MELANOMUL CUTANAT

Asocierea melanomului malign cu un prognostic nefavorabil este deseori interpretata ca o fatalitate de majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune. Desi este adevarat ca aceasta neoplazie evolueaza nefavorabil in formele grave (diagnosticate tardiv), la fel de adevarat este ca daca se realizeaza o diagnosticare precoce si se instituie rapid tratamentul chirurgical adecvat pacientii se recupereaza rapid, adesesa perioada de vindecare propi-zisa (a tesuturilor implicate) fiind cu mult mi mica decat cea a refacerii psiho-emotionale. . Un element extrem de important in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de implicarea pacientului, identificarea precoce fiind cheia de bolta in tratamentul melanomului malign.

RISCUL de aparitia a melanomului cutanat este crescut la pacientii cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de boala) fiind de opt ori mai mare in randul persoanelor care au rude de gradul I afectate de acesta boala. Alaturi de componenta genetica in aparitia melanomului malgin au fost identificate si: expunerea prelungita la radiatiile solare, culoarea deschisa a pielii si parul blond sau roscat.

DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala riguroasa a leziunii. Suspiciunea de melanom malign este ridicata de tumorile cu: suprafata neregulata, crestere rapida in dimensiuni, asimetrice, cu  pigmentare diferentiata variind de la maron spre negru (cu tenta violacee) si prezenta insulelor hiperpigmentare. Diagnosticul de certitudine este pus prin examinare anatomo-patologica a tumorii excizate.

TRATAMENTUL melanomul malign este chirurgical si variaza foarte mult in functie de momentul prezentarii la medic. In stadiile initiale ale afectiunii tratamentul consta in excizia tumorii respectand marginile de siguranta oncologica (un halou de tesut sanatos ce circumscrie tumora), alocand o atentie deosebita atat exciziei orizontale (la nivelul pielii) cat si celei verticale (profunzimea fiind dictata de dimensiunile tumorii).  In formele severe se poate impune efectuarea unei evidari ganglionare (excizia ganglinonilor limfatici) in speranta realizarii unei interventii chirurgicale curative. Diagnsoticul de melanom malign impune efectuarea unor investigatii paraclinice suplimentare pentru evidentierea potentialelor diseminari tumorale, recunoscut fiind potentialul crescut de metastazare al acestei afectiuni. O atentie deosebita se acorda examinarii imagistice a ficatului si plamanilor, acestea fiind principalele sediii de metastazare in momentul depasirii barierei limfatice.

PROGNOSTICUL pacientilor diagnosticati cu melanom malign este influentat de stadiul formatiunii tumorale in momemntul prezentarii la medic. Identificarea si tratamentul chirurgical precoce se asociaza frecvent cu o rata a supravietuirii la cinci ani postoperator de peste nouzeci si cinci la suta. Daca afectiunea este identificata si tratata tardiv, cand exista deja metastaze tumorale hepatice au pulmonare rata supravietuirii la cinci ani de la interventia chirurgicala scade mult sub douazeci de procente.

CICATRICEA postoperatorie este de mici dimensiuni in cazul identificarii precoce a afectiunii. In formele severe aspectul estetic este nesemnificativ dat fiind riscul letal al acestei afectiuni, intentia curativa putand sa impuna efectuarea unor incizii de mari dimensiuni cu cicatrici postopratorii considerbile.

RECOMAND tratamentul chirurgical precoce in cazul melanomului malign deoarece formele grave se asociaza cu o supravietuire redusa, resursele terapeutice fiind mult limitate de existenta metastazelor tumorale si afectarea in ansamblu a intregului organism.

Protocolul terapeutic in cazul pacientilor diagnosticati cu melanom malign este extrem de complex, prin urmare nu se poate realiza o prezentare in detaliu a fiecarei etape, de aceea recomandarea mea ferma este de a va prezenta la medic in cazul in care remarcati tendinta de modificarea  a unei “alunite” pe care o aveati din copilarie sau in cazul uneia aparute recent.