Generalități
Mărirea sânilor, augmentarea mamară sau mamoplastia de augmentare sunt termeni ce definesc remodelarea tridimensională a sânilor în scopul obținerii idealului de frumusețe. Frumusețea este subiectivă și pentru atingerea ei este esențială colaborarea strânsă între chirurgul estetician și pacienta. Dorințele acesteia cu privire la rezultat trebuie trecute prin filtrul experienței chirurgului și ancorate în realitate, evitând astfel formarea unor așteptări nerealiste cu privire la rezultatul postoperator.
Primul aspect pe care doresc să îl subliniez este cel reprezentat de importanța formei sânului ca factor primordial al rezultatului postoperator. Obiectivul principal al operției de mărire a sânilor este reprezentat de obținerea unor sâni cu aspect natural, simetrici cu păstrarea aspectului trofic (natural) al pielii și evitarea desenului vascular venos atât de neplăcut, caracteristic augmentărilor exagerate.
Volumul sânului reprezintă un subiect extrem de sensibil în timpul consultațiilor, aspect ușor de înțeles în contextul în care frecvent mă aflu în fața unei paciente care toata viața și-a dorit să aibă sâni mai mari. Susțin și îmi ghidez mamoplastiile de augmentare după principiul superiorității formei în detrimentul volumului, fără a evita însă utilizarea implanturilor de dimensiuni generoase. Respectarea proporțiilor, în strânsă corelație cu dorința pacintei garantează succesul operației, o recuperare rapidă, precum și obținerea rezultatelor așteptate, în condiții de siguranță deplină.
Cum alegem implantul?
Există o gamă foarte variată de proteze mamare siliconice (implanturi) și multiple tehnici de realizare a mamoplastiilor asupra cărora mă voi opri pentru câteva rânduri în speranța orientării dumneavoastră cu privire la aceste aspecte. Consider că este esențial să vă documentați cu privire la capacitatea chirurgului estetician de a vă îndeplinii dorințele, în măsura în care acestea sunt realizabile și vă recomand să fiți circumspecte în situația în care vi se spune ca totul este posibil.
Implanturile mamare siliconice utilizate în timpul operației de mărire de sâni sunt cele alese în timpul consultației fiind personalizate în funcție de necesitățile pacientei și așteptările acesteia cu privire la rezultat. Folosesc pentru mamoplastii atât proteze rotunde cât și implanturi mamare anatomice de forma ovalară cu un aspect cât mai natural, fiind ghidat în alegerea acestora de talia pacientei, dimensiunea toracelui, precum și aspecte ce țin de structura țesutului cutanat, muscular și forma naturală a sânului. Pentru o mai bună apreciere a aspectului postoperator ofer pacientei posibilitatea purtării unor proteze provizorii (sizere) în timpul consultației, modificând progresiv dimensiunile acestora astfel încât să obținem un rezultat bun cu riscuri minime.
Prin utilizarea tehnicilor de realitate virtuală putem vizualiza tridimensional aspectul postoperator chiar în timpul consultației. Cu toate acestea de fiecare dată le sugerez pacientelor mele să ramânem ancorați în realitate și să realizăm că acesta este doar planul nostru operator, atingerea obiectivelor stabilite depinzând de buna colaborare dintre cei doi coechipieri – chirurgul estetician și pacienta.
Vă recomand să porniți la drum cu un set minim de criterii de siguranță care trebuie să includă verificarea apartenenței chirurgului estetician la organizațiile naționale de specialitate, verificarea experienței acestuia cu privire la intervenția chirugicală ce urmează să fie realizată, capacitatea de empatie și comunicare cu medicul estetician în scopul obținerii rezultatului dorit de dumneavoastră precum și ambientul în care se va realiza mamoplastia.
Cum ne pregătim pentru operație?
Pentru efectuarea în condiții de siguranță a intervenției chirurgicale de mărire de sâni sunt necesare următoarele investigații paraclinice: analize uzuale de laborator, electrocardiograma, radiografia toraco-pulmonară și mamografia.
Pacienta nu trebuie să consume lichide și alimente cu minimum 6 ore înaintea mamoplastiei de augmentare pentru reducerea riscului anestezic.
Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie generală sub atenta supraveghere a unui medic anestezist cu experiență, durata totală a intervenției (de la inducție până la trezire) încadrându-se între 60 și 90 de minute în funcție de particularitățile cazului.
Ce facem după intervenția de mărire a sânilor?
