Generalități
Mărirea sânilor, augmentarea mamară sau mamoplastia de augmentare sunt termeni ce definesc remodelarea tridimensională a sânilor în scopul obținerii idealului de frumusețe. Frumusețea este subiectivă și pentru atingerea ei este esențială colaborarea strânsă între chirurgul estetician și pacienta. Dorințele acesteia cu privire la rezultat trebuie trecute prin filtrul experienței chirurgului și ancorate în realitate, evitând astfel formarea unor așteptări nerealiste cu privire la rezultatul postoperator.
Primul aspect pe care doresc să îl subliniez este cel reprezentat de importanța formei sânului ca factor primordial al rezultatului postoperator. Obiectivul principal al operției de mărire a sânilor este reprezentat de obținerea unor sâni cu aspect natural, simetrici cu păstrarea aspectului trofic (natural) al pielii și evitarea desenului vascular venos atât de neplăcut, caracteristic augmentărilor exagerate.
Volumul sânului reprezintă un subiect extrem de sensibil în timpul consultațiilor, aspect ușor de înțeles în contextul în care frecvent mă aflu în fața unei paciente care toata viața și-a dorit să aibă sâni mai mari. Susțin și îmi ghidez mamoplastiile de augmentare după principiul superiorității formei în detrimentul volumului, fără a evita însă utilizarea implanturilor de dimensiuni generoase. Respectarea proporțiilor, în strânsă corelație cu dorința pacintei garantează succesul operației, o recuperare rapidă, precum și obținerea rezultatelor așteptate, în condiții de siguranță deplină.
Cum alegem implantul?
Există o gamă foarte variată de proteze mamare siliconice (implanturi) și multiple tehnici de realizare a mamoplastiilor asupra cărora mă voi opri pentru câteva rânduri în speranța orientării dumneavoastră cu privire la aceste aspecte. Consider că este esențial să vă documentați cu privire la capacitatea chirurgului estetician de a vă îndeplinii dorințele, în măsura în care acestea sunt realizabile și vă recomand să fiți circumspecte în situația în care vi se spune ca totul este posibil.
Implanturile mamare siliconice utilizate în timpul operației de mărire de sâni sunt cele alese în timpul consultației fiind personalizate în funcție de necesitățile pacientei și așteptările acesteia cu privire la rezultat. Folosesc pentru mamoplastii atât proteze rotunde cât și implanturi mamare anatomice de forma ovalară cu un aspect cât mai natural, fiind ghidat în alegerea acestora de talia pacientei, dimensiunea toracelui, precum și aspecte ce țin de structura țesutului cutanat, muscular și forma naturală a sânului. Pentru o mai bună apreciere a aspectului postoperator ofer pacientei posibilitatea purtării unor proteze provizorii (sizere) în timpul consultației, modificând progresiv dimensiunile acestora astfel încât să obținem un rezultat bun cu riscuri minime.
Prin utilizarea tehnicilor de realitate virtuală putem vizualiza tridimensional aspectul postoperator chiar în timpul consultației. Cu toate acestea de fiecare dată le sugerez pacientelor mele să ramânem ancorați în realitate și să realizăm că acesta este doar planul nostru operator, atingerea obiectivelor stabilite depinzând de buna colaborare dintre cei doi coechipieri – chirurgul estetician și pacienta.
Vă recomand să porniți la drum cu un set minim de criterii de siguranță care trebuie să includă verificarea apartenenței chirurgului estetician la organizațiile naționale de specialitate, verificarea experienței acestuia cu privire la intervenția chirugicală ce urmează să fie realizată, capacitatea de empatie și comunicare cu medicul estetician în scopul obținerii rezultatului dorit de dumneavoastră precum și ambientul în care se va realiza mamoplastia.
Cum ne pregătim pentru operație?
Pentru efectuarea în condiții de siguranță a intervenției chirurgicale de mărire de sâni sunt necesare următoarele investigații paraclinice: analize uzuale de laborator, electrocardiograma, radiografia toraco-pulmonară și mamografia.
Pacienta nu trebuie să consume lichide și alimente cu minimum 6 ore înaintea mamoplastiei de augmentare pentru reducerea riscului anestezic.
Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie generală sub atenta supraveghere a unui medic anestezist cu experiență, durata totală a intervenției (de la inducție până la trezire) încadrându-se între 60 și 90 de minute în funcție de particularitățile cazului.
Ce facem după intervenția de mărire a sânilor?
Postoperator pacienta rămâne în clinică timp de 24 de ore pentru supraveghere și monitorizare atentă. La 60 de minute de la terminarea intervenției chirurgicale aceasta poate să comunice cu aparținătorii fiind însă evaluată periodic de personalul clinicii conform protocolului intern de monitorizare postoperatorie. După efectuarea mamaoplastiei de augmentare pacientele mele afirmă că durerile scad progresiv în primele 3 zile operație.
Durerea de intensitate minimă după operația de mărire de sâni nu este semnul vindecării complete a inciziilor și este necesară reducerea mișcărilor brațelor, fiind interzisă ridicarea coatelor peste nivelul umerilor timp de 30 de zile postoperator. Activitățile sportive recreaționale (fitness, alergare) sunt interzise timp de 30 de zile postoperator evitând astfel apariția complicațiilor.
Urmărirea postoperatorie presupune consultații regulate în scopul monitorizării evoluției postoperatorii după un program standard a cărui eficiență a fost confirmată în timp. Astfel, primul consult postoperator se efectuează a doua zi după intervenția chirurgicală, ulterior pacienta fiind evaluata la 7, 14 si 30 de zile. Monitorizarea pe termen lung presupune efectuarea de consultații la 3, 6 si 12 luni de la intervenția chirurgicală de mamoplastie, ulterior pacienta fiind consultată anual.
Care sunt riscurile și complicațiile augmentării mamare?
Complicațiile mamoplastiei de augmentare sunt extrem de rare și constau în: formarea de hemoatoame, seroame, dehiscența plăgii, infecția, cicatrici hipertrofice sau cheloide, extruzia implantului, contractura capsulară, precum și modificări ale sensibilității.
Formarea de hematoame și seroame este frecvent legată de nerespectarea recomandărilor cu privire la conduita postoperatorie, apariția acestora fiind asociată cu traumatisme de mare intensitate sau cu efort fizic intens. Cazul clasic fiind cel al pacientei care la 3 zile după efectuarea mamoplastiei de augmentare, încurajată de absența durerilor postoperatorii, își reia activitatea sprotivă prin participarea la orele de fitness.
Dehiscența plăgilor este asociată de asemenea cu efectuarea efortului fizic intens în primele 14 zile de la efectuarea augmentării mamare cu precădere la pacientele care ridică brațele peste nivelul umerilor și este urmată frecvent de extruzia implantului.
În ceea ce privește modificările sensibilității locale un procent foarte redus de paciente ( sub 10 % ) afirmă că prezintă o alterare tranzitorie a sensibilității periareolare, ce scade progresiv în intensitate în primele 45 de zile postoperator.
Infecția plăgii operatorii este o complicație care apare extrem de rar, la reducerea ratei de apariție contribuind metodele de asepsie și antisepsie intraoperatorii, îngrijirea riguroasă postoperatorie, precum și investigațiile paraclinice preoperatorii menite să surprindă un eventual proces infecțios incipient.
Contractura capsulară este o complicație tardivă care este întâlnită din ce în ce mai rar în prezent, scăderea incidenței acesteia fiind pusș pe seama evoluție structurii implanturilor, cu precădere la nivelul suprafeței de contact dintre proteză și gazdă.
Care sunt contraindicațiile operației de mărire a sânilor?
Augmentarea mamară este contraindicată în cazul pacientelor cu afecțiuni maligne ce interesează sânul, procese infecțioase active indiferent de localizare acestora, în timpul sarcinii și alăptarii, precum și la pacientele afectate de radiodermită și radionecroză.
Cum mă programez?
Programarea operației se realizează la finalul consultației, în urma efectuării măsurătorilor și stabilirii tuturor detaliilor legate de efectuarea intervenției chirurgicale.
Dr. Bejinariu Cătălin este Doctor în Științe Medicale, autor a două cărți de specialitate dedicate reconstrucției mamare, precum și a peste 20 de articole științifice, fiind supraspecializat în chirurgia sânului prin finalizarea doctoratului cu Magna cum laude în domeniul reconstrucției mamare. În prezent este Membru Titular în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România ca reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București, având certificări de Manager în Sistemul Sanitar, Manager al Serviciilor de Management al Calității și Auditor Clinic.
Programare Consultație – Dr. Bejinariu Cătălin
Telefon: 0724 572 908
* Promoția „Augmentare mamară & Lip Enhancement (450Euro) – 4500 Euro” este valabilă în limita a 25 de pachete promoționale, acordate în ordinea efectuării programărilor
Generalități
Abdominoplastia reprezintă remodelarea regiunii abdominale în sensul micșorării și a îndepărtării excesului adipos și tegumentar. În rândurile care urmează vă voi prezenta în detaliu etapele acestei intervenții chirurgicale. Prin documentarea online atât de frecventă în zile noastre pacientele mele reușesc să își formeze o opinie relativ avizată cu privire la intervenția chirurgicală ce urmează să fie efectuată.
Insist de fiecare dată asupra necesității efectuării consultului chirurgical menit să stabilească oportunitatea efectuării intervenției chirurgicale dorite. De foarte multe ori mă aflu în situația în care trebuie să explic că scăderea ponderală nu justifică abdominoplastia și că cea mai bună intervenție ar fi cea de remodelare prin lipoaspirație. Pentru înlaturarea acestui “mister” cu privire la procedurile de remodelare ale regiunii abdominale vă prezint în continuare în detaliu pașii necesari efectuării abdominoplastiei.
Indicație principalaă pentru efectuarea abdominoplastiei este dată de prezența țesutului adipos (grăsos) excedentar la nivelul regiunii abdominale inferioare asociate cu exces tegumentar (șorț tegumentar) abdominal. Este foarte important de înțeles că dacă țesutul adipos poate fi înlăturat prin lipoaspirație, problema pielii în exces este mult mai greu de rezolvat. Existența pielii în exces impune efectuarea exciziei tegumentare în cazurile în care dimensiunea pliului nu poate fi redusă prin metode conservatoare.
Cum ne pregătim pentru operație?
Majoritatea pacientelor mele se prezintă pentru efectuarea abdominoplastiei după o scădere ponderală masivă de peste 10 Kg, adesea fiind înrolate în programe de slăbire profesionale desfășurate sub îndrumarea unor nutritioniști cu experiență. Recomandările preoperatorii sunt cele ale oricărei intervenții chirurgicale desfășurate sub anestezie generală (post hidric și alimentar cu 6 ore înaintea operației).
Cum decurge intervenția chirurgicală?
Interventia chirurgicala de abdominoplastie se efectueaza cu anestezie generala si presupune indepartarea pliului cutanat ce include piele si grasimea excedentara. Daca pliul tegumentar este de foarte mari dimensiuni se impune uneori asocierea abdominoplastiei cu repozitionarea ombilicului (buricului) astfel incat sa putem indeparta o cantitate cat mai mare de tesut in exces.
Cazurile severe cu sorturi mari ce afecteaza si musculatura abdominala impun efectuarea suplimentara a plicaturarii muschilor drepti abdominali, procedura ce presupune efectuarea unei suturi mediane care apropie masa musculara abdominala reducand semnificativ dimensiunea taliei.
Cicatricea postoperatorie este longitudinala la nivelul regiunii abdominale inferioare fiind ascunsa sub linia lenjeriei intime. Procedelui pe care il utilizez presupune efectuarea unei suture intradermice, cu fir situat in totalitate sub piele.
Durata procedurii de remodelare a regiunii abdominlae prin abdominoplastie este de aproximativ 3 ore in functie de complexitatea cazulu. Dupa efectuarea interventiei chirurgicale pacienta ramane in clinica timp de 24 de ore pentru monitorizare, ulterior aceasta parasind clinica si prezentandu-se regulat la consultatii conform indicatiilor in zilele 2, 6, 10 si 14 postoperator. Suprimarea firelor de sutura se efectueaza la 14 zile postoperator, pacienta putandu-si relua activitatea la aproximativ 16 zile de la efectuarea interventiei.
Ce facem după operația de înlăturare a șorțului abdominal?
După intervenția chirurgicală este interzis efortul fizic intens (fitnes, aerobic) din cauza creșterii riscului apariției complicațiilor postoperatorii. Pentru accelerarea procesului de vindecare tuburile de dren sunt menținute până la scăderea drenajului sub 20 de ml în interval de 24 ore. Pacienții sunt înscriși într-un program personalizat de monitorizare postoperatorie, revenind în clinică pentru control postoperator la 7, 14 și 30 de zile.
Care sunt riscurile și complicațiile abdominoplastiei?
