Rezumat articol: Reconstructia membrului inferior (co-autor si prezentator)

Reconstructia membrului inferior prin lambouri locale si liber transferate la pacientii cu defecte de parti moi, osoase si tendinoase localizate la nivelul treimii inferioare a gambei

Publicat in Clujul Medical, Vol. 88/2015

 

Obiectivele studiului

In aceasta lucrare ne propunem sa prezentam diferite tehnici de reconstructie a membrului inferior prin utilizarea lambourilor locale si liber transferate in cazul pacientilor care au suferit traumatisme soldate cu defecte de parti moi localizate la nivelul treimii inferioare a gambei.

Expunera osoasa si afectarea structurilor vasculare dominante sunt aproape o regula in cadrul traumatismeleor de la acest nivel, prin urmare consideram ca alegerea tehnicii de reconstructie trebuie sa tina cont de natura traumatismului si consecintele acestuia, antecedentele personale patologice ale pacientului, precum si de asteptarile acestuia cu privire la prognostic.

MATERIALE SI METODA

Pentru demonstrarea importantei factorilor locali si generali ce contribuie la obtinerea unui rezultat favorabil, va prezentam o serie de cazuri de reconstructie a membrului inferior prin: plastie cu lambouri fasciocutanate liber transferate, lambouri locale musculare si plastie cu lambouri locale fasciocutanate. Un factor important in alegerea tehnicii optime de reconstructie il constiutuie examinarea clinica si paraclinica a pacientului. Pentru cazurile prezentate au fost efectuate ecografii Doppler, radiografii, precum si determinarea profilului lipidic al pacientilor, coroborand informatiile obtinute cu aspectul clinic general si local.

REZULTATE

In urma interventiei chirurgicale pacientii au necesitat in medie 14 zile de spitalizare si au fost externati in curs de vindecare. Evolutia postoperatorie a fost favorabila, grevata doar de aparitia unor mici zone de necroza marginala, justificata de factori de risc ce tin de: varsta, statusul arterial al pacientilor si dimensiunea defectului preoperator.

CONCLUZII

Consideram ca decizia cu privire la alegerea tehnicii reconstructive trebuie luata tinand cont de natura traumatismului si consecintele acestuia asupra structurilor anatomice afectate (osoase si vasculare), de antecedentele personale patologice, acordandu-se o atentie deosebita afectiunilor vasculare si metabolice, de leziunile preexistente la nivelul zonei donatoare, precum si de asteptarile pacientului cu privire la rezultatul functional si consecintele  estetice postoperatorii.

 

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii