SINDROAMELE COMPRESIVE  de la nivelul membrelor superioare sunt dificil de tratat din cauza diagnosticarii tardive, momentul prezentarii pacientului la medic fiind adesesa intarziat de simptomatologia nespecifica (derutanta). Sindromul de tunel carpian este cel mai frecvent intalnit sindrom compresiv care afecteaza membrul superior. Nu sunt rare cazurile in care doar pierderea functiei musculare (prehensiunii) determina pacientii sa se prezinte la spital, tulburarile de sensibilitate fiind interpretate ca simple episoade trecatoare (nevralgii). Diagnosticarea tardiva (in momentul scaderii fortei musculare) se asociaza cu rezultate postoperatorii modeste, prin urmare cheia unui tratament eficient in cazul sindroamelor compresive este diagnosticarea precoce si aplicarea rapida a tratamentului adecvat.


PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU


 SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN

Sindromul de tunel carpianSindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median in timpul pasajului acestuia prin canalul carpian. Initial afectiunea este caracterizata de aparitia unor furnicaturi la nivelul fetei palmare (volare) a degetului mare, aratatorului, mediusului si jumatatii interne a inelarului. Ulterior daca presiunea crescuta din tunelul carpian nu este eliberata, se instaleaza modificarile functionale caracterizate de scaderea fortei musculare a mainii si atrofierea muschilor eminentei tenare (de la baza degetului mare).

RISCUL de aparitie a sindromului de tunel carpian este crescut la pacientiii a caror activitate profesionala presupune munca manuala, la cei cu anomalii ale sintezei de colagen, precum si la cei cu traumatisme (lovituri) in antecedentele personale patologice.  Exista o multitudine de alti factori implicati in aparitia acestei afectiuni, insa fara doar si poate traumatismele repetate, munca manuala si afectiunile tesutului conjuctiv reprezinta principale cauze de crestere a presiunii la nivelul tunelului carpian.

DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala a pacientului si coroborarea acestor informatii cu rezultatele investigatiilor paraclinice (electromiografie). Simptomatologia este caracterizata de: furnicaturi la nivelul fetei palmare a primelor 4 degete (degetul mare, aratatorul, degetul mijlociu si inelarul), scaderea fortei musculare manifestata prin scaparea obiectelor din mana, precum si de atrofierea (micsorarea) muschilor de la nivelul eminentei tenare (de la baza degetului mare).

Sindrom de tunel carpianTRATAMENTUL sindromului de canal carpian consta in decomprimarea tunelului prin sectionarea ligamentului transvers al carpului. Pentru sectionarea acestui ligament se practica o incizie longitudinala la nivelul fetei anterioare a articulatiei mainii (aproximativ 2 cm), apoi se identifica si sectioneaza ligamentul transvers al carpului, ulterior in masura in care este necesar se executa o sinoviectimie (indepartarea fasciilor ingrosate ale tendoanelor). Postoperator se imobilizeaza articulatia radio-carpiana (articulatia mainii) cu o atela gipsata (orteza tunel carpian) pentru o perioada de 5 zile. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile postoperator. Obtinerea unui recuperari cat mai rapide se realizeaza prin asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos constand in administrarea de vitamine din complexul B.

CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta este de mici dimensiuni si nu este direct proportionala cu severitatea afectiunii, sectionarea ligamentului realizandu-se cu usurinta printr-o incizie cu lungimea de 2 cm.

PROGNOSTICUL este puternic influentat de momentul prezentarii la medic. Cazurile diagnosticate precoce evolueaza foarte bine. Asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos (vitamine din complexul B) reprezinta “standardul de aur” in tratamentul sindromului de tunel carpian.

RECOMAND tratamentul chirurgical precoce in cazul pacientilor cu sindrom de tunel carpian, temporizarea interventiei chirurgicale putandu-se asocia cu modificari structurale ale nervului median greu de corectat chiar si de cei mai experimentati chirurgi.


Sindrom de tunel carpian Articole similare

Sindromul de tunel carpian apare cu precadere la persoanele a caror profesie presupune manualitate sporita, cu toate acestea cazurile recente ale unor personalitati din lumea cinematografiei americane afectate de aceasta boala vin parca sa confirme importanta componentei genetice in apartitia bolii.  Aflati care sunt vedetele de la Holywood care au suferit din cauza sindromului de tunel carpian, precum si ce trebuie sa faceti in cazul in care suspectati debutul afectiunii, citind articolul din link.


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.


Dr. Bejinariu Cătălin  Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908

Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699