Complicațiile descrise în literatura de specialitate sunt extrem de rare, constituind o excepție în analiza statistica a lotului de pacienți operații de mine. Totuși pentru a nu neglija valoarea informațională a acestora le voi prezenta pe scurt. Complicațiile septice apar prin multiplicarea bacteriilor la nivelul leziunii. La rata redusă a complicațiilor septice contribuie respectarea protocoalelor de asepsie și antisepsie precum și respectarea recomandărilor medicale cu privire la conduita postoperatorie a pacienților. Dehiscența plăgii apare rar în cazurile în care pacientele nu respecta recomandările cu privire la evitarea efortului fizic intens în primele 30 de zile de la efectuarea intervenției chirurgicale.
Cum apreciem rezultatele operației de îndepărtare a șorțului abdominal?
Rezultatele intervenției chirurgicale de abdominoplastie sunt cu adevărat impresionante, pacientele mele redobândind siguranța de sine în primele 14 zile de la efectuarea intervenției chirurgicale. Ținând cont de importanșa încrederii de sine în conturarea idealului femin recomand efectuarea acestei intervenții chirurgicale la pacientele care au fost implicate în programe nutriționale soldate cu scăderi semnificative în greutate precum și la cele care doresc o micșorare a circumferinței taliei abdominale.
Dr. Bejinariu Cătălin este Doctor în Științe Medicale, autor a două cărți de specialitate dedicate reconstrucției mamare, precum și a peste 20 de articole științifice, fiind supraspecializat în chirurgia sânului prin finalizarea doctoratului cu Magna cum laude în domeniul reconstrucției mamare. În prezent este Membru Titular în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România ca reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București, având certificări de Manager în Sistemul Sanitar, Manager al Serviciilor de Management al Calității și Auditor Clinic.
Programare Consultație – Dr. Bejinariu Cătălin
Telefon: 0724 572 908
* Promoția „Abdominoplastie & Tratament Riduri cu Botox (350Euro) – 4500 Euro” este valabilă în limita a 25 de pachete promoționale, acordate în ordinea efectuării programărilor
Generalități
Blefaroplastia vă întinerește cu 10 ani în doar 40 de minute, se realizează cu anestezie locală și este considerată procedura ‘regină’ a rejuvenării faciale. După blefaroplastie recuperarea este rapidă și nedureroasă.
Aspectul ochilor este deosebit de important în conturarea personalității așa cum este aceasta interpretată de persoanele din jurul nostru. Ne aflăm adesea în situația în care ne formăm o opinie total eronată cu privire la „felul de a fi” al unei persoane prin interpretarea trăsăturilor faciale, cu precădere cele din regiunea oculară.
Blefaroplastia este intervenția chirurgicală care ocupă primul loc în top-ul procedurilor estetice dedicate reîntineririi faciale. Procedura de blefaroplastie oferă beneficii imediate prin ștergerea a cel puțin 10 ani de pe chipul pacienților noștri.
Ochii reprezintă în opinia majorității persoanelor o „oglindă” a sufletului, prin urmare se impune să acordăm o atenție deosebită felului în care ne prezentăm oamenilor din jurul nostru. Riscând altfel să transmitem mesaje nedorite ce țin de tipul de personalitate, respect de sine precum și statut social.
Aspectul îmbătrânit al regiunii perioculare este dat de asocierea ptozei palpebrale (căderea pleoapelor) cu prezența ridurilor de expresie localizate în partea laterală a globilor oculari. Uneori la potențarea acestui aspect nedorit contribuie și prezența cearcănelor.
Reîntinerirea facială presupune asocierea unui complex de proceduri și intervenții chirurgicale ce au ca obiectiv rezolvarea problemelor prezentate anterior. În cele ce urmează vă voi prezenta modalitatea de tratament a ptozei palpebrale.
Cum ne pregătim pentru blefaroplastie?
Blefaroplastia se realizează cu anestezie locală, prin urmare nu este recomandat postul preoperator. Pacientele sunt încurajate să nu utilizeze produse de make-up în ziua procedurii și să mențină o igienă locală riguroasă. Un alt aspect important este cel al evitării expunerii la Soare (solar) cu 7 zile înaintea operației. Se evită astfel sensibilizarea pielii de la nivelul pleoapelor prin acțiunea razelor UV.
Cum decurge operația?
Intervenția chirurgicală durează aproximativ 40 de minute. Procedura se realizează cu anestezie locală. Pacientele părăsesc clinica la aproximativ 30 de minute de la terminarea blefaroplastiei. Recomand pacientelor mele realizarea intervenției chirurgicale cu anestezie locală, procedura fiind nedureroasă. Intervenția chirurgicală se poate realiza și cu anestezie generală dacă pacienta își exprimă această dorință.
Rămân semne vizibile după blefaroplastie?
Cicatricea restantă în urma blefaroplastiei este ascunsă în pliurile naturale ale pleoapei fiind cu greu vizibilă chiar și de personalul de specialitate. Capacitatea de vindecarea a țesutului palpebral este cu adevărat impresionantă.
După îndepărtarea pielii în exces se realizează sutura intradermică cu fir monofilament foarte subțire. Această tehnică de sutură presupune ascunderea firului sub piele pe toată lungimea acestuia.
Firele de sutură se îndepărtează la cinci până la șapte zile postoperator. După această perioadă pacienta își desfășoară activitățile cotidiene fără restricții.
Care sunt complicațiile blefaroplastiei?
În funcție de particularitățile locale ale pacientei, în urma efectuării blefaroplastiei pot să apără mici echimoze (vânătăi) în jurul ochilor. Dispariția acestora este accelerată prin aplicarea de pad-uri reci și prin utilizarea cremelor hidratante.
Complicațiile apărute în urma blefaroplastiei sunt extrem de rare constituind excepții. Acestea sunt reprezentate de: formarea hematoamelor, dehiscența plăgii, infecție și ectropion. Tratamentul acestora este facil și ține de buna colaborare între medic și pacient.
Ce trebuie să facem după blefaroplastie?
Vindecarea după blefaroplastie este rapidă și nu presupune o conduită postoperatorie specifică. Pentru acoperirea inciziilor utilizăm benzi adezive special destinate acestui tip de procedură. Benzile adezive au culoarea pielii și nu atrag atenția asupra zonei operate, protejând inciziile până la vindecare.
După efectuarea blefaroplastiei, pacientele revin la control la 7 zile pentru control postoperator în vederea îndepărtării firelor de sutură.
Dr. Bejinariu Cătălin este Doctor în Științe Medicale, fiind autor a două cărți de specialitate dedicate reconstrucției mamare, precum și a 24 de articole științifice. Supraspecializat în chirurgia sânului prin finalizarea doctoratului cu Magna cum laude . În prezent este Membru Titular în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România ca reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București. Deținător al certificărilor de: Manager în Sistemul Sanitar, Manager al Serviciilor de Management al Calității și Auditor Clinic.
Programare Consultație – Dr. Bejinariu Cătălin
Telefon: 0720 095 325
* Promoția „Blefaroplastie + Tratament riduri (350Euro) – 1600 Euro” este valabilă în limita a 30 de pachete promoționale, acordate în ordinea efectuării programărilor
blefaroplastie bucuresti; operatie pleoape; blefaroplastie superioara; blefaroplastie inferioara; blefaroplastie pret; operatie pleoape cazute pret; blefaroplastie inferioara; ridicarea pleoapelor; pleoape cazute.
Generalități
Botoxul este o molecula cu proprietati miorelaxante ce actioneaza la nivelul muschilor fetei producand relaxarea si destinderea acestora.
Toxina botulinica sau botoxul asa cum este cunoscut de publicul larg este o substanta chimica frecvent utilizata pentru tratamentul unei game variate de afectiuni din sfera neurologica, oftalmologica, dermatologica si urologica.
Fara doar si poate toxina botulinica si-a dovedit eficienta in multiple afectiuni, proprietatile benefice ale acesteia stand la baza imbunatatirii calitatii vietii pacientilor afectati de migrene, incontinenta urinara, transpiratie excesiva, strabism si multe altele.
In cele ce urmeaza imi propun sa va prezint beneficiile pe care aceasta molecula chimica le poate aduce in imbunatatirea aspectului fetei prin diminuarea ridurilor de expresie.
Siguranta administrarii acestei substante ne este oferita de rezultatele foarte bune ale studiilor clinice dedicate intelegerii efectelor moleculei precum si de confirmarea in timp prin utilizarea freceventa (peste 1,5 milioane de pacienti satisfacuti de rezultate doar in Statele Unite ale Americii).
Aprobarea FDA (Food and Drug Administration) din USA precum si a altor 70 de alte state confirma siguranta produsului precum si efectele benefice ale acestuia.
Cum actioneaza Botoxul?
Mecanismul de actiune al acestei molecule chimice este simplu si consta in blocarea transmiterii impulsului de contractie catre muschiul facial tratat. Drept urmare prin reducerea intensitatii contractiei musculare impiedicam formarea ridurilor inestetice de la nivelul pielii.
Care sunt idicațiile tratamentului ridirilor?
Recomand intinerirea faciala prin utilizarea toxinei botulinice pacientelor cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, cu riduri de expresie moderate si severe localizate la nivelul regiunii intersprancenoase, prezente in repaus si accentuate de modificarile mimicii. Pentru obtinerea unor rezultate extraordinare se poate opta pentru asocierea acestei tehnici cu rejuvenarea etajelor mijlociu si inferior al fetei prin utilizarea acidului hialuronic, metoda reomandata cu precadere pacientelor cu varsta cuprinsa intre 45-70 de ani.
Care sunt zonele pe care le tratam cu Botox?
Utilizez Botoxul pentru tratamentul ridurilor de la nivelul regiunii dintre sprancene, care apar cu precadere cand ne incruntam sau ne miram, riduri de expresie longitudinale ce formeza aspectul caracteristic al numarului “11”.
Folosesc de asemenea botoxul pentru tratamentul ridurilor de la nivelul unghiului extern al ochiului, riduri cunoscute de publicul larg ca “laba gastei” din cauza formei lor sugestive.
Ridurile transversale de la nivelul fruntii sunt indepartate in timpul acestei proceduri estetice prin relaxarea muschiului frontal, care determina aparitia acestora.
Ce sunt ridurile de expresie?
Ridurile de expresie sunt rezultatul contractiei repetate a musculaturii faciale si apar adesea dupa varsta de 25 de ani in cazul persoanelor active prin pierdera echilibrului dintre planul profund muscular si tegumentul superficial. Modificarea profilului hormonal prin reducerea cantitatii de colagen dermic, expunerea la radiatii solare prin alterarea structurii epidermului, stresul, alimentatia deficitara si igiena necorespunzatoare sunt deasemenea factori care contribuie la aparitia ridurilor de expresie.
Prin injectarea toxinei botulinice de tip A se urmareste paralizarea masei musculare faciale care prin contractie repetata produce ridurile tegumentare de expresie, molecula actionand la baza piramidei fiziopatologice. Injectarea tintita in zonele in care s-a pierdut echilibrul muschi – tegument conform unui algoritm atent stabilit inaintea efectuarii procedurii reprezinta cheia de bolta a obtinerii unui rezultat deosebit. Desi termenul de paralizie musculara este infricosator si starneste reticienta cu privire la efectuarea acestei proceduri, studiile clinice dedicate acestui subiect arata ca doza frecventa utilizata in scop estetic (aproximativ 50 U.I.) reprezinta doar 1,6 % din doza letala de toxina botulinica.
Botoxul este recomandat pentru proprietatile sale miorelaxante determinate de capacitatea de blocare a impulsurilor nervoase la nivelul masei musculare tratate. Indicatiile principale ale acestuia sunt reprezentate de ridurile de expresie localizate la nivelul regiunii intersprancenoase, riduri verticale severe ce apar in timpul incruntarii. Asocierea toxinei botulinice cu acidul hialuronic este salutara si adesea folosita pentru obtinerea unor rezultate extraordinare.
Cum se realizeaza tratamentul ridurilor cu Botox?
Procedura estetica de intinerire faciala cu Botox dureaza aproximativ 15 minute, este relativ simpla si nu implica riscuri. Desi interventia este nedureroasa utilizez crema cu anestezic pe care o aplic pe pielea pacientei cu 5 minute inaintea efectuarii tratamentului. Dupa instalarea efectului analgezic, introduc Botoxul la nivelul zonelor tinta prin intermediul unui ac foarte fin cu diametrul asemanator unui fir de par. Plasez o cantitate exacta de substanta la nivelul zonelor vizate astfel incat sa indepartam ridurile fara insa a da un aspect nenatural al fetei, acel aspect ”inghetat” care in opinia mea este mult mai neplacut decat prezenta ridurilor de expresie.
Există reacții adverse?
Reactiile adverse dupa tratamentul cu toxina botulinica tip A sunt rare, nu sunt periculoase si apar prin nerespectarea recomandarilor de conduita procedurale si postprocedurale. Sunt considerate reactii adverse migrenele tranzitorii, ptoza (caderea) pleoapei, diminuarea tranzitorie a vederii si paralizia altor muschi decat cei tratati. Dozajul adecvat cazului, respectarea recomandarilor primite precum si o buna colaborare cu medicul estetician reprezinta certitudinea succesului acestei proceduri de intinerire faciala.
