KERATOACANTOMUL

KERATOACANTOMUL este o formatiune tumorala benigna cu evolutie locala lenta, nu rare fiind cazurile in care vindecarea spontana survine dupa cateva luni de regresie tumorala progresiva. Desi face parte din categoria tumorilor cutanate benigne, trebuie retinut faptul ca in anumite situatii keratoacantomul poate evolua nefavorabil transformandu-se in carcinom spinocelular  (formatiune tumorala maligna cu evolutie nefavorabila).

RISCUL de aparitie a keratoacantomului este crescut la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, cu precadere la cele care prin natura profesiei au fost expuse la radiatii solare, rolul componentei genetice nefiind inca elucidat in debutul acestei afectiuni.

DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala. In majoritatea cazurilor ne aflam in fata unui pacient cu varsta de peste 50 de ani, cu tegumente palide si deshidratate. Formatiunea tumorala este identificata in zonele fotoexpuse precum: mainile, gatul si fata. La examenul local se vizualizeaza o formatiune tumorala de forma sferica, mobila pe planul profund avand consistenta dura la palpare si culoare asemanatoare tegumentului peritumoral.

TRATAMENTUL keratoacantomului este chirurgical si consta in excizia formatiunii tumorale prin realizarea unei incizii eliptice si trimiterea piesei de excizie la anatomie patologica pentru realizarea examenului histo-patologic. Firele de sutura sunt indeparatate la parusprezece zile de la data operatiei, in acest interval pacientul putand sa isi desfasoare activitatea cotidiana fara dificultati.

CICATRICEA postopertorie este de mici dimensiuni,lungimea acesteia fiind infleuntata de diametrul formatiunii tumorale precum si de localizarea anatomica a acesteia.

RECOMAND tratamentul chirurgical in cazul acestor pacienti din cauza riscului de transformare maligna, keratoacaontomul fiind incadrat in grupul dermatozelor precanceroase.