greoaie a degetelor
  • Prezenta unui nodul la baza degetului bolnav
  • Blocare degetului afectat in flexie, urmata de extensie exploziva
  • Blocarea degetului afectat in flexie, urmata de extensie asistata

Motivele aparitiei acestei afectiuni (deget in resort) sunt relativ simple si usor de inteles. Inflamatia tendonului determina ingrosarea acestuia si impiedica alunecarea prin sistemul de scripeti. Traumatismele mainii au fost identificate de asemenea ca factori determinanti ai aparitiei tenosinovitei stenozante. Malformatiile sistemului de scripeti sunt implicate intr-o mai mica masura in debutul afectiunii, insa nu trebuie neglijate, anamneza riguroasa fiind extrem de importanta.Deget in resort – Clasificare in functie de severitate:

  1.  Pacientul acuza durere si descrie blocaje rar,
  2.  Apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul),
  3.  Blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor,
  4.  Blocaj complet.

Tratamentul degetului in resort este influentat de momentul prezentarii pacientului la medic. In formele usoare se poate incerca tratamentul conservator. Acesta consta in administrarea medicatiei antiinflamatorii si a imobilizarii mainii afectate printr-o atela gipsata. Daca simptomatologia persista este necesar tratamentul chirurgical.

Operatia pentru deget in resort consta in recalibrarea scripetelui afectat, astfel incat tendonul sa poata glisa fara dificultate. Interventia chirurgicala dureaza 30 de minute, este nedureroasa si se realizeaza cu anestezie locala. Protocolul chirurgical pe care il utilizez este cel recomandat de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni, rezultatele fiind confirmate de mai bine de 25 de ani in cadrul unor clinici de renume de pe continentul american.

Recuperarea dupa operatia pentru deget in resort este foarte rapida cu redobandirea functionalitatii degetului afectat in totalitate.

Intarzierea consultatiei medicale de specialitate si prin urmare a tratamentului adecvat duce la aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul scipetilor si tendoanelor ce fac imposibila recuperarea in totalitate a functionalitatii degetului.


Articole similare

Degetul in resort apare cu precadere la persoanele a caror profesie presupune manualitate sporita. Cu toate acestea nu trebuie neglijat impactul componentei genetice asupra incidentei globale a acestei afectiuni. Identificarea precoce si instituirea tratamentului adecvat garanteaza vindecarea si recuperarea integrala a functionalitatii.

 


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza in orasul Bucuresti atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.


Dr. Bejinariu Cătălin  Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908

Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699


 

„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.” 

Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii.  Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.

 


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ


Alti vizitatori au mai cautat: operatie deget in resort Bucuresti, tenosinovita stenozanta deget, deget blocat, operatie deget in resort pret, durere deget, pret operatie deget in resort, nodul deget.