Ce riscuri implica tratamentul cu Botox?
Tratamentul ridurilor cu Botox este o procedura estetica sigura si cu riscuri minime. La nivel global zeci de milioane de persone beneficiaza de acest tip de tratament fiind pe deplin multumiti de rezultate, numai in Statele Unite ale Americii peste 6 milioane de persoane se bucura anual de rezultatele acestei metode de intinerire faciale.
Cât se menține rezultatul procedurii?
Tratamentului ridurilor cu Botox asigură ștergerea ridurilor de expresie pentru o perioadă care variază între 9 și 18 luni, în funcție de particuralarițățile locale ale pacenților și de rata de metabolizare a substanței.
Prin ștergerea ridurilor de expresie acest tip de tratament contribuie semnificativ la încetinirea procesului de îmbătrânire, menținând aspectul tânăr al pielii pentru o durată lungă de timp.
Recomand cu incredere procedura de intinerire faciala prin tratamentul ridurilor cu Botox tuturor persoanelor care doresc sa recapete aspectul tanar al fetei in doar cateva minute, asigurandu-va ca dupa efectuarea acestei proceduri estetice, buletinul este singura modalitate prin care cineva poate aprecia varsta reala a dumneavoastra cu exactitate.
Acidul hialuronic prin proprietatile sale curative si-a dovedit utilitatea in tratamentul afectiunilor din sfera ortopedica, oftalmologica, dermatologica precum si in medicina estetica. Proprietatile acidului hialuronic de a retine apa si a mentine lubrefierea structurilor adiacente au permis utilizarea acestui glicozaminoglican in tratamentul artitelor pentru lubrefierea articulatiilor si mentinerea mobilitatii acestora. Aceleasi proprietati chimice il recomanda pentru utilizarea in chirurgia oculara fiind des folosit in tratamentul cataractei pentru refacerea volumului intraocular. In dermatologie acidul hialuronic este utilizat pentru hidratarea pielii si vindecarea leziunilor superficiale.
Utilizarea frecventa a acidului hialuronic pentru tratamentul unei game variate de afectiuni acute si cronice precum si mutitudinea de studii clinice dedicate utilizarii acestuia imi permit sa afirm ca utilizarea produsului este sigura si fara riscuri. Efectele adverse aparute in urma injectarii acestuia tinand doar de elemente periprocedurale care ridica factorii de risc.
Acidul hialuronic este o substanta chimica sintetizata si resorbita in organismul uman in conditii fiziologice, prin urmare in urma injectarii acestuia nu apar reactii de respingere (reactii de corp strain) iar cantitatea introdusa se reduce lent (progresiv) prin resorbtie.
Versatilitatea acestui produs sta la baza gamei variate de proceduri de intinerire faciala asupra carora ne v-om concentra in cele ce urmeaza. Producatorii de acid hialuronic si-au diversifiat gama de produse particularizand proprietatile acestora in functie de necesitatile pacientelor, existand in prezent diferente ce tin de consistenta produsului precum si asocierea acestuia cu substante anestezice pentru facilitarea confortului in timpul procedurii de intinerire faciala.
Exceptand ridurile severe de expresie unde se impune utilizarea toxinei botulinice, acidul hialuronic reprezinta solutia optima pentru ‘umplerea’ tuturor imperfectiunilor de la nivelul tenului respectand indicatiile producatorilor ce tin de consistenta si topografie.
Pentru tratamentul ridurilor de la nivelul etajului superior al fetei asociez toxina botulinica (in cazul ridurilor severe de expresie ) cu injectarea de acid hialuronic in ridurile transversale de la nivelul unghiului lateral al ochiului, cunoscute ca si „laba gastei”.
Intinerirea etajului mijlociu al fetei se realizeaza prin injectarea de acid hialuronic in santurile nazogeniene, potenta prin augmentare zigomatica (volumizarea obrajilor) cunsocut fiind faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, tegumentul si partile moi de la nivelul fetei au tendinta crescuta de ptoza (cadere).
Cum se realizează procedura de mărire a buzelor cu acid hialuronic?
Augmentarea (marirea) buzelor reprezinta una dintre principalele intrebuintari ale acidului hialuronic, remodelarea, volumizarea si simetrizarea acestora fiind esentiale pentru obtinerea armoniei faciale. Buzele mici, lipsa conturului si buzele ridate si atrofiate reprezinta motive frecvente pentru care pacientele mele apeleaza la aceasta procedura. Augmentarea si remodelarea buzelor prin acid hialuronic este completata in cazurile in care se impune, de umplerea ridurilor fine periorale (caracteristice fumatorilor) cu acid hialurinic cu densitate scazuta.
Intinerirea faciala prin injectare de acid hialuronic se realizeza utilizand seringi (preumplute) cu ace foarte fine, procedura fiind nedureroasa si adesea realizata fara anestezie. In cazul in care pacienta solicita efectuarea anesteziei, se pot utiliza creme cu anestezic sau anestezie locala cu lidocaina.
Durata procedurii este de aproximativ 20 de minute crescand la 30 de minute cand este necesara efectuarea anesteziei. Pacienta isi poate relua activitatea dupa 60 de minute de la terminarea interventiei, timp necesar remiterii eritemului (roseata) postinjectional.
Care sunt reacțiile adverse ale procedurii de remodelare a buzelor cu acid hialuronic?
Reactiile adverse sunt extrem de rare si sunt reprezentate de formarea unui hematom de mici dimensiuni la nivelul zonei de injectare, sangerarea minima la nivelul punctiei, echimoza (vanataie), eritem (roseata) si edem (umflatura locala). Pentru tratamentul acestora si remiterea simptomatologiei fiind suficienta aplicarea de gheata.
Cum apreciem rezultatele procedurii de mărire a buzelor cu acid hialurnic?
Rezulatatul final poate fi apreciat la trei pana la sapte zile dupa efectuarea procedurii (timp necesar rehidratarii), insa remodelarea regiunii este evidenta inca de la iesirea din cabine.
Rezultatul se mentine intre sase si noua luni si este influentat de viteza de resorbtie proprie fiecarei paciente.
Recomand utilizarea acidului hialuronic pentru intinerirea faciala bazandu-ma pe siguranta utilizarii si versatilitatea acestui produs. Integrarea acestor proceduri in armamentarium-ul chirurgului estetician este salutarea si capabila sa asigure parcurgerea unui nou pas in drumul nostru catre atingerea idealului frumusetii.
Armonia faciala este considerata a fii unul dintre pilonii de baza ai frumusetii asa cum este aceasta perceputa de majoritatea pacientelor mele, prin urmare recomand cu fiecare ocazie o documentare riguroasa cu privire la efectuarea acestei proceduri estetice. Consider si recomand ca in momentul alegerii chirurgului estetician sa se tina cont de apecte precum: apartenenta acestuia la societatile nationale de profil (garant al calitatii actului medical), experienta practica in domeniul chirurgiei si medicinii estetice, nota personala care sa permita o buna colaborare medic – pacient si nu in ultimul rand ambientul necesar efectuarii procedurii. Imi doresc ca prin aceste randuri sa atrag atentia acelor paciente care se afla in fata unei decizii importante pentru imaginea lor si care pot fi tentate de mirajul formei fara fond, riscand sa fie tratate chiar de persoane fara certificat de libera practica, ascunse in spatele unei imaginii supradimensionate.
Generalități
Neoplasmul mamar este una dintre cele mai temute afectiuni maligne din cauza riscului de evolutie nefavorabila (in diagnosticarile tardive) precum si a potentialului mutilant al interventiei chirurgicale curative. Un alt aspect foarte important de care trebuie tinut cont in tratamentul acestor paciente este cel al traumei psihice, determinate de constientizarea (acceptarea) potentialului letal al acestei afectiuni precum si de aspectul cicatricei postoperatorii, amputatia sanului avand repercursiuni semnificative asupra psihicului pacientei. De foarte multe ori pacientele vindecate sunt reticiente cu privire la efectuarea unei interventii chirugicale reconstructive, deoarece aceastea isi doresc sa inchida cat mai repede acest capitol neplacut din viata lor. Trauma reprezentata de mastectomie si tratamentul oncologic ulterior le face de cele mai multe ori pe aceste paciente sa renunte la reconstructia sanului, temporizarea interventiei fiind adesea urmata de resemnare si renuntarea la interventia chirurgicala reconstructiva (prin accentuarea progresiva a acestei adevarate fobii de spital). Deasemenea un alt factor limitant este cel reprezentat de costul protezei mamare siliconice si al interventiei (interventiilor) chirurgicale necesare reconstructiei.
Ce este „Subprogramul național de reconstrucție mamară”?
Prin “Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare” se doreste facilitare accesului a cat mai multe paciente la reconstructia mamara si la obtinerea unui aspect estetic apropiat de cel natural, integrand astfel aceste paciente din punct de vedere social si profesional. Programul presupune achitarea pretului protezei mamare si al interventiei chirurgicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, astfel pacientele care au suferit mastectomie pentru tratamentul neoplasmului mamar beneficiaza de reconstructie mamara gratuita. Adevarata inchidere a “acestui capitol neplacut din viata” pacientelor (asa cum il descriu multe dintre acestea) este reprezentata de efectuarea reconstructiei si prin acesta evitarea amintirii zilnice a traumei.
Care este documentația necesară pentru înscrierea în program?
Inscrierea in programul gratuit de reconstructie mamara este foarte usoara, pentru efectuarea interventiei chirurgicale fiind necesare urmatoarele documente:
- Copie dupa cartea de identitate;
- Bilet de trimitere de la medicul oncolog – evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară
- Bilet de trimitere de la medicul de familie catre Sectia de Chirurgie Plastica in cadrul careia urmeaza sa se efectueze reconstructia;
- Adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat (obtinuta de la angajator).
Care sunt etapele reconstrucției mamare?
In urma consultatiei se decide efectuarea interventiei chirurgicale reconstructive, protocolul terapeutic fiind influentat de particularitatile locale ale pacientei si asteptarile acesteia cu privire la prognostic.
In majoritatea cazurilor reconstructia sanului se realizeaza in mai multe etape, dupa cum urmeaza:
- Inserarea expanderului mamar;
- Extractia expanderului si inserarea protezei mamare siliconice definitive asociata cu reconstructia complexului areolo-mamelonar si mastopexia sanului contralateral (ridicarea sanului sanatos , daca este cazul);
- Simetrizare prin lipofilling si definitivarea complexului areolo-mamelonar.
Prima etapa a protocolului reconstructiv consta in inserarea unui expander tisular mamar cu valva magnetica (al carui pret este asigurat de CNAS), interventia chirurgicala realizandu-se cu anestezie generala. Durata interventiei chirurgicale este variaza intre 45 si 90 de minute in functie de dimensiunile cicatricei postmastectomie si particularitatiloe locale anatomice ale pacientei. Durata internarii variaza intre 4 si 7 zile in functie de evolutia locala postoperatorie, durata medie de internare fiind de aproximativ 5 zile, timp in care pacienta este monitorizata atent in vederea evitarii aparitiei complicatiinlor septice (infectiilor). Suprimarea (indepartarea) firelor de sutura se realizeaza in cadrul consultului efectuat la 14 zile postoperator, ulterior pacienta prezentandu-se regulat la control la intervale de trei saptamani pentru injectarea de ser fiziologic in vederea expandarii progressive. Durata totala a primei etape a reconstructiei variaza in functie de dimensiunile expanderului fiind influentata de durata necesara atingerii capacitatii maxime (umplerii) a acestuia. In cazul utilizarii unui expander cu o capacitate de 300 ml (san contralateral de dimensiune medie) durata totala a primei etape reconstructive (intervalul dintre inserarea expanderului si inserarea protezei mamare siliconice) este de aproximativ 11 saptamani, timp in care pacienta se prezinta regulat la control la intervale de 3 saptamani.
A doua etapa a reconstructiei mamare consta in: inlocuirea expanderului cu o proteza mamara siliconica (al carui pret este asigurat de CNAS), reconstructia complexului areolo-mamelonar si mastopexie contralaterala (simetrizare prin ridicarea sanului sanatos) daca este cazul. Inlocuirea implantului cu proteza mamara siliconica este o interventie chirurgicala de rutina, inserarea implantului realizandu-se printr-o mica incizie (aproximativ 3 cm lungime) realizata in santul inframamar (sub san). Reconstructia complexului areolo-mamelonar se realizeaza in cadrul aceleasi interventii chirurgicale si presupune recoltarea de tesut areolar de la sanul contralateral (sanul sanatos) si sutura acestuia in pozitia anatomica normala (conform calculului si desenului preoperator). In final daca se impune se realizeaza mastopexia (ridicarea) sanului sanatos pentru asigurarea simetriei sanilor. Durata interventiei chirurgicale variaza intre 60 de minute si doua ore in cazul pacientelor care necesita si mastopexie (ridicarea sanului contralateral). Durata internarii este de aproximativ 7 zile, timp necesar monitorizarii plagii si grefei areolare. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile postoperator.
