CARCINOM BAZOCELULAR (CBC)

CANCERUL DE PIELE  se dezvolta sub numeroase forme, cea mai frecevent intalnita fiind cea de carcinom bazocelular. Prin dezvoltarea locala rapida si capacitatea de a invada structurile anatomice invecinate carcinomul bazocelular reprezinta o reala problema de sanatate ce impune diagnosticare precoce si tratament chirurgical adecvat.

Cancer de piele - Dr. Bejinariu

Carcinom bazocelular – Colectia Dr Bejinariu

RISCUL de a dezvolta CBC este crescut la persoanele ce isi desfasoara activitatea in spatii deschise, cu expunere prelungita la radiatii ultraviolete. Expunerea prelungita la lumina solara determina aparitia unor modificari structurale complexe  la nivelul celulelor pielii expuse : fata, umeri si maini. Cu toate ca in literatura de specialitate forma clasica de carcinom bazocelular este descrisa cu precadere in cazul pacientilor varstnici, studiile recente arata ca incidenta acestuia a crescut ingrijorator si in cazul pacientilor mai tineri.

DIAGNOSTICUL carcinomului bazocelular consta in recoltarea unui fragment tumoral (biopsie) si analizarea acestuia la microscop in cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica pentru determinarea tipului celular tumoral.

TRATAMENTUL acestei afectiuni consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica. Chirurgul plastician acorda o atentie deosebita exciziei (indepartarii) tumorii precum si a unui halou de tesut sanatos peritumoral (piele sanatoasa din imediata vecinatate a tumorii) pentru evitarea recidivei locale precum si abordarea unei tehnici chirurgicale atraumatice in vedere obtinerii unei cicatrici postoperatorii de mici dimensiuni.

CERTITUDINEA VINDECARII este oferita de rezultatul examenului histo-patologic (biopsiei) prin confirmarea absentei celulelor tumorale in marginile de rezectiei ale piesei trimise catre laborator. Firele de sutura sunt indepartate la 7 zile postoperator in cazul leziunilor de la nivelul  fetei si la 14 zile postoperator pentru restul corpului.

CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni, aspectul acesteia fiind influentat de :

  • dimensiunile formatiunii tumorale ( tumorile de mari dimensiuni asociindu-se cu cicatrici semnificative),
  • terenul local al pacientului
  • abilitatile chirurgului de alegerea a protocolului terapeutic optim.

CONDUITA TERAPEUTICA in cazul formei clasice de carcinom bazocelular este influentata de diagnostic (stadiul leziunii) si asteptarile pacientului cu privire la rezultatul postoperator. In cadrul consultatiei stabilindu-se detalii legate de: tipul investigatiilor paraclinice (analize) necesare, durata internarii, tipul interventiei chirurgicale recomandate, perioada de recuperare postoperatorie, prognostic si aspectul estetic al cicatricei postoperatorii.

STATISTICA dedicata studiului evolutiei epiteliomului bazocelular releva faptul ca aceasta forma de cancer de piele a devenit cel mai frecvent neoplasm al omului, depasind cu mult incidenta cancerului pulmonar, mamar si de colon. In fiecare an sunt diagnosticate in lume milioane de noi cazuri, incidenta anuala variind intre 150 -300 de noi cazuri raportate la 100 000 de locuitori. Literatura de specialitate dedicata carcinomului bazocelular este extrem de vasta, comunitatea medicala internationala punand accent pe oferirea informatiei catre publicul larg, in scopul cresterii gradului de constientizarea a gravitatii acestei afectiuni.


Cancer de piele

Articole similare

Cancerul de piele si in special forma de carcinom bazocelular apare cu precadere la persoanele care efectueaza efort fizic intens in spatiu deschis, fiind expuse in mod regulat la radiatiile solare. Cu toate acestea numeroasele cazuri diagnosticate in randul personalitatilor de la Holywood subliniaza importanta componentei genetice in aparitia bolii.


Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii.  Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.


Dr. Bejinariu Cătălin  Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908

Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