SINDROAMELE COMPRESIVE de la nivelul membrelor superioare, clasa din care face parte si afectiunea numita sindrom de tunel carpian, sunt dificil de tratat din cauza diagnosticarii tardive. Momentul prezentarii pacientului la medic este adesea intarziat de simptomatologia nespecifica. Nu sunt rare cazurile in care doar pierderea functiei musculare determina pacientii sa se prezinte la spital. Tulburarile de sensibilitate sunt interpretate in mod eronat ca simple episoade trecatoare (nevralgii). Cheia unui tratament eficient in cazul sindroamelor compresive este diagnosticarea precoce si aplicarea rapida a tratamentului adecvat.
PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU
SINDROM DE TUNEL CARPIAN
Sindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median in canalul carpian. Initial afectiunea este caracterizata de aparitia unor furnicaturi la nivelul fetei palmare a degetului mare, aratatorului, mediusului si jumatatii interne a inelarului. Ulterior daca presiunea crescuta din tunelul carpian nu este eliberata, se instaleaza modificarile functionale. Principalele semne sunt reprezentate de scaderea fortei musculare a mainii si atrofierea muschilor eminentei tenare.
RISCUL de aparitie a neuropatiei prin sindrom de tunel carpian este crescut la pacientii:
- a caror activitate profesionala presupune munca manuala,
- cu anomalii ale sintezei de colagen,
- cu traumatisme (lovituri) in antecedentele personale patologice.
Exista o multitudine de alti factori implicati in aparitia acestei afectiuni, insa fara doar si poate traumatismele repetate, munca manuala si afectiunile tesutului conjuctiv reprezinta principalele cauze de crestere a presiunii la nivelul tunelului carpian.
DIAGNOSTICUL de sindrom de tunel carpian se realizeaza prin examinarea locala a pacientului si coroborarea acestor informatii cu rezultatele investigatiilor paraclinice (EMG).
Simptomatologia este caracterizata de:
- furnicaturi la nivelul fetei palmare a primelor 4 degete (degetul mare, aratatorul, degetul mijlociu si inelarul),
- scaderea fortei musculare manifestata prin scaparea obiectelor din mana,
- atrofierea (micsorarea) muschilor de la nivelul eminentei tenare (de la baza degetului mare).
TRATAMENTUL minim invaziv pentru sindrom de tunel carpian consta in:
- decomprimarea tunelului prin sectionarea ligamentului transvers al carpului,
- explorarea elementelor anatomice incluse in tunelul carpian,
- explorarea planseului tunelului carpian,
- sutura plagii operatorii.
PROTOCOLUL TERAPEUTIC are la baza decomprimarea tunelului carpian print-o incizie de mici dimensiuni la nivelul fetei anterioare a articulatiei mainii. In masura in care este necesar se executa o sinoviectomie. Postoperator se imobilizeaza articulatia mainii cu o atela gipsata pentru o perioada de 5 zile. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile postoperator. Recuperarea rapida este facilitata de asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos, constand in administrarea de vitamine din complexul B.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta in urma efectuarii tratamentului chirurgical pentru sindrom de tunel carpian este de mici dimensiuni. Decomprimarea minim invaziva se realizeaza cu usurinta printr-o incizie cu lungimea de 2 cm. Utilizarea principiilor chirurgicale atraumatice, precum si a tehnicilor de sutura specifice chirurgiei plastice si estetice garanteaza obtinerea celor mai bune rezultate din punct de vedere estetic si functional.
PROGNOSTICUL este puternic influentat de momentul prezentarii la medic. Cazurile diagnosticate precoce evolueaza foarte bine. Asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos (vitamine din complexul B) reprezinta „standardul de aur” in tratamentul sindromului de tunel carpian.
ASTEPTARILE PACIENTULUI cu privire la rezultatul tratamentului trebuie sa fie ancorate in realitatea clinica. O treime din pacienti simt o ameliorare semnificativa a sensibilitatii inca din prima zi dupa operatie. Cu toate acestea, in formele severe ameliorarea simptomatologiei senzitive are un caracter progresiv cu o durata de aproximativ 14 zile.
REDOBANDIREA FUNCTIONALITATII dupa efectuarea decomprimarii are la baza recuperarea nervului median, urmata de cresterea progresiva a fortei musculare. Pacientul isi poate relua activitatea profesionala in conditii normale la 5 – 7 zile de la efectuarea interventiei chirurgicale.
PRINCIPALELE AVANTAJE ale tratamentului minim invaziv pentru sindrom de tunel carpian sunt:
- eliberarea completa a ligamentului transvers al carpului,
- vizualizarea directa a modificarilor structurale ale nervului median,
- identificarea potentialelor anomalii anatomice locale,
- posibilitatea asocierii cu decomprimarea canalului Guyon.
RECOMAND efectuarea tratamentul chirurgical minim invaziv inca din stadiile incipiente ale sindromului de tunel carpian. Intarzierea realizarii interventiei chirurgicale se poate asocia cu modificari structurale ale nervului median greu de corectat chiar si de cei mai experimentati chirurgi.
Articole similare
Sindromul de tunel carpian apare cu precadere la persoanele a caror profesie presupune manualitate sporita. Cu toate acestea cazurile recente ale unor personalitati din lumea cinematografiei americane afectate de aceasta boala vin parca sa confirme importanta componentei genetice in apartitia bolii. Aflati care sunt vedetele de la Holywood care au suferit din cauza sindromului de tunel carpian, precum si ce trebuie sa faceti in cazul in care suspectati debutul afectiunii, citind articolul din link.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In aceasta situatie costul intregii proceduri chirurgicale este asigurat din fondurile CNAS. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.”
Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii. Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.
Alti vizitatori au mai cautat: operatie sindrom de tunel carpian Bucuresti, sindrom compresiv mana, degete amortite, operatie sindrom de tunel carpian pret, durere degete, pret operatie sindrom de tunel carpian.