Cum apreciem rezultatul postoperator?
Rezultatul final al interventiei chirurgicale se poate aprecia la aproximativ 3 luni de la inserarea implantului, cu ocazia acestei evaluari stabilindu-se si oportunitatea efectuarii retusurilor finale (a III-a etapa) ce constau in simetrizare prin lipofilling si mici modificari ale complexului areolo-mamelonar.
Recomandări
Recomand efectuarea reconstructiei mamare la pacientele cu neoplasm mamar operat dupa 6 luni de la incheierea tratamentului oncologic (chimioterapiei), evitand astfel complicatiile legate de scaderea imunitatii caracteristice tratamentului oncologic. Reconstructia precoce a sanului (dupa efectuarea tratamentului oncologic) grabeste reintegrarea socio-profesionala a pacientei si are un impact semnificativ asupra reechilibrarii psihologice a acesteia. Asigurarea tuturor costurilor interventiei chirurgicale (expander si implant) de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate face ca reconstructia mamara sa fie accesibila tuturor pacientelor, pentru efectuarea interventiei chirurgicale fiind necesare doar documentele prezentate anterior.
Inchei prin a va spune ca exista o multitudine de alte metode reconstructive ce pot fi folosite pentru obtinerea unor rezultate bune, protocolul prezentat reprezentand doar una dintre aceste variante, scopul detalierii fiind reprezentat de dorinta de familiarizare a pacientelor ce au trecut prin aceasta trauma cu etapele reconstructiei mamare.
CARCINOM BAZOCELULAR (CBC)
CANCERUL DE PIELE se dezvolta sub numeroase forme, cea mai frecevent intalnita fiind cea de carcinom bazocelular. Prin dezvoltarea locala rapida si capacitatea de a invada structurile anatomice invecinate carcinomul bazocelular reprezinta o reala problema de sanatate ce impune diagnosticare precoce si tratament chirurgical adecvat.
RISCUL de a dezvolta CBC este crescut la persoanele ce isi desfasoara activitatea in spatii deschise, cu expunere prelungita la radiatii ultraviolete. Expunerea prelungita la lumina solara determina aparitia unor modificari structurale complexe la nivelul celulelor pielii expuse : fata, umeri si maini. Cu toate ca in literatura de specialitate forma clasica de carcinom bazocelular este descrisa cu precadere in cazul pacientilor varstnici, studiile recente arata ca incidenta acestuia a crescut ingrijorator si in cazul pacientilor mai tineri.
DIAGNOSTICUL carcinomului bazocelular consta in recoltarea unui fragment tumoral (biopsie) si analizarea acestuia la microscop in cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica pentru determinarea tipului celular tumoral.
TRATAMENTUL acestei afectiuni consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica. Chirurgul plastician acorda o atentie deosebita exciziei (indepartarii) tumorii precum si a unui halou de tesut sanatos peritumoral (piele sanatoasa din imediata vecinatate a tumorii) pentru evitarea recidivei locale precum si abordarea unei tehnici chirurgicale atraumatice in vedere obtinerii unei cicatrici postoperatorii de mici dimensiuni.
CERTITUDINEA VINDECARII este oferita de rezultatul examenului histo-patologic (biopsiei) prin confirmarea absentei celulelor tumorale in marginile de rezectiei ale piesei trimise catre laborator. Firele de sutura sunt indepartate la 7 zile postoperator in cazul leziunilor de la nivelul fetei si la 14 zile postoperator pentru restul corpului.
CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni, aspectul acesteia fiind influentat de :
- dimensiunile formatiunii tumorale ( tumorile de mari dimensiuni asociindu-se cu cicatrici semnificative),
- terenul local al pacientului
- abilitatile chirurgului de alegerea a protocolului terapeutic optim.
CONDUITA TERAPEUTICA in cazul formei clasice de carcinom bazocelular este influentata de diagnostic (stadiul leziunii) si asteptarile pacientului cu privire la rezultatul postoperator. In cadrul consultatiei stabilindu-se detalii legate de: tipul investigatiilor paraclinice (analize) necesare, durata internarii, tipul interventiei chirurgicale recomandate, perioada de recuperare postoperatorie, prognostic si aspectul estetic al cicatricei postoperatorii.
STATISTICA dedicata studiului evolutiei epiteliomului bazocelular releva faptul ca aceasta forma de cancer de piele a devenit cel mai frecvent neoplasm al omului, depasind cu mult incidenta cancerului pulmonar, mamar si de colon. In fiecare an sunt diagnosticate in lume milioane de noi cazuri, incidenta anuala variind intre 150 -300 de noi cazuri raportate la 100 000 de locuitori. Literatura de specialitate dedicata carcinomului bazocelular este extrem de vasta, comunitatea medicala internationala punand accent pe oferirea informatiei catre publicul larg, in scopul cresterii gradului de constientizarea a gravitatii acestei afectiuni.
Articole similare
Cancerul de piele si in special forma de carcinom bazocelular apare cu precadere la persoanele care efectueaza efort fizic intens in spatiu deschis, fiind expuse in mod regulat la radiatiile solare. Cu toate acestea numeroasele cazuri diagnosticate in randul personalitatilor de la Holywood subliniaza importanta componentei genetice in aparitia bolii.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
SINDROAMELE COMPRESIVE de la nivelul membrelor superioare, clasa din care face parte si afectiunea numita sindrom de tunel carpian, sunt dificil de tratat din cauza diagnosticarii tardive. Momentul prezentarii pacientului la medic este adesea intarziat de simptomatologia nespecifica. Nu sunt rare cazurile in care doar pierderea functiei musculare determina pacientii sa se prezinte la spital. Tulburarile de sensibilitate sunt interpretate in mod eronat ca simple episoade trecatoare (nevralgii). Cheia unui tratament eficient in cazul sindroamelor compresive este diagnosticarea precoce si aplicarea rapida a tratamentului adecvat.
PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU
SINDROM DE TUNEL CARPIAN
Sindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median in canalul carpian. Initial afectiunea este caracterizata de aparitia unor furnicaturi la nivelul fetei palmare a degetului mare, aratatorului, mediusului si jumatatii interne a inelarului. Ulterior daca presiunea crescuta din tunelul carpian nu este eliberata, se instaleaza modificarile functionale. Principalele semne sunt reprezentate de scaderea fortei musculare a mainii si atrofierea muschilor eminentei tenare.
RISCUL de aparitie a neuropatiei prin sindrom de tunel carpian este crescut la pacientii:
- a caror activitate profesionala presupune munca manuala,
- cu anomalii ale sintezei de colagen,
- cu traumatisme (lovituri) in antecedentele personale patologice.
Exista o multitudine de alti factori implicati in aparitia acestei afectiuni, insa fara doar si poate traumatismele repetate, munca manuala si afectiunile tesutului conjuctiv reprezinta principalele cauze de crestere a presiunii la nivelul tunelului carpian.
DIAGNOSTICUL de sindrom de tunel carpian se realizeaza prin examinarea locala a pacientului si coroborarea acestor informatii cu rezultatele investigatiilor paraclinice (EMG).
Simptomatologia este caracterizata de:
- furnicaturi la nivelul fetei palmare a primelor 4 degete (degetul mare, aratatorul, degetul mijlociu si inelarul),
- scaderea fortei musculare manifestata prin scaparea obiectelor din mana,
- atrofierea (micsorarea) muschilor de la nivelul eminentei tenare (de la baza degetului mare).
TRATAMENTUL minim invaziv pentru sindrom de tunel carpian consta in:
- decomprimarea tunelului prin sectionarea ligamentului transvers al carpului,
- explorarea elementelor anatomice incluse in tunelul carpian,
- explorarea planseului tunelului carpian,
- sutura plagii operatorii.
PROTOCOLUL TERAPEUTIC are la baza decomprimarea tunelului carpian print-o incizie de mici dimensiuni la nivelul fetei anterioare a articulatiei mainii. In masura in care este necesar se executa o sinoviectomie. Postoperator se imobilizeaza articulatia mainii cu o atela gipsata pentru o perioada de 5 zile. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile postoperator. Recuperarea rapida este facilitata de asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos, constand in administrarea de vitamine din complexul B.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta in urma efectuarii tratamentului chirurgical pentru sindrom de tunel carpian este de mici dimensiuni. Decomprimarea minim invaziva se realizeaza cu usurinta printr-o incizie cu lungimea de 2 cm. Utilizarea principiilor chirurgicale atraumatice, precum si a tehnicilor de sutura specifice chirurgiei plastice si estetice garanteaza obtinerea celor mai bune rezultate din punct de vedere estetic si functional.
PROGNOSTICUL este puternic influentat de momentul prezentarii la medic. Cazurile diagnosticate precoce evolueaza foarte bine. Asocierea tratamentului chirurgical cu cel medicamentos (vitamine din complexul B) reprezinta „standardul de aur” in tratamentul sindromului de tunel carpian.
ASTEPTARILE PACIENTULUI cu privire la rezultatul tratamentului trebuie sa fie ancorate in realitatea clinica. O treime din pacienti simt o ameliorare semnificativa a sensibilitatii inca din prima zi dupa operatie. Cu toate acestea, in formele severe ameliorarea simptomatologiei senzitive are un caracter progresiv cu o durata de aproximativ 14 zile.
REDOBANDIREA FUNCTIONALITATII dupa efectuarea decomprimarii are la baza recuperarea nervului median, urmata de cresterea progresiva a fortei musculare. Pacientul isi poate relua activitatea profesionala in conditii normale la 5 – 7 zile de la efectuarea interventiei chirurgicale.
PRINCIPALELE AVANTAJE ale tratamentului minim invaziv pentru sindrom de tunel carpian sunt:
- eliberarea completa a ligamentului transvers al carpului,
- vizualizarea directa a modificarilor structurale ale nervului median,
- identificarea potentialelor anomalii anatomice locale,
- posibilitatea asocierii cu decomprimarea canalului Guyon.
RECOMAND efectuarea tratamentul chirurgical minim invaziv inca din stadiile incipiente ale sindromului de tunel carpian. Intarzierea realizarii interventiei chirurgicale se poate asocia cu modificari structurale ale nervului median greu de corectat chiar si de cei mai experimentati chirurgi.
Articole similare
Sindromul de tunel carpian apare cu precadere la persoanele a caror profesie presupune manualitate sporita. Cu toate acestea cazurile recente ale unor personalitati din lumea cinematografiei americane afectate de aceasta boala vin parca sa confirme importanta componentei genetice in apartitia bolii. Aflati care sunt vedetele de la Holywood care au suferit din cauza sindromului de tunel carpian, precum si ce trebuie sa faceti in cazul in care suspectati debutul afectiunii, citind articolul din link.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In aceasta situatie costul intregii proceduri chirurgicale este asigurat din fondurile CNAS. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.”
Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii. Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.
Alti vizitatori au mai cautat: operatie sindrom de tunel carpian Bucuresti, sindrom compresiv mana, degete amortite, operatie sindrom de tunel carpian pret, durere degete, pret operatie sindrom de tunel carpian.
Sindromul de tunel cubital este o afectiune invalidanta a membrului superior caracterizata de pierderea sensibilitatii la nivelul mainii afectate, urmata de scaderea progresiva a fortei musculare. Principalele simptome care aduc pacientul la medic sunt reprezentate de: amortirea (parestezii) degetelor IV si V, scaderea fortei musculare obiectivata prin scaparea obiectelor din mana, precum si aparitia durerii la nivelul fetei interne a cotului afectat.
Cum apare sindromul de tunel cubital?
Sindromul de tunel cubital apare prin comprimarea nervului ulnar la nivelul cotului. Pierderea raporturilor fiziologice dintre nervul ulnar, epicondilul medial si sistemul musculo-aponevrotic de la acest nivel are drept consecinta, cresterea presiunii in tunelul cubital. In consecinta nervul ulnar in pasajul sau spre partea inferioara a membrului superior este strangulat, aportul nutritiv al structurii nervoase fiind sever afectat in cazul acestor pacienti.
De ce apare sindromul de tunel cubital?
Cauzele aparitiei sindromului de tunel cubital sunt multiple, cele mai importante dintre aceste fiind:
- efortul fizic prelungit;
- activitate profesionala ce implica mentinerea cotului in pozitie fixa pe un plan dur (domeniul IT, secretariat, dactilografie);
- afectiuni genetice ce implica modificari ale structurii tesutului conjunctiv;
- traumatisme ale membrului superior, cu precadere la nivelul cotului.
Cine este afectat de acest sindrom?
