” Banala alunita ” – Cum identificam rapid cancerul de piele?
Stiti de ce „banala alunita” este pe primul loc in topul interventiilor chirurgicale plastice din U.S.A.?
Alunita sau nevul hiperpigmentar este o formatiune tumorala benigna ce isi pastreaza proprietatile morfologice si topografice fara a pune probleme de sanatate in majoritatea cazurilor. Doresc sa va prezint in continuare cateva date din literatura de specialitate care sa va ajute sa va orientati cu privire la momentul optim in care trebuie sa apelati la tratamentul chirurgical, precum si o prezentare succinta a fenomenului global creat in jurul “banalelor alunite”.
Raportul statistic efectuat de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni ne arata ca excizia formatiunilor tumorale ocupa primul loc in topul interventiilor chirurgicale plastice, peste 4,4 milioane de americani apeland in fiecare an la aceasta solutie terapeutica. Numarul crescut de pacienti care opteaza pentru practicarea acestei interventii chirurgicale este justificat de incidenta tot mai mare a transformarii maligne a formatiunilor tumorale cutanate, determinata de cresterea agresivitatii razelor ultraviolete in cursul fotoexpunerii prelungite, modificarea comportamentului alimentar, precum si de gradul ridicat al poluarii aerului la care suntem cu totii expusi.
Tabel cu ultimele date statistice efectuate de catre Societatea Americana de Chirurgie Plastica
*analiza statistica aferenta anul 2016 va fi disponibila in primul semestru al anului 2017
Doresc sa subliniez ca in jurul transformarii maligne a nevului hiperpigmentar (alunita) s-a creat o adevarata fobie nejustificata de realitatea statistica din specialitatea noastra. Evolutia naturala (fireasca) a alunitelor nu este spre transformare maligna, doar un numar redus de cazuri suferind “transformari” celulare ce au un prognostic nefast.
In cele ce urmeaza va voi prezenta un set de criterii care va vor ajuta sa identificati modificarile ce pot avea o semnificatie nefavorabila in evolutia alunitelor dumneavoastra. Daca aveti un nev atipic (care va atrage atentia) trebuie sa analizati urmatoarele modificari:
-
A – asymetry – alunita nu prezinta un aspect rotund sau ovalar, simetric;
-
B – border – marginile acestuia sunt neregulate, slab definite;
-
C – color – alunita cu o culoare neuniforma marcata de existenta insulelor hiperpigmentare;
-
D – diameter – crestere rapida a diametrului, risc crescut peste 6 mm;
-
E – elevation – alunita care prezinta o tendinta de „ridicare” sau cresterea in inaltime.
Vreau sa clarific cateva aspecte in ceea ce priveste atitudinea conservatoare bazata pe mitul “deranjarii alunitelor” care sustine ca prin excizia acestora creste riscul de transformare maligna. Realitatea chirurgicala bazata pe dovezi si confirmata prin analize statistice ferme sustine excizia formatiunilor tumorale cu evolutie atipica conform criteriilor macroscopice de apreciere “ABCDE”. Examinarea anatomo-patologica efectuata in cursul interventiei chirurgicale confirma excizia in totalitate a formatiunii tumorale. Mitul “deranjarii alunitelor” este sustinut de evolutia nefavorabila a cazurilor cu prezentare intarziata, tocmai din cauza respectarii acestei recomandari nefaste, care promoveaza intarzierea prezentarii la medic, lasand prin urmare timp necesar celulelor tumorale sa se multiplice si sa invadeze structurile invecinate.
Sustin practicarea exciziei precoce a nevilor atipici pentru evitarea riscului de transformare maligna a acestora precum si pentru evitarea cresterii necontrolate in dimensiuni urmata de formarea unei cicatrici postexcizionale neplacute.
Cancerul de piele si in special forma de carcinom bazocelular apare cu precadere la persoanele care efectueaza efort fizic intens in spatiu deschis, fiind expuse in mod regulat la radiatiile solare. Cu toate acestea numeroasele cazuri diagnosticate in randul personalitatilor de la Holywood subliniaza importanta componentei genetice in aparitia bolii.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699