Rezumat articol Clujul Medical: Clinodactilia (co-autor si prezentator)

Rezolvarea unui caz complex de clinodactilie la nivelul policelui prin  Utilizarea  de grefon osos iliac. Prezentare de caz.

Publicat in Clujul Medical, Vol. 88/2015

 

Obiectivele studiului

Prin consecintele exercitate asupra prehensiunii, malformatiile policelui reprezinta afectiuni cu un puternic rasunet asupra functionalitatii mainii. In aceasta lucrare dorim sa va prezentam un caz sever de clinodactilie a policelui pentru rezolvarea caruia s-a practicat plastie cu grefon osos iliac.

MATERIALE SI METODA

Pentru realizarea interventiei chirurgicale s-au practicat radiografii ale policelui si bazinului pacientului, stabilindu-se preoperator dimensiunile grefonului si gradul de angulatie necesar restabilirii rectitudinii falangei distale. Pentru evitarea lezarii aparatului extensor s-au practicat doua incizii la nivelul bordului ulnar si  fetei dorsale a policelui in imediata vecinatate a bordului radial. Restabilirea rectitudinii coloanei osoase s-a realizat prin inserarea grefonului osos la nivelul bazei celei de-a doua falange, dupa fracturarea corticalei si spongioasei subjacente ipsilaterale. In urma interventiei chirurgicale pacientul a necesitat cinci zile de spitalizare si a fost externat in curs de vindecare, imobilizarea mentinandu-se pana la patru saptamani postoperator.

REZULTATE

In urma evaluarii efectuate la sase saptamani postoperator s-a constat imbunatatirea semnificativa a prehensiunii terminale si subterminale (sever afectate preoperator), precum si o moderata crestere a intensitatii prehensiunii de forta (poli-digitopalmara).

CONCLUZII

Consideram ca asocierea reconstructiei policelui cu grefon osos iliac cu un program intens de recuperare inceput la patru saptamani postoperator (dupa suprimarea imobilizarii) determina o imbunatatire semnificativa in functionalitatea mainii prin restabilirea reperelor anatomice necesare efectuarii prehensiunii.

Deasemenea, in opinia noastra alte criterii ce recomanda folosirea acestei tehnici chirurgicale la pacientii cu clinodactilie sunt: durata redusa de spitalizare, morbiditatea redusa la nivelul zonei donatoare, precum si considerentele estetice ce tin de prezenta unei cicatrici postoperatorii de dimensiuni reduse.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii