Trecut, Prezent si Viitor in Medicina

Medicina moderna presupune respectarea tuturor protocoalelor terapeutice precum si a normelor de asepsie si antisepsie. Inca din secolul al XIX lea s au facut eforturi pentru reducerea riscului de infectie, Joseph Lister fiind cel care a introdus pentru prima data criteriile stricte de igiena in tratamentul diferitelor tipuri de leziuni.

Performanţa serviciilor de urgenţă prespitaliceşti este determinată nu numai de profesionalismul personalului medical de urgenţă, dar şi de dotarea acestora. Este important pentru succesul intervenţiilor ca ambulanţele să fie moderne şi echipate corespunzător cu aparatura medicală necesară.

Paturile moderne sunt prevazute cu saltea pneumatica antiescara, precum si cu sistem automatizat de reglare a pozitiei corpului. Studiile clinice dedicate acestui subiect au aratat ca introducerea saltelei pneumatice a redus cu peste 95% riscul de aparitie a ulcerelor de decubit.

Introducerea seringilor de unica folosinta a reprezentat un pas foarte mare in directia reducerii numarului infectiilor intraspitalicesti. Viciile de procedura cu privire la sterilizarea seringilor metalice cu intrebuintare repetata au produs adevarata tragedii in trecut.

Respectarea normelor de asepsie si antisepsie in sala de operatii este esentiala pentru o buna evolutie postoperatorie a pacientului. Infrastructura moderna si aparatura medicala de noua generatie constituie elemente esentiale pentru realizarea acestui deziderat.

Respectarea circuitelor medicale conform normelor impuse de autoritatile sanitare teritoriale este esentiala pentru vindecarea rapida a pacientilor. Spitalele moderne au circuite extrem de bine stabilite, astfel incat se limiteza la maximum riscul de contaminare si transmitere a bacteriilor din exterior in interior si invers.


Ca profesionist in domeniul medical privesc cu nostalgie in trecut, cu respect si incredere in prezent si cu entuziasm spre viitor…

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii