Rezumat articol: Reconstructie de genunchi cu lambou perforator (co-autor si prezentator)

Reconstructia fetei anterioare a genunchiului prin utilizarea lamboului perforator tibial anterior. Prezentare de caz.

Articol prezentat in cadrul Congresului ACPR, Tulcea 2015

 

In aceasta lucrare va prezentam abordarea noastra terapeutica in fata unui caz complex de condrosarcom de condil femural soldat cu un defect de parti moi la nivelul fetei anterioare a genunchiului. Dupa excizarea completa a formatiunii tumorale a fost necesara utilizarea unui lambou fasciocutanat bipediculat pentru acoperirea defectului de parti moi restant la nivelul fetei antero-laterale a genunchiului. Ulterior restabilirea mobilitatii articulare a fost obtinuta prin  artroplastie de genunchi.

In urma celei de a doua interventii ortopedice evolutia locala a fost grevata de aparitiei unei zone de necroza circulara la nivelul fetei anterioare a rotulei.  Pentru salvarea materialului protetic si pastrarea mobilitatii articulare s-a practicat plastie cu  lambou perforator tibial anterior.

Particularitatea cazului este data de necesitatea alegerii metodei reconstructive optime in conditiile unui picior traumatizat ce a suferit multiple interventii chirurgicale. Redobandirea functionalitatii a reprezentat obiectivul principal al algoritmului de tratament. Pentru realizarea acestui deziderat fiind necesara colaborarea intre echipa ortopedica ce a practicat artroplastia de genunchi si echipa de chirurgie plastica ce a intervenit rapid dupa aparitia necrozei prepatelare prin reconstructia partilor moi de la nivelul fetei anterioare a articulatiei, necesara pastrarii protezei precum si redobandirii mobilitatii articulare.

Parcurgerea unui program intens de recuperare medicala dupa suprimarea imobilizarii constituie un element extrem de important in ceea ce priveste prognosticul functional postoperator. La cinci ani de la excizarea formatiunii tumorale, dupa multiple interventii reconstructive la nivelul articulatiei genunchiului si partilor moi perilezionale pacienta se deplaseaza normal, integrandu-se fara dificultate in mediul profesional in care isi desfasura activitatea anterior stabilirii diagnosticului.

Considerentele ce tin de aspectul estetic au fost cu mult depasite de redobandirea functionalitatii articulare, atat de necesara in cazul unui pacient de varsta medie, ce necesita o integrare profesionala si sociala cat mai rapida.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii