Alunita

 

 

Carcinom bazocelular1

 

 

Carcinom bazocelular2

CARCINOMUL BAZOCELULAR (CBC)

CANCERUL DE PIELE  se dezvolta sub numeroase forme, carcinomul bazocelular fiind una dintre acestea. Prin dezvoltarea locala rapida si capacitatea de a invada structurile anatomice invecinate carcinomul bazocelular reprezinta o reala problema de sanatate ce impune diagnosticare precoce si tratament chirurgical adecvat.

RISCUL de a dezvolta CBC este crescut la persoanele ce isi desfasoara activitatea in spatii deschise, cu expunere prelungita la radiatii ultraviolete. Expunerea prelungita la lumina solara determina aparitia unor modificari structurale complexe  la nivelul celulelor pielii expuse : fata, umeri si maini. Cu toate ca in literatura de specialitate CBC este descris cu precadere in cazul pacientilor varstnici, studiile recente arata ca incidenta acestuia a crescut ingrijorator si in cazul pacientilor mai tineri.

DIAGNOSTICUL carcinomului bazocelular consta in recoltarea unui fragment tumoral (biopsie) si analizarea acestuia la microscop in cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica pentru determinarea tipului celular tumoral.

TRATAMENTUL acestei afectiuni consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica, chirurgul plastician acordand o atentie deosebita exciziei (indepartarii) tumorii precum si a unui halou de tesut sanatos peritumoral (piele sanatoasa din imediata vecinatate a tumorii) pentru evitarea recidivei locale precum si abordarea unei tehnici chirurgicale atraumatice in vedere obtinerii unei cicatrici postoperatorii de mici dimensiuni.

CERTITUDINEA VINDECARII este oferita de rezultatul examenului histo-patologic (biopsiei) prin confirmarea absentei celuleor tumorale in marginile de rezectiei ale piesei trimise catre laborator. Firele de sutura fiind indepartate la 7 zile postoperator in cazul leziunilor de la nivelul  fetei si la 14 zile postoperator pentru restul corpului

CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni in functie de: dimensiunile formatiunii tumorale ( tumorile de mari dimensiuni asociindu-se cu cicatrici semnificative), terenul local al pacientului, precum si de abilitatile chirurgului de alegerea a protocolului terapeutic optim.

CONDUITA TERAPEUTICA este influentata de diagnostic (stadiul leziunii) si asteptarile pacientului cu privire la rezultatul postoperator. In cadrul consultatiei stabilindu-se detalii legate de : tipul investigatiilor paraclinice (analize) necesare, durata internarii, tipul interventiei chirurgicale recomandate, perioada de recuperare postoperatorie, prognostic si aspectul estetic al cicatricei postoperatorii.