Postoperator pacienta rămâne în clinică timp de 24 de ore pentru supraveghere și monitorizare atentă. La 60 de minute de la terminarea intervenției chirurgicale aceasta poate să comunice cu aparținătorii fiind însă evaluată periodic de personalul clinicii conform protocolului intern de monitorizare postoperatorie. După efectuarea mamaoplastiei de augmentare pacientele mele afirmă că durerile scad progresiv în primele 3 zile operație.
Durerea de intensitate minimă după operația de mărire de sâni nu este semnul vindecării complete a inciziilor și este necesară reducerea mișcărilor brațelor, fiind interzisă ridicarea coatelor peste nivelul umerilor timp de 30 de zile postoperator. Activitățile sportive recreaționale (fitness, alergare) sunt interzise timp de 30 de zile postoperator evitând astfel apariția complicațiilor.
Urmărirea postoperatorie presupune consultații regulate în scopul monitorizării evoluției postoperatorii după un program standard a cărui eficiență a fost confirmată în timp. Astfel, primul consult postoperator se efectuează a doua zi după intervenția chirurgicală, ulterior pacienta fiind evaluata la 7, 14 si 30 de zile. Monitorizarea pe termen lung presupune efectuarea de consultații la 3, 6 si 12 luni de la intervenția chirurgicală de mamoplastie, ulterior pacienta fiind consultată anual.
Care sunt riscurile și complicațiile augmentării mamare?
Complicațiile mamoplastiei de augmentare sunt extrem de rare și constau în: formarea de hemoatoame, seroame, dehiscența plăgii, infecția, cicatrici hipertrofice sau cheloide, extruzia implantului, contractura capsulară, precum și modificări ale sensibilității.
Formarea de hematoame și seroame este frecvent legată de nerespectarea recomandărilor cu privire la conduita postoperatorie, apariția acestora fiind asociată cu traumatisme de mare intensitate sau cu efort fizic intens. Cazul clasic fiind cel al pacientei care la 3 zile după efectuarea mamoplastiei de augmentare, încurajată de absența durerilor postoperatorii, își reia activitatea sprotivă prin participarea la orele de fitness.
Dehiscența plăgilor este asociată de asemenea cu efectuarea efortului fizic intens în primele 14 zile de la efectuarea augmentării mamare cu precădere la pacientele care ridică brațele peste nivelul umerilor și este urmată frecvent de extruzia implantului.
În ceea ce privește modificările sensibilității locale un procent foarte redus de paciente ( sub 10 % ) afirmă că prezintă o alterare tranzitorie a sensibilității periareolare, ce scade progresiv în intensitate în primele 45 de zile postoperator.
Infecția plăgii operatorii este o complicație care apare extrem de rar, la reducerea ratei de apariție contribuind metodele de asepsie și antisepsie intraoperatorii, îngrijirea riguroasă postoperatorie, precum și investigațiile paraclinice preoperatorii menite să surprindă un eventual proces infecțios incipient.
Contractura capsulară este o complicație tardivă care este întâlnită din ce în ce mai rar în prezent, scăderea incidenței acesteia fiind pusș pe seama evoluție structurii implanturilor, cu precădere la nivelul suprafeței de contact dintre proteză și gazdă.
Care sunt contraindicațiile operației de mărire a sânilor?
Augmentarea mamară este contraindicată în cazul pacientelor cu afecțiuni maligne ce interesează sânul, procese infecțioase active indiferent de localizare acestora, în timpul sarcinii și alăptarii, precum și la pacientele afectate de radiodermită și radionecroză.
Cum mă programez?
Programarea operației se realizează la finalul consultației, în urma efectuării măsurătorilor și stabilirii tuturor detaliilor legate de efectuarea intervenției chirurgicale.
Dr. Bejinariu Cătălin este Doctor în Științe Medicale, autor a două cărți de specialitate dedicate reconstrucției mamare, precum și a peste 20 de articole științifice, fiind supraspecializat în chirurgia sânului prin finalizarea doctoratului cu Magna cum laude în domeniul reconstrucției mamare. În prezent este Membru Titular în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România ca reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București, având certificări de Manager în Sistemul Sanitar, Manager al Serviciilor de Management al Calității și Auditor Clinic.
Programare Consultație – Dr. Bejinariu Cătălin
Telefon: 0724 572 908
* Promoția „Augmentare mamară & Lip Enhancement (450Euro) – 4500 Euro” este valabilă în limita a 25 de pachete promoționale, acordate în ordinea efectuării programărilor