FORMATIUNILE TUMORALE CUTANATE si tratamentul acestora repezinta o adevarata problema de sanatate prin cresterea alarmanta a incidentei in ultimele decenii. Expunerea prelungita la soare, terenul genetic, alimentatia nesanatoasa precum si stresul sunt considerati factori declansatori ai aparitiei si dezvoltarii acestor tumori.

 

CHISTUL SEBACEU

CHISTUL SEBACEU este o formatiune tumorala benigna ce se formeaza prin obstructia (blocarea) orificiului glandei sebacee. Aceste glande sunt situate la baza firului de par si au ca principala functie secretia si eliberarea sebumului.  In conditii normale intrega cantitate de sebum format este eliminata prin orificiul (infundibul) glandei si formeaza o pelicula protectoare la nivelul pielii care ajuta la protejarea acesteia de microbi , paraziti si fungi, oferind de asemenea protectie impotriva temperaturilor extreme precum si a umiditatii crescute

Chist sebaceu infectatRISCUL de aparitie a chistului sebaceu este crescut la: persoanele care efectueaza efort fizic prelungit in spatii deschise (expunere indelungata la temperaturi ridicate),  adolsecenti (prin modificarea profilului hormonal), persoane cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de aceasta afectiune) precum si la persoanele cu dislipidemii sau alterari ale sistemului endocrin.

DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examenul local amanuntit al formatiunii tumorale. Chistul se prezinta ca o formatiune tumorala de forma sferica sau ovoidala, cu diametrul variind de la 2-3 mm pana la 10 – 15 cm  (chisturile de dimensiuni mai mari avand tendinta la fistulizare), de consistenta elastica, mobila pe planul profund, asociata sau nu cu eritem (piele rosie)  si edem (umflatura)  perilezional.  In formele infectate asociate cu eritem si edem pacientul acuza dureri de intensitate moderata ce au adesea caracter pulsatil. Chistul sebaceu apare frecvent  la nivelul scalpului (pielii paroase a capului), regiunii faciale (fetei), regiunii cervicale (gatului)  si umerilor, mult mai rare fiind localizarile la nivelul membrelor superioare si inferioare. Prezenta unei formatiuni tumorale chistice la nivelul palmelor sau talpilor excluzand diagnosticul de chist sebaceu deoarece la acest nivel nu se gasesc glande sebacee.

Chist BucurestiTRATAMENTUL chistului sebaceu este chirurgical si consta in excizia acestuia si sutura tegumentului, interventia desfasurandu-se cu anestezie locala. Indepartarea firelor de sutura se realizeaza la 7 zile in cazul leziunilor de la nivelul regiunii faciale si la 14 zile pentru restul localizarilor. Excizia corecta presupune indepartarea in intregime a glandei  evitand astfel riscul de ricidiva. Tratamentul  chirurgical al chistului sebaceu infectat este mult mai dificil decat simpla excizie a chistului neinfectat deoarece in forma infectata se stabilesc conexiuni intre glanda si tesutul celular inconjurator, ingreunand cu mult exciza completa. Un alt aspect extrem de important este  acela ca in cazul chistului sebaceu infectat este contraindicata sutura tegumentului (riscul persistentei infectiei fiind foarte mare), cicatricea restanta in urma interventiei chirurgicale fiind mult mai mare decat in forma neinfectata.

CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta in urma exciziei chistului sebaceu este de mici dimensiuni. O situatie particulara o reprezinta cicatricea restanta in urma chistului infectat cand dimensiunile acesteia  pot fi considerabile. Dimensiunea cicatricei variind in functie de: diametrul chistului, debutul infectiei  si momentul prezentarii la medic.

Chist sebaceu postoperatorPROGNOSTICUL este in majoritate cazurilor favorabil, evolutia postoperatorie fiind marcata doar in cazurile infectate de mentinerea secretiei seroase inca 2-3 zile postoperator. Un alt aspect foarte important este riscul de recidiva in cazul formei infectate, cand prin dificultatea disectiei (din cauza aderentelor) exista riscul eliminarii partiale a capsulei chistului si prin urmare, recidiva locala la interval de 3 pana la 6 luni de la prima interventie.

RECOMAND exciza precoce a chistului sebaceu si evitarea temporizarii interventiei chirurgicale deoarece tratamentul chirurgical in stadiul septic (forma infectata) este mult mai dificil, riscul de recidiva fiind crescut iar rezultatul estetic mult influentat.