Boala este frecvent intalnita la: persoanele cu activitate manuala intensa cum este cazul dactilografelor sau cele care stau mult timp in fata calculatorului, persoanele obeze, la diabetici, precum si la personale care lucreaza in constructii. Aceasta afectiune apare frecvent si la persoanele care au suferit traumatisme ale membrului superior, cum se intampla frecvent la schiori si patinatori. Este important de stiut de asemenea ca sindromul de tunel cubital apare mai frecvent la femei decat la barbati, fiind cu precadere diagnosticat dupa varsta de 40 de ani.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]
Care este tratamentul sindromului de tunel cubital?
Tratamentul este influentat de severitatea cazului, prin urmare de timpul scurs de la debutul simptomatologiei pana la prezentarea la medic.
In formele usoare tratamentul conservator este solutia cea mai buna. Prin tratament conservator intelegem imobilizarea mainii cu o atela gipsata timp de 10 – 14 zile, precum si administrarea unui tratament antiinflamator tintit, ulterior incepand un program personalizat de kinetoterapie.
In formele severe in care simptomatologia a fost neglijata mult timp, se impune efectuarea tratamentului chirurgical, ce consta in decomprimarea tunelului cubital pentru eliberarea nervului ulnar. Interventia chirurgicala pe care o recomand de fiecare data cand ma aflu in fata unui pacient cu sindrom de tunel cubital in forma severa este cea de transpozitionare anterioara a nervului ulnar. Desi operatia este una complexa, durata acesteia intinzandu-se pe aproximativ 90 de minute, rezultatele sunt extraordinare, pacientul beneficiind de recuperare integrala a functionalitatii si mobilitatii membrului afectat.
Cum se realizeaza operatia de decomprimare a tunelului cubital?
Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie generala si consta in eliberarea nervului ulnar din tunelul cubital de la nivelul cotului si transpozitionarea (mutarea) acestuia anterior de epicondilul medial, astfel incat sa eliminam riscul compresiei ulterioare pe planul osos. Dupa efectuarea operatiei, pacientul este incurajat, sa urmeze un tratament pentru stimularea refacerii nervoase prin administrarea de vitamine din complexul B.
Cum apreciem rezultatele tratamentului sindromului de tunel cubital?
Recuperarea sensibilitatii, disparitia “furnicaturilor” si reabilitarea functionalitatii mainii sunt toate semne ale unui tratament reusit. Intarzierea recuperarii functionale prin mentinerea slabiciunii musculare apare din cauza prezentarii tardive la medic si este semnul afectarii ireversibile a nervului ulnar.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Testimoniale
- “Eu țin să multumesc domnuli doctor anul trecut in iunie m-a operat la cot si pot spune ca întradevar e un succes.Acum lucrez fara probleme.” – Teo, Italia
- “Om si medic exceptional!
Astfel de oameni sunt dovada ca sistemul medical din Romania mai are o sansa.RESPECT, domnule Doctor!”– Alin, Bucuresti - “Buna seara d-le dr Bejinariu Catalin ! Meritati toate aprecierile din lume si ca om si ca medic ! Am avut onoarea de a fi pacienta d-stra. Tot respectul din lume d-le doctor !” – Elvira, Bucuresti
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
Deget in resort sau “trigger finger“ este o boala care face parte din categoria tenosinovitelor stenozante. Aceasta categorie de afectiuni se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o „pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.
Deget in resort – Materialul video prezinta informatii de interes general legate de tratamentul acestei afectiuni. Nu sunt prezentate aspecte intraoperatorii care ar putea afecta emotional persoanele care nu au pregatire de specialitate.
Tenosinovita cunoscuta sub denumirea de deget in resort apare din cauza formarii unui nodul pe traiectul tendonului. In acest context tendonul nu poate aluneca prin sistemul complex de scripeti al degetului afectat. Prin urmare realizarea extensiei este extrem de dificila sau chiar imposibila in formele severe.
Principalele semne care ne ajuta in stabilirea diagnosticului sunt:
- Miscarea greoaie a degetelor
- Prezenta unui nodul la baza degetului bolnav
- Blocare degetului afectat in flexie, urmata de extensie exploziva
- Blocarea degetului afectat in flexie, urmata de extensie asistata
Motivele aparitiei acestei afectiuni (deget in resort) sunt relativ simple si usor de inteles. Inflamatia tendonului determina ingrosarea acestuia si impiedica alunecarea prin sistemul de scripeti. Traumatismele mainii au fost identificate de asemenea ca factori determinanti ai aparitiei tenosinovitei stenozante. Malformatiile sistemului de scripeti sunt implicate intr-o mai mica masura in debutul afectiunii, insa nu trebuie neglijate, anamneza riguroasa fiind extrem de importanta.
Deget in resort – Clasificare in functie de severitate:
- Pacientul acuza durere si descrie blocaje rar,
- Apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul),
- Blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor,
- Blocaj complet.
Tratamentul degetului in resort este influentat de momentul prezentarii pacientului la medic. In formele usoare se poate incerca tratamentul conservator. Acesta consta in administrarea medicatiei antiinflamatorii si a imobilizarii mainii afectate printr-o atela gipsata. Daca simptomatologia persista este necesar tratamentul chirurgical.
Operatia pentru deget in resort consta in recalibrarea scripetelui afectat, astfel incat tendonul sa poata glisa fara dificultate. Interventia chirurgicala dureaza 30 de minute, este nedureroasa si se realizeaza cu anestezie locala. Protocolul chirurgical pe care il utilizez este cel recomandat de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni, rezultatele fiind confirmate de mai bine de 25 de ani in cadrul unor clinici de renume de pe continentul american.
Recuperarea dupa operatia pentru deget in resort este foarte rapida cu redobandirea functionalitatii degetului afectat in totalitate.
Intarzierea consultatiei medicale de specialitate si prin urmare a tratamentului adecvat duce la aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul scipetilor si tendoanelor ce fac imposibila recuperarea in totalitate a functionalitatii degetului.
Articole similare
Degetul in resort apare cu precadere la persoanele a caror profesie presupune manualitate sporita. Cu toate acestea nu trebuie neglijat impactul componentei genetice asupra incidentei globale a acestei afectiuni. Identificarea precoce si instituirea tratamentului adecvat garanteaza vindecarea si recuperarea integrala a functionalitatii.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza in orasul Bucuresti atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.”
Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii. Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.
Alti vizitatori au mai cautat: operatie deget in resort Bucuresti, tenosinovita stenozanta deget, deget blocat, operatie deget in resort pret, durere deget, pret operatie deget in resort, nodul deget.
Nevii nevocelulari cunoscuti clasic sub denumirea de ‘alunite’ sunt formatiuni tumorale benigne localizate la nivelul pielii. In functie de structura celulara a nevilor precum si de profunzimea acestora au fost realizate diferite clasificari. Consider inutila prezentarea in detaliu a acestora prin urmare insist in continuare asupra identificarii si atutidinii terapeutice indicate in cazul acestor tumorete cutanate.
RISCUL DE APARITIE al nevilor nevocelulari este crescut la pacientii cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de boala), precum si la persoanele cu traumatisme in antecedente sau a caror profesie impune expunere prelungita la radiatiile soalare.
RISCUL DE TRANSFORMARE MALIGNA este ridicat la pacientii care sunt expusi la traumatisme locale repetete sau la cei care prin natura profesiei sunt expusi la radiatii solare (agricultori).
DIAGNOSTICUL se stabileste prin examinare locala. Frecvent ne aflam in fata unei formatiuni tumorale de forma sferica sau ovalara, ale carei dimensiuni rar depasesc un centimetru, de consistenta elastica si cu mobilitate pastrata la rularea pe planul profund. Nevul nevocelular nu se asociaza cu simptomatologie algica (durere) decat in cazuri exceptionale (traumatisme sau efect de masa asupra unui nerv senzitiv). Diagnsoticul de certitudine se stabileste in urma primirii rezultatului examenului histo-patologic la patrusprezece zile de la operatie
TRATAMENTUL nevilor nevocelulari consta in excizia acestora. Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala, pacientul putand sa paraseasca spitalul la cateva ore de la terminarea operatiei. In majoritatea cazurilor este necesara efectuarea unei suturi intradermice pentru inchiderea defectului restant in urma excizie (scoaterii) tumoretei insa nu rare sunt situatiile in care afrontarea (inchiderea plagii) se poate realiza prin utilizarea unor benzi adezive de tip Omnistrip. Firele de sutura sunt indepartate la sapte zile in cazul tumoretelor faciale si la patrusprezece zile in cazul localizarilor la nivelul trunchiului si membrelor.
CICATRICEA postoperatorie este de dimensiuni foarte mici, sutura intradermica contribuind mult la diminuarea acesteia.
PROGNOSTICUL in urma excizie nevului nevocelular este favorabil datorita eliminarii riscului de transformare maligna al acestuia.
RECOMAND excizia nevilor nevocelulari localizati la nivelul regiunilor anatomice vizibile ce sunt expuse in mod frecvent la radiatiile solare precum si in cazul celor ce sunt frecvent traumatizati in rutina zilnica (imbracare, desfasurarea activitatilor cotidiene).
FORMATIUNILE TUMORALE DE PARTI MOI
In cazul formatiunilor tumorale de parti moi se recomanda efectuarea unei ecografii preoperatorii si ulterior in functie de rezultatul acesteia se decide aprofundarea investigatiilor paraclinice sau efectuarea tratamentului chirurgical constand in excizia (scoaterea) formatiunii tumorale si trimiterea acesteia la examen anatomo-patologic pentru determinarea tipului tumoral (malign sau benign). Pentru evitarea formarii unei cicatrici de mari dimensiuni in urma interventiei chirurgicale, ultimul pas al interventiei chirurgicale consta in efectuarea unei suturi intradermice (firul de sutura este situat in intregime sub tegument), limitand semnificativ dimensiunile cicatricii.
LIPOMUL este o formatiune tumorala benigna formata din celule grasoase mature (adipocite) localizata frecvent la nivelul tesutului celular subcutanat (sub piele), dar poate fi intalnit si in alte localizari: epiploon, muschi, reroperitoneu.
RISCUL de aparitie a unui lipom este influentat de: factori genetici (predispozitie familiala), obezitate, sindromul metabolic, afectiuni endocrine precum si de alte afectiuni ce interfera cu metabolismul lipidelor. Fiind o formatiune tumorala benigna, lipomul nu are capacitate de metastazare, in lipsa exciziei dezvoltandu-se local treptat pana la dimensiuni impresionante.
DIAGNOSTICUL se bazeaza pe examinarea clinica, in cazuri exceptionale impunandu-se efectuarea de investigatii imagistice precum ecografia si IRM. La examinare lipomul se prezinta ca o formatiune tumorala sferica sau ovoidala, cu margini net delimitate, consistenta elastica, mobila pe planul profund. Dimensiunile lipoamelor variaza de la cativa milimetri pana la zeci de centimetri.
TRATAMENTUL pentru lipom este chirurgical si consta in efectuarea unei incizii (variind in dimensiuni in functie de diametrul tumorii), excizia (scoaterea) lipomului si trimiterea acestuia la anatomie patologica pentru confirmarea diagnosticului si in final inchiderea plagii (sutura). Firele de sutura se indeparteaza la patrusprezece zile de la interventia chirurgicala, in acest interval pacientul putand sa isi desfasoare activitatea cotidiana in limite normale (evitand efortul intens si expunerile prelungite la temperaturi extreme.)
CICATRICEA POSTOPERATORIE dupa excizia unui lipom variaza in dimensiuni in functie de: diametrul formatiunii tumorale (lipoamele de dimensiuni mari impun efectuarea unei suturi cu fire separate si mentinerea pentru cateva zile a unui tub ce asigura drenajul, consecintele estetice fiind semnificative), terenul local al pacientului, precum si de abilitatile chirurgului de alegerea a protocolului terapeutic optim. In cazul lipoamelor cu diametrul mai mic de 10 cm se poate efectua sutura intradermica cu obtinerea unei cicatrici de dimensiuni minime.
CONDUITA TERAPEUTICA este influentata de dimensiunile formatiunii tumorale precum si de antecedentele personale patologice ale pacientului (afectiuni asociate). In cazul lipoamelor de mici dimensiuni exciza se poate realiza cu anestezie locala, pacientul fiind externat in aceeasi zi. In cazul lipoamelor de dimensiuni mari sau cu localizari particulare (in regiuni anatomice cu vascularizatie bogata sau greu accesibile) se impune efectuarea de investigatii imagistice suplimentare precum si o spitalizare prelungita (2-5 zile), timp necesar monitorizarii atente a plagii postoperatorii, suprimarii drenajului aspirativ (indepartarea tubului de dren) precum si monitorizarii stricte a pacientului in vederea evitarii eventualelor complicatii postoperatorii ce pot surveni in cazul unei interventii chirurgicale complexe efectuate sub anestezie generala.
