Trecut, Prezent și Viitor în Medicină
Medicina modernă presupune respectarea tuturor protocoalelor terapeutice precum și a normelor de asepsie și antisepsie. Încă din secolul al XIX lea s-au făcut eforturi pentru reducerea riscului de infecție, Joseph Lister fiind cel care a introdus pentru prima dată criteriile stricte de igienă în tratamentul diferitelor tipuri de leziuni.
Performanţa serviciilor de urgenţă prespitaliceşti este determinată nu numai de profesionalismul personalului medical de urgenţă, dar şi de dotarea acestora. Este important pentru succesul intervenţiilor ca ambulanţele să fie moderne şi echipate corespunzător cu aparatura medicală necesară.
Paturile moderne sunt prevazute cu saltea pneumatică antiescară, precum și cu sistem automatizat de reglare a poziției corpului. Studiile clinice dedicate acestui subiect au aratat că introducerea saltelei pneumatice a redus cu peste 95% riscul de apariție a ulcerelor de decubit.
Introducerea seringilor de unică folosință a reprezentat un pas foarte mare în direcția reducerii numărului infecțiilor intraspitalicești. Viciile de procedură cu privire la sterilizarea seringilor metalice cu întrebuințare repetată au produs adevarate tragedii în trecut.
Respectarea normelor de asepsie și antisepsie în sala de operații este esențială pentru o bună evoluție postoperatorie a pacientului. Infrastructura modernă și aparatura medicală de nouă generație constituie elemente esențiale pentru realizarea acestui deziderat.
Respectarea circuitelor medicale conform normelor impuse de autoritățile sanitare teritoriale este esențială pentru vindecarea rapidă a pacienților. Spitalele moderne au circuite extrem de bine stabilite, astfel încât se limiteză la maximum riscul de contaminare și transmitere a bacteriilor din exterior în interior și invers.
Ca profesionist în domeniul medical privesc cu nostalgie în trecut, cu respect și încredere în prezent și cu entuziasm spre viitor…