MALADIA DUPUYTREN  

BOALA DUPUYTREN (BD) cunoscuta popular ca ’boala Viking‘ sau ’boala degetelor blocate’ este o afectiune fibroproliferativa benigna ce evolueaza lent afectand functionalitatea mainii, in formele severe pacientii intampinand dificultati in desfasurarea sarcinilor cotidiene uzuale. Afectiunea este caracterizata de aparitia unor noduli fibrosi in palma (la nivelul fasciei palmare), care cresc progresiv in dimensiuni formand adevarate corzi fibroase ce adera la tendoane blocand degetele in flexie.  BD afecteaza cu precadere sexul masculin, localizarea frecventa fiind la nivelul degetelor IV si V de la mana, afectarea policelui (degetului mare) sau a celorlalte degete fiind cu mult mai rara. O atentie deosebita trebuie acordata de asemenea asocierii maladiei Dupuytren cu o serie de alte fibromatoze precum: boala Peyronie (fibromatoza peniana), boala Ledderhose (fibromatoza plantara) si nodulii Garrod.


PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU


RISCUL de a aparitia a BD este crescut la: persoanele cu antecedente heredocolaterale pozitive (rude afectate de boala), diabetici (aproximativ 80% dintre acestia dezvolta boala dupa 20 de ani de la diagnosticarea afectiunii metabolice), persoanele ce efectueaza preponderant munca manuala (prin expunere frecventa la vibratii) si la marii fumatori.

DIAGNOSTICUL se stabileste prin efectuarea examenului local. La palparea regiunii palmare se evidentiaza noduli sau chiar bandelete fibroase (in formele severe) de consistenta dura ce adera strans la tegument si tendoane, blocand degetele afectate in diferite grade de flexie. In etapele initiale ale bolii pacientii pot executa miscarile de flexie si extensie completa, ulterior dupa aparitia bandeletelor fibroase miscarea de extensie completa fiind imposibil de realizat. Aceste criterii clinice stau la baza stadializarii afectiunii (efectuata in timpul consultatiei) si stabilirii tratamentului.

TRATAMENTUL BD este chirurgical si consta in efectuarea unei incizii la nivelul fetei volare (palmare) a razei digitale afectate, disectia minutioasa a corzii fibroase, o atentie deosebita acordandu-se evitarii lezarii pediculilor vasculo-nervosi digitali (arterele si nervii aferenti degetelor), excizia corzii fibroase, disecarea de lambouri tegumentare triunghiulare pentru relaxarea (alungirea) tegumentului de la nivelul fetei palmare a mainii si sutura tegumentului. Dupa incheierea interventiei chirurgicale se imobilizeaza mana si degetele prin folosirea unei atele gipsate sau orteze timp de 5 zile. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile de la operatie, moment in care se trece in etapa de recuperare medicala sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut.

RECURENTA BOLII (recidiva) este semnifictiva mai ales in cazul pacientilor: diabetici (cu un istoric indelungat), tineri, precum si la cei la care se evidentiaza o progresie (initiala) rapida a bolii.

CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni in functie de severitatea bolii (grad) precum si de terenul local al pacientului. In majoritatea cazurilor cicatricea restanta este de dimensiuni minime avand  aproximativ trei centimetrii lungime si un milimetru grosime fiind situata la nivelul fetei palmare a razei digitale afectate.

CONDUITA TERAPEUTICA este influentata de diagnostic (stadializarea afectiunii), varsta debutului bolii (recurenta fiind crescuta in cazul pacientilor tineri), asocierea diabetului zaharat precum si asteptarile pacientului cu privire la rezultatul postoperator. Durata medie de internare in cazul pacientilor diagnosticati cu boala  Dupuytren este de aproximativ trei zile, cu refacere si integrare socio-profesionala completa la treizeci de zile de la interventia chirurgicala.

RECOMAND efectuarea tratamentul chirurgical inca din stadiile incipiente ale bolii evitand astfel aparitia modificarilor structurale si functionale ale aparatului flexor si afectarea vascularizatiei locale caracteristice stadiilor avansate.


Articole similare

Desi afectiunea apare cu precadere la populatia masculina care desfasoara efort fizic intens, preponderent la lucratorii manuali si la cei care prin natura profesiei sunt expusi la traumatisme repetate de mica intensitate, nu trebuie neglijata insa componenta genetica, cunoscut fiind faptul ca boala a fost raspandita in Europa de celebrii luptatori vikingi. Implicarea factorului genetic este sustinuta si de faptul ca numeroase personalitati politice de talie mondiala au suferit din cauza acestei redutabile afectiuni.


 

Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.