RECOMAND excizia precoce a lipoamelor prin efectuarea unei incizii de mici dimensiuni urmata de o sutura intradermica (fir subcutanat), tinand cont de cresterea progresiva in dimensiuni a acestora si de faptul ca in urma exciziei (scoaterii) tumorilor de mari dimensiuni raman inevitabil cicatrici considerabile.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
„Lipomul – Cum scapam de inesteticele bule de grasime?”
„Lipomul sau “bula de grasime”, asa cum este cunoscut de publicul larg, apare prin acumulare grasimii sub piele si organizarea acesteia sub forma unei sfere extrem de neplacuta ca aspect.Formatiunile tumorale benigne lipomatoase apar cu precadere la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani, care prezinta tulburari ale metabolismului lipidic manifestate prin cresterea colesterolului, precum si anomalii genetice ce predispun la aparitia lipoamelor.”
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
FORMATIUNILE TUMORALE SUBCUTANATE ridica probleme serioase in stabilirea diagnosticului de certitudine, mai ales cand vorbim de un chist sinovial. Examinarea locala ne ajuta in restrangerea cercului afectiunilor ce ar putea sta la baza aparitiei acestor tumori. Pentru stabilirea diagnosticului de chist sinovial, de foarte multe ori medicul chirurg este obligat sa recurga la o gama variata de investigatii imagistice (ecografie, CT si RMN). Elaborarea protocolului operator se bazeaza pe coroborarea informatiilor obtinute prin investigatii paraclinice cu detaliile obtinute in cursul examinarii locale.
CHIST SINOVIAL
Formatiunea tumorala subcutanata cunoscuta sub denumirea de chist sinovial apare frecvent la nivelul incheieturii (articulatiei) pumnului. Mecanismul producerii acestor chisturi este foarte simplu si usor de inteles. Prin suprasolicitarea articulatiei pumnului capsula articulara cedeaza. Ulterior se evidentiaza aparitia la acest nivel a chistului ce contine lichid articular. Caracterul progresiv al leziunii este determinat de umplerea chistului cu lichid articular in timpul traumatismelor repetate.
PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU
RISCUL de aparitie a unui chist sinovial este crescut la: persoanele care prin natura profesiei sunt supuse la suprasolicitari mecanice, la persoanele cu modificari ale tesutului conjuctiv sau la cele care au suferit traumatisme.
DIAGNOSTICUL de chist sinovial se realizeaza prin examenul local al leziunii. La examinare se evidentiaza o formatiune tumorala de forma sferica cu diametrul variind intre 3 mm si 2 cm. Marginile acesteia sunt net delimitate de tesuturile inconjuratoare, este mobila pe planul superficial (piele) si aderenta profund la capsula articulara (structura anatomica din care se formeaza). In cazuri izolate se remarca aparitia durerii determinate de distensia brusca a chistului in cazul unui traumatism sau de efectul de masa al acestuia prin compresiunea directa pe un nerv superficial.
TRATAMENTUL chistului sinovial este chirurgical si consta in excizia acestuia. Ligaturarea sursei (comunicarii cu articulatia) este esentiala pentru evitarea recidivei. Interventia chirurgicala se poate realiza cu anestezie locala, anestezie loco-regionala (bloc Bier) sau anestezie generala in cazul formelor grave. Indepartarea firelor de sutura si a imobilizarii se realizeaza la 14 zile postoperator, ulterior recomandandu-se reintegrare profesionala progresiva. Tratamentul conservator consta in imobilizare articulatiei lezate in pozitie functionala timp de 14 zile, urmata de o reevaluare in vederea stabilirii raspunsului local la tratament. Adesea rezultatul nu este multumitor, persistenta orificiului de comunicare stand la baza reumplerii chistului partial evacuat prin imobilizarea prelungita.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta in urma exciziei unui chist sinovial este de mici dimensiuni, fiind realizata la nivelul pliurilor tegumentare regionale, confundandu-se de cele mai multe ori cu acestea.
PROGNOSTICUL este in majoritate cazurilor favorabil, riscul de recidiva fiind scazut prin ligaturarea sursei chistului, evitand astfel trecerea lichidului sinovial din cavitatea articulara in chist.
RECOMAND excizia chisturilor sinoviale simptomatice precum si a celor care au tendinta de a creste in dimensiuni, interventia chirurgicala precoce reducand neplacerile functionale si asigurand un aspect estetic postoperator satisfacator.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
BOALA DUPUYTREN (BD) cunoscuta popular ca ’boala Viking‘ sau ’contractura Dupuytren’ este o afectiune fibroproliferativa benigna ce evolueaza lent afectand functionalitatea mainii. In formele severe pacientii intampina dificultati in desfasurarea sarcinilor cotidiene uzuale. Afectiunea este caracterizata de aparitia unor noduli fibrosi in palma , care cresc progresiv in dimensiuni, formand adevarate corzi fibroase ce adera la tendoane, blocand degetele in flexie. Maladia Dupuytren afecteaza cu precadere sexul masculin. Benzile retractile (descrise anterior) sunt localizate la nivelul degetelor IV si V de la mana, afectarea policelui (degetului mare) sau a celorlalte degete fiind cu mult mai rara. O atentie deosebita trebuie acordata de asemenea asocierii maladiei Dupuytren cu o serie de alte fibromatoze precum: boala Peyronie (fibromatoza peniana), boala Ledderhose (fibromatoza plantara) si nodulii Garrod.
RISCUL de a aparitia a BD este crescut la: persoanele cu antecedente heredocolaterale pozitive (rude afectate de boala), diabetici (aproximativ 80% dintre acestia dezvolta boala dupa 20 de ani de la diagnosticarea afectiunii metabolice), persoanele ce efectueaza preponderant munca manuala (prin expunere frecventa la vibratii) si la marii fumatori. Desi factorii prezentati anterior sunt raspunzatori pentru mai bine de 95 de procente din cazurile de contractura Dupuytren si alte afectiuni au fost corelate cu aparitia bolii. Epilepsia si traumatismele mainii sunt considerate a fii raspunzatoare pentru cel putin 5 procente din cazurile nou diagnosticate.
PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU
DIAGNOSTICUL se stabileste prin efectuarea examenului local. La palparea regiunii palmare se evidentiaza noduli sau chiar bandelete fibroase (in formele severe) de consistenta dura ce adera strans la tegument si tendoane, blocand degetele afectate in diferite grade de flexie. In etapele initiale ale bolii pacientii pot executa miscarile de flexie si extensie completa, ulterior dupa aparitia bandeletelor fibroase miscarea de extensie completa fiind imposibil de realizat. Concluzionand acestea sunt criteriile clinice care stau la baza stadializarii afectiunii (efectuata in timpul consultatiei) si stabilirii tratamentului.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]
TRATAMENTUL BD este chirurgical si consta in efectuarea unei incizii la nivelul fetei volare (palmare) a razei digitale afectate. Ulterior se efectueaza disectia minutioasa a corzii fibroase, o atentie deosebita acordandu-se evitarii lezarii pediculilor vasculo-nervosi digitali (arterele si nervii aferenti degetelor). Urmatoarele etape sunt reprezentate de excizia corzii fibroase, disecarea de lambouri tegumentare triunghiulare pentru relaxarea (alungirea) tegumentului de la nivelul fetei palmare a mainii si sutura tegumentului. In final se imobilizeaza mana si degetele prin folosirea unei atele gipsate sau orteze timp de 5 zile. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile de la operatie, moment in care se trece in etapa de recuperare medicala sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut.
RECURENTA BOLII (recidiva) este semnifictiva mai ales in cazul pacientilor: diabetici (cu un istoric indelungat), tineri, precum si la cei la care se evidentiaza o progresie (initiala) rapida a bolii. Maladia Dupuytren este o afectiune cu potential recidivant covarsitor, acesta este motivul pentru care recomand efectuarea tratamentului chirurgical inca din stadiile incipiente ale bolii.
CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni in functie de severitatea bolii (grad) precum si de terenul local al pacientului. In majoritatea cazurilor cicatricea restanta este de dimensiuni minime avand aproximativ trei centimetrii lungime si un milimetru grosime fiind situata la nivelul fetei palmare a razei digitale afectate.
CONDUITA TERAPEUTICA este influentata de diagnostic (stadiul afectiunii), varsta debutului bolii (recurenta fiind crescuta in cazul pacientilor tineri), asocierea diabetului zaharat precum si asteptarile pacientului cu privire la rezultatul postoperator. Durata medie de internare in cazul pacientilor diagnosticati cu boala Dupuytren este de aproximativ doua zile, cu refacere si integrare socio-profesionala completa la douzeci si una de zile de la interventia chirurgicala.
STATISTICA dedicata bolii Dupuytren releva faptul ca intre trei si sase procente din populatia caucaziana sufera in prezent, sau vor fi afectati pe parcursul vietii de efectele neplacute ale acestei afectiuni. Relevant pentru diagnostic este de asemenea faptul ca numarul de barbati afectati de contractura Dupuytren este de cincisprezece ori mai mare decat cel al populatiei feminine. Literatura de specialitate dedicata acestei patologii este extrem de variata, volumul mare de informatie descurajand adesea pacientii aflati in cautarea unei solutii pentru problema lor de sanatate. Documentarea riguroasa si selectarea atenta a personalului medical care urmeaza sa efectueze tratamentul maladiei Dupuytren sunt elemente esentiale pentru obtinerea unui rezultat postoperator foarte bun.
RECOMAND efectuarea tratamentul chirurgical inca din stadiile incipiente ale bolii Dupuytren evitand astfel aparitia modificarilor structurale si functionale ale aparatului flexor si afectarea vascularizatiei locale caracteristice stadiilor avansate. Maladia Dupuytren este o afectiune cu un puternic caracter evolutiv, prin urmare diagnosticarea acesteia in stadiile incipiente este mandatorie.
Articole similare
Desi boala Dupuytren apare cu precadere la populatia masculina care desfasoara efort fizic intens, preponderent la lucratorii manuali si la cei care prin natura profesiei sunt expusi la traumatisme repetate de mica intensitate, nu trebuie neglijata insa componenta genetica. Este cunoscut faptul ca maladia Dupuytren a fost raspandita in Europa de celebrii luptatori vikingi. Implicarea factorului genetic este sustinuta si de faptul ca redutabila contractura Dupuytren a afectat numeroase personalitati politice de talie mondiala precum si nume celebre din cinematografia americana.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699
„Pasiune pentru natură- este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să vă prezint pas cu pas colecția mea de plante exotice și autohtone.”
Pentru că doctorii nu sunt chiar așa de răi și până la urmă sunt și ei tot oameni, mi-am propus să vă prezint o latură mai puțin cunoscută a mea, si anume cea de iubitor al naturii. Pe tot cuprinsul site-ului veți găsi mici filmulețe care vă prezintă plantele care fac parte din colecția mea.
Reconstructia matriciei unghiale malformate (unghie incarnata) in vederea evitarii infectiilor degetelor si a recidivei.
Tratamentul chirurgical al unghiei incarnate presupune:
- indepartarea tesutului de granulatie;
- extractia unghiei incarnate;
- excizia matricei unghiale malformate;
- sutura tegumentului.
Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala, dureaza aproximativ 30 de minute, pacientul externandu-se in ziua operatiei.
Prima etapa a interventiei chirurgicale consta in indepartarea tesutului infectat de la nivelul repliului unghial, urmand ca apoi sa se excizeze fragmentul de unghie incarnata (NU SE INDEPARTEAZA UNGHIA IN INTREGIME). Profilaxia recidivei se realizeaza prin extractia matricei unghiale germinative, care este principala cauza a unghiei incarnate. Postoperator pacientul isi poate relua activitatea cotidiana, evitand in masura in care se poate ortostatismul prelungit.
PROGRAMARE CONSULTATIE – DR. BEJINARIU
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
FORMATIUNILE TUMORALE CUTANATE si tratamentul acestora repezinta o adevarata problema de sanatate prin cresterea alarmanta a incidentei in ultimele decenii. Expunerea prelungita la soare, terenul genetic, alimentatia nesanatoasa precum si stresul sunt considerati factori declansatori ai aparitiei si dezvoltarii acestor tumori.
CHISTUL SEBACEU
CHISTUL SEBACEU este o formatiune tumorala benigna ce se formeaza prin obstructia (blocarea) orificiului glandei sebacee. Aceste glande sunt situate la baza firului de par si au ca principala functie secretia si eliberarea sebumului. In conditii normale intrega cantitate de sebum format este eliminata prin orificiul (infundibul) glandei si formeaza o pelicula protectoare la nivelul pielii care ajuta la protejarea acesteia de microbi , paraziti si fungi, oferind de asemenea protectie impotriva temperaturilor extreme precum si a umiditatii crescute
RISCUL de aparitie a chistului sebaceu este crescut la: persoanele care efectueaza efort fizic prelungit in spatii deschise (expunere indelungata la temperaturi ridicate), adolsecenti (prin modificarea profilului hormonal), persoane cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de aceasta afectiune) precum si la persoanele cu dislipidemii sau alterari ale sistemului endocrin.
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examenul local amanuntit al formatiunii tumorale. Chistul se prezinta ca o formatiune tumorala de forma sferica sau ovoidala, cu diametrul variind de la 2-3 mm pana la 10 – 15 cm (chisturile de dimensiuni mai mari avand tendinta la fistulizare), de consistenta elastica, mobila pe planul profund, asociata sau nu cu eritem (piele rosie) si edem (umflatura) perilezional. In formele infectate asociate cu eritem si edem pacientul acuza dureri de intensitate moderata ce au adesea caracter pulsatil. Chistul sebaceu apare frecvent la nivelul scalpului (pielii paroase a capului), regiunii faciale (fetei), regiunii cervicale (gatului) si umerilor, mult mai rare fiind localizarile la nivelul membrelor superioare si inferioare. Prezenta unei formatiuni tumorale chistice la nivelul palmelor sau talpilor excluzand diagnosticul de chist sebaceu deoarece la acest nivel nu se gasesc glande sebacee.
TRATAMENTUL chistului sebaceu este chirurgical si consta in excizia acestuia si sutura tegumentului, interventia desfasurandu-se cu anestezie locala. Indepartarea firelor de sutura se realizeaza la 7 zile in cazul leziunilor de la nivelul regiunii faciale si la 14 zile pentru restul localizarilor. Excizia corecta presupune indepartarea in intregime a glandei evitand astfel riscul de ricidiva. Tratamentul chirurgical al chistului sebaceu infectat este mult mai dificil decat simpla excizie a chistului neinfectat deoarece in forma infectata se stabilesc conexiuni intre glanda si tesutul celular inconjurator, ingreunand cu mult exciza completa. Un alt aspect extrem de important este acela ca in cazul chistului sebaceu infectat este contraindicata sutura tegumentului (riscul persistentei infectiei fiind foarte mare), cicatricea restanta in urma interventiei chirurgicale fiind mult mai mare decat in forma neinfectata.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta in urma exciziei chistului sebaceu este de mici dimensiuni. O situatie particulara o reprezinta cicatricea restanta in urma chistului infectat cand dimensiunile acesteia pot fi considerabile. Dimensiunea cicatricei variind in functie de: diametrul chistului, debutul infectiei si momentul prezentarii la medic.
PROGNOSTICUL este in majoritate cazurilor favorabil, evolutia postoperatorie fiind marcata doar in cazurile infectate de mentinerea secretiei seroase inca 2-3 zile postoperator. Un alt aspect foarte important este riscul de recidiva in cazul formei infectate, cand prin dificultatea disectiei (din cauza aderentelor) exista riscul eliminarii partiale a capsulei chistului si prin urmare, recidiva locala la interval de 3 pana la 6 luni de la prima interventie.
RECOMAND exciza precoce a chistului sebaceu si evitarea temporizarii interventiei chirurgicale deoarece tratamentul chirurgical in stadiul septic (forma infectata) este mult mai dificil, riscul de recidiva fiind crescut iar rezultatul estetic mult influentat.
Prin consecintele exercitate asupra prehensiunii, malformatiile digitale reprezinta afectiuni cu un puternic rasunet asupra functionalitatii mainii. Destingem urmatoarele tipuri de malformatii principale:
Pentru realizarea interventiei chirurgicale se practica radiografii ale policelui si bazinului pacientului, stabilindu-se preoperator dimensiunile grefonului si gradul de angulatie necesar restabilirii rectitudinii falangei distale. Pentru evitarea lezarii aparatului extensor s-au practicat doua incizii la nivelul bordului ulnar si fetei dorsale a policelui in imediata vecinatate a bordului radial. Restabilirea rectitudinii coloanei osoase se realizeaza prin inserarea grefonului osos la nivelul bazei primei falange, dupa fracturarea corticalei si spongioasei subjacente ipsilaterale.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie: rapida cu integrare socio-profesionala imediata.
B. SINDACTILIA
Sindactilia este una dintre cele mai frecvent intalnite malformatii congenitale ale mainii, incidenta fiind de aproximativ 1 la 2000 nasteri. Tratamentul chirurgical consta in separarea degetelor, acordandu-se o atentie deosebita evitarii lezarii pediculilor vasculo-nervosi digitali.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie este rapida, firele de sutura se suprima la 14 zile post-operator, pacientul urmand apoi un program de recuperare medicala sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut.
C. POLIDACTILIA
Tratamentul chirurgical al polidactiliei este complex, influentat de particularitatile anatomice ale pacientului, necesitand o pregatire atenta post-operatorie, imbunatatind astfel functionalitatea membrului afectat. Simpla excizie a degetului supranumerar fara o analiza prealabila a functionalitatii si anatomiei apartului flexor este strict contraindicata, existand riscul afectarii semnificative a functionalitatii post-operator. Interventia chirurgicala se realizeaza sub anestezie generala, durata acesteia variind in functie de complexitatea cazului de la 90 minute pana la 3 ore.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie: Suprimarea firelor de sutura se realizeaza dupa 2 saptamani, timp in care pacientul trebuie sa respecte cu strictete recomandarile stabilite de medicul chirurg.
DERMATOFIBROMUL
Formatiunile tumorale cutanate (de lanivelul pielii) ridica reale probleme in momentul diagnosticarii din cauza varietetii acestora precum si atitudinii teraputice diferita dictata de tipul celular dominant. Fara a se delimitata de aceasta tipologie, dermatofibromul este o formatiune tumorala benigna deci cu evolutie locala care insa ridica mari probleme in momentul diagnosticarii. Dificultatea rezida din asemanarea acestuia cu o multitudine de alte formatiunii tumorale tegumentare a caror evolutie este marcata de complicatii locale si la distanta.
RISCUL de aparitie a dermatofibroamelor este crescut la pacientii cu traumatisme repetate ale extremitatilor, nu rare fiind cazurile in care pacientii asociaza aparitia acestora cu intepaturi de insecte si lovituri de mica intensitate. Chiar daca s-a demostrat ca incidenta dermatofibromelor este crecuta la acesti pacienti nu trebuie neglijata si componenta genetica in aparitia acestor tumorete.
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea riguroasa a tumoretei, interpretarea contextului clinic al aparitiei acesteia si prin efectuarea examinarii histo – patologica in urma exciziei. Farad oar si poate aspectul locala al tumorii si istoricul evolutiei acesteia ne orienteaza in stabilirea dagnosticului dar certitudinea este oferita de examinarea anatomo-patologica si identificarea celuleor modificate.
TRATAMENTUL consta in excizia dermatofibromului si trimiterea piesei de excizie (tumorii) catre laboratorul de anatomie patologica pentru examen histo-patologic de tesut. Dimensiunile reduse ale acestor tumori permit realizarea unei excizii eliptice limitate, defectul restant fiind inchis prin sutura intradermica sau in cele mai multe cazuri prin utilizarea unor benzi adezive de tip (Omnistrip). Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala, pacientul putand sa paraseasca spitalul la ceteva ore de la terminarea interventiei chriurgicale. In functie de localizare firele de sutura sau benzile adezive sunt indepartate la 7 zile postoperator in cazul tumoretelor faciale (rar) sau la 14 zile pentru celelalte regiuni anatomice.
CICATRICEA postoperatorie este de mici dimensiuni, lungimea acesteia fiind influentata de dimensiunile dermatorfibromului, regiunea anatomica implicata precum si de particularitati individuale ce tin de capacitatea de regenerare a pacientului. In cele mai multe cazuri cicatricea postoperatorie are o lungime de cinci pana la zece mm si latimea de un mm, fiind deseori greu vizibila cu ochiul liber.
RECOMAND excizia precoce a dermatofibroamelor din cauza tendintei de crestere progresiva a acestora prin urmare si a cicatricei postoperatorii precum si pentru realizarea examinarii histo-patologice fara de care diagnosticul de certitudine nu poate fi realizat.
MELANOMUL CUTANAT
Asocierea melanomului malign cu un prognostic nefavorabil este deseori interpretata ca o fatalitate de majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune. Desi este adevarat ca aceasta neoplazie evolueaza nefavorabil in formele grave (diagnosticate tardiv), la fel de adevarat este ca daca se realizeaza o diagnosticare precoce si se instituie rapid tratamentul chirurgical adecvat pacientii se recupereaza rapid, adesesa perioada de vindecare propi-zisa (a tesuturilor implicate) fiind cu mult mi mica decat cea a refacerii psiho-emotionale. . Un element extrem de important in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de implicarea pacientului, identificarea precoce fiind cheia de bolta in tratamentul melanomului malign.
RISCUL de aparitia a melanomului cutanat este crescut la pacientii cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de boala) fiind de opt ori mai mare in randul persoanelor care au rude de gradul I afectate de acesta boala. Alaturi de componenta genetica in aparitia melanomului malgin au fost identificate si: expunerea prelungita la radiatiile solare, culoarea deschisa a pielii si parul blond sau roscat.
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala riguroasa a leziunii. Suspiciunea de melanom malign este ridicata de tumorile cu: suprafata neregulata, crestere rapida in dimensiuni, asimetrice, cu pigmentare diferentiata variind de la maron spre negru (cu tenta violacee) si prezenta insulelor hiperpigmentare. Diagnosticul de certitudine este pus prin examinare anatomo-patologica a tumorii excizate.
TRATAMENTUL melanomul malign este chirurgical si variaza foarte mult in functie de momentul prezentarii la medic. In stadiile initiale ale afectiunii tratamentul consta in excizia tumorii respectand marginile de siguranta oncologica (un halou de tesut sanatos ce circumscrie tumora), alocand o atentie deosebita atat exciziei orizontale (la nivelul pielii) cat si celei verticale (profunzimea fiind dictata de dimensiunile tumorii). In formele severe se poate impune efectuarea unei evidari ganglionare (excizia ganglinonilor limfatici) in speranta realizarii unei interventii chirurgicale curative. Diagnsoticul de melanom malign impune efectuarea unor investigatii paraclinice suplimentare pentru evidentierea potentialelor diseminari tumorale, recunoscut fiind potentialul crescut de metastazare al acestei afectiuni. O atentie deosebita se acorda examinarii imagistice a ficatului si plamanilor, acestea fiind principalele sediii de metastazare in momentul depasirii barierei limfatice.
PROGNOSTICUL pacientilor diagnosticati cu melanom malign este influentat de stadiul formatiunii tumorale in momemntul prezentarii la medic. Identificarea si tratamentul chirurgical precoce se asociaza frecvent cu o rata a supravietuirii la cinci ani postoperator de peste nouzeci si cinci la suta. Daca afectiunea este identificata si tratata tardiv, cand exista deja metastaze tumorale hepatice au pulmonare rata supravietuirii la cinci ani de la interventia chirurgicala scade mult sub douazeci de procente.
CICATRICEA postoperatorie este de mici dimensiuni in cazul identificarii precoce a afectiunii. In formele severe aspectul estetic este nesemnificativ dat fiind riscul letal al acestei afectiuni, intentia curativa putand sa impuna efectuarea unor incizii de mari dimensiuni cu cicatrici postopratorii considerbile.
RECOMAND tratamentul chirurgical precoce in cazul melanomului malign deoarece formele grave se asociaza cu o supravietuire redusa, resursele terapeutice fiind mult limitate de existenta metastazelor tumorale si afectarea in ansamblu a intregului organism.
Protocolul terapeutic in cazul pacientilor diagnosticati cu melanom malign este extrem de complex, prin urmare nu se poate realiza o prezentare in detaliu a fiecarei etape, de aceea recomandarea mea ferma este de a va prezenta la medic in cazul in care remarcati tendinta de modificarea a unei “alunite” pe care o aveati din copilarie sau in cazul uneia aparute recent.
Zile internare: Pentru fiecare interventie chirurgicala este necesara internarea in spital pentru 3-5 zile.
Recuperare postoperatorie: Rapida, cu intergrare socio-profesionala imediata.
KERATOACANTOMUL
KERATOACANTOMUL este o formatiune tumorala benigna cu evolutie locala lenta, nu rare fiind cazurile in care vindecarea spontana survine dupa cateva luni de regresie tumorala progresiva. Desi face parte din categoria tumorilor cutanate benigne, trebuie retinut faptul ca in anumite situatii keratoacantomul poate evolua nefavorabil transformandu-se in carcinom spinocelular (formatiune tumorala maligna cu evolutie nefavorabila).
RISCUL de aparitie a keratoacantomului este crescut la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, cu precadere la cele care prin natura profesiei au fost expuse la radiatii solare, rolul componentei genetice nefiind inca elucidat in debutul acestei afectiuni.
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala. In majoritatea cazurilor ne aflam in fata unui pacient cu varsta de peste 50 de ani, cu tegumente palide si deshidratate. Formatiunea tumorala este identificata in zonele fotoexpuse precum: mainile, gatul si fata. La examenul local se vizualizeaza o formatiune tumorala de forma sferica, mobila pe planul profund avand consistenta dura la palpare si culoare asemanatoare tegumentului peritumoral.
TRATAMENTUL keratoacantomului este chirurgical si consta in excizia formatiunii tumorale prin realizarea unei incizii eliptice si trimiterea piesei de excizie la anatomie patologica pentru realizarea examenului histo-patologic. Firele de sutura sunt indeparatate la parusprezece zile de la data operatiei, in acest interval pacientul putand sa isi desfasoare activitatea cotidiana fara dificultati.
CICATRICEA postopertorie este de mici dimensiuni,lungimea acesteia fiind infleuntata de diametrul formatiunii tumorale precum si de localizarea anatomica a acesteia.
RECOMAND tratamentul chirurgical in cazul acestor pacienti din cauza riscului de transformare maligna, keratoacaontomul fiind incadrat in grupul dermatozelor precanceroase.
NEUROFIBROMUL
NEUROFIBROMATOZA este o afectiune ereditara cu transmitere autosomal dominanta cu evolutie lenta multisistemica si afectare progresiva: neurologica, ososa si cutanata. Neurofibromul este manifestarea cutanata a acestei afectiuni si apare frecvent in tipul I de neurofibromatoza, afectiune determinata de o anomalie la nivelul cromozomului 17 implicat in sinteza neurofibrominei (proteina cu efect regulator negativ pe genele Ras). Va prezint in continuare cateva informatii cu privire la tratamentul chirurgical al manifestarii cutanate a acestei afectiuni, cu speranta de a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru sanatatea dumneavostra.
RISCUL de aparitia a neurofibromului este crescut in cazul pacientilor ce au rude de gradul I diagnosticate cu neurofibromatoza, nodulii cutanati fiind mai frecvent intalniti la pacientii cu neurofibromatoza tip I.
DIAGNSOTICUL orientativ se realizeaza prin examinarea locala a leziunilor, adesea acesti bolnavi prezinta multiple pete hiperpigmentare la nivelul pielii precum si noduli de dimensiuni variabile, cu margini net delimitate, mobili pe planul profund si cu o consistenta crescuta la palpare. Localizarea variabila a nodulilor poate duce la aparitia crizelor convulsive sau tulburarilor vizuale (prin localizare acestora la nivelul retinei si nervului optic). Diagnosticul de certitudine se stabileste prin examen histo –patologic al nodulului excizat.
TRATAMENTUL chirurgical al fibroamelor cutanate consta in realizarea unei incizii eliptice ce circumscrie formatiune tumorala (nodulul) si exciza acestuia, urmata de hemostaza si sutura tegumentului. Piesa de excizie este trimisa ulterior catre laboratorul de anatomie patologica pentru efectuarea examenului histopatologic de tesut, rezultatul acestuia fiind disponibil la patrusprezece zile postoperator. Firele de sutura sunt indepartate la doua saptamani de la interventia chirurgicala, pacientul putand sa isi desfasoare activitatea cotidina fara dificultati in acest interval. Conduita terapeutica in urma stabilirii diagnosticului este complexa si impune efectuarea de investigatii paraclinice suplimentare pentru identificarea eventualelor leziuni asociate (neurologice, osoase, vizuale).
PROGNOSTICUL pacientilor cu neurofibromatoza variaza in functie de tipul afectiunii, forma de manifestare clinica si leziunile asociate, insa adesea cu o monitorizare atenta acesti pacienti isi pot desfasura activitatea socio-profesionala in limite normale.
RECOMAND tratamentul chirurgical precoce al nodulilor cutanati (neurofibromelor), identificarea rapida a acestei afectiuni fiind esentiaza pentru monitorizarea si tratamentrul leziunilor sistemice asociate.
Pentru efectuarea intervenției chirurgicale în sistemul public de sãnãtate (gratuit) este necesarã furnizarea urmãtoarelor documente:
- Bilet de trimitere de la medicul de familie (cãtre chirurgie plasticã)
- Adeverința de salariat
- Card de sãnãtate
- Carte de identitate (buletin)
În urma efectuãrii consultației se decide oportunitatea efectuãrii operației şi sunt stabilite detaliile ce țin de data internãrii, tipul de anestezie, precum şi durata aproximativã a spitalizãrii.
Interventiile chirurgicale se realizeazã în ordinea efectuãrii consultațiilor, ținând cont de numãrul de locuri disponibile în spital, de specificul afecțiunii şi de gravitatea cazurilor diagnosticate.
* se menține în vigoare necesitatea prezentãrii la internare a certificatului de vaccinare sau a rezultatului testãrii tip PCR efectuate cu cel mult 48 de ore înaintea internãri
Politica privind prelucrarea datelor cu caracter personal
Prin prezentul document, Dr. Bejinariu I. Catalin Gheorghe – Prestari Servicii Medicale cu sediul profesional în Bucuresti, având CIF……….., în calitate de dezvoltator şi administrator al platformei online chirurgie-plastica.eu si subdomeniile acesteia (denumite în continuare “platforma online” si “site-ul”), vă informează:
Pentru protecţia împotriva prelucării neautorizate sau ilegale, împotriva pierderii, distrugerii sau deteriorării accidentale a datelor dumneavoastră cu caracter personal, am adoptat şi pus în aplicare măsuri tehnice şi organizatorice conforme cu Regulamentul (UE) nr. 679 din 27 aprilie 2016 (în continuare denumit „Regulamentul”) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, pentru a garanta confidentialitatea datelor dumnevoastră cu caracter personal pe care le prelucrăm în derularea activităţii noastre.
- Ce date cu caracter personal colectăm şi prelucrăm şi în ce scop?
1.1. Site-ul nostru poate colecta și prelucra următoarele date cu caracter personal:
- a) date de indentificare şi de contact: nume, prenume, initiala sau numele părinţilor, adresa de domiciliu sau reşedinţă, vârsta sau data naşterii, locul naşterii, codul numeric personal, sexul, starea civila, număr de telefon, adresă de email, nationalitatea, cetatenia, datele curpinse în cartea de identitate sau alt act de identitate.
În momentul în care doriţi să ne contactați utilizând unul dintre formularele de contact disponibile pe site trebuie să ne furnizaţi numele, prenumele, varsta, sex, adresa de email, detalii referitoare la problema dvs medicala actuala, istoric medical familial, istoric medical personal, precum si cateva imagini ale leziunii. În situaţia în care nu doriţi să ne comunicaţi datele menţionate anterior, veţi fi în imposibilitate de a ne contacta prin intermediul platformei online.
Pentru a răspunde solicitărilor dumneavoastră, este posibil să fie necesar să ne furnizaţi şi alte date cu caracter personal, din categoria datelor de identificare şi contact. De principiu, dumnevoastră alegeţi ce astfel de informaţii ne transmiteţi. Cu toate acestea, este posibil să vă solicităm să ne furnizaţi informaţii suplimentare despre dumneavoastră, în funcţie de situaţia particulară în care vă aflaţi. Dacă nu doriţi să ne comunicaţi datele suplimentare, este posibil să nu puteţi beneficia de serviciile oferite pe platforma online.
- b) date bancare şi de facturare:contul bancar, datele înscrise pe cardul bancar, adresa de facturare.
În momentul în care plătiți pentru serviciile oferite de site-ul nostru, vom colecta datele bancare şi de facturare mai sus menţionate. Furnizarea acestor date este obligatorie pentru a efectua plata. În situaţia în care nu doriţi să ne comunicaţi datele menţionate anterior, veţi fi în imposibilitatea de a plăti şi de a beneficia de serviciile oferite pe platforma online.
- c) date privind sanatatea: informatii privind sanatatea dumneavoastră;
- d) imaginea dumneavoastră din fotografii.
În momentul în care ne contactați puteţi alege să ne trimiteţi fotografii care vă pot identifica personal.
De asemenea, în funcţie de situaţia particulară în care vă aflaţi este posibil să vă solicităm să ne furnizaţi fotografii, pentru a răspunde solicitărilor dumneavoastră. Dacă nu doriţi să ne transmiteţi fotografii, este posibil să nu puteţi beneficia de serviciile oferite pe platforma online.
- e) date referitoare la locaţia dumneavoastră şi care sunt încorporate fotografiilor.
Colectăm şi prelucrăm astfel de date numai în măsura în care ne trimiteţi imagini care au încorporate informaţii despre locaţia (EXIF GPS – Sistemul de Poziţionare Globală).
Vă rugăm ca la încărcarea imaginilor pe site, să eviaţi fotografiile cu date despre locație înglobate. Veţi regăsi pe site-ul nostru un ghid care să vă ajute în ceea ce priveşte fotografiile.
- f) date referitoare la profesia sau meseria dumnevoastră:profesia, meseria, locul de muncă.
În momentul în care ne contactați puteţi alege să ne trimiteţi date din această categorie, dacă apreciaţi că sunt relevante.
De asemenea, în funcţie de situaţia particulară în care vă aflaţi este posibil să vă solicităm să ne furnizaţi date din această categorie, pentru a răspunde solicitărilor dumneavoastră. Dacă nu doriţi să ne transmiteţi aceste date suplimentare, este posibil să nu puteţi beneficia de serviciile oferite pe platforma online.
- g) date referitoare la adresa IP dispozitivului pe care îl folosiţi.
În momentul în care accesaţi site-ul nostru, vom colecta date referitoare la IP-ul dumneavoastră. În lipsa unor alte activităţi pe site-ul nostru, datele referitoare la IP nu vă pot identifica personal (sunt anonimizate).
Niciuna din datele cu caracter personal pe care le colectăm de la dumneavoastră nu vor fi publicate pe site-ul nostru.
Nu acceptăm şi vă rugăm să nu trimiteţi date cu caracter personal ale altor persoane în afară de dumneavoastră. Excepție fac persoanele ce apelează la serviciul nostru în numele minorilor (persoanelor care la data solicitării nu au împlinit vârsta de 18 ani) sau persoanelor cărora le sunt reprezentanţi legali (persoane puse sub interdicţie).
Platforma noastră online nu este destinată minorilor. Orice persoană sub vârsta de 18 ani trebuie să obțină consimțământul părinților sau reprezentantului legal pentru utilizarea acestui site.
Cu excepţia adresei IP, toate celelalte date cu caracter personal nu sunt colectate niciodată în mod automat, ci le colectăm numai dacă dumneavoastră alegeți să ni le oferiți.
Vă asumaţi întreaga răspundere pentru corectitudinea şi realitatea informaţiilor şi fotografiilor pe care ni le furnizaţi.
1.2. Nu prelucrăm date personale speciale care dezvăluie originea rasială sau etnică, opiniile politice, convingerile filozofice sau apartenența la sindicate, date genetice, date biometrice pentru identificarea unică a unei persoane fizice, date privind viața sexuală sau orientarea sexuală.
1.3. În cadrul funcţionării acestui site nu există un proces decizional automatizat care să ducă la crearea de profiluri.
1.4. Activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal este necesară pentru a vă oferi serviciile puse la dispoziţie pe platforma noastră online (art. 6 alin. 1 lit. b) din Regulament), în scopuri precum acordarea de consultanţă online, pentru a răspunde solicitărilor și nevoilor de asistență ale vizitatorilor, pentru plata serviciilor oferite.
1.5. Activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal este necesară in vederea indeplinirii unor obligatii legale care ne revin (art. 6 alin. 1 lit. c) din Regulament), in scopuri precum completarea şi ţinerea evidenţelor prevăzute de legislaţia fiscală, retinerea si virarea taxelor si impozitelor către stat, arhivarea documentelor conform legii.
1.6. Activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal are loc in baza realizarii interesului nostru legitim (art. 6 alin. 1 lit. f) din Regulament), in scopuri precum raportari catre autoritati si organisme competente, funcționarea și operabilitatea site-ului, afișarea corectă a conținutului site-ului, îmbunătățirea serviciilor şi a site-ului.
1.7. Activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal are loc in baza consimtamantului dumneavoastră exprimat în mod expres (art. 6 alin. 1 lit. a) din Regulament), in scopuri precum:
- a) furnizarea de date privind sănătatea, pentru a putea răspunde solicitărilor dumneavoastră şi pentru a beneficia de serviciile oferite pe platforma online;
- b) pentru a vă trimite e-mail-uri cu buletine informative electronice (newsletter), promoții, concursuri, sondaje.
Ori de câte ori prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează în baza consimţământului dumneavoastră, vă puteţi retrage oricând consimţământul printr-un mesaj transmis prin utilizarea formularului de contact sau comunicat la adresa de email drbejinariu@gmail.com. Retragerea consimţământului nu afectează legalitatea prelucării efectuate pe baza consimţământului înainte de retragerea acestuia.
1.8. In cazul in care va fi necesar să prelucrăm datele dumnevoastră cu caracter personal şi in alte scopuri, va vom informa separat. Orice schimbări semnificative în colectarea datelor cu caracter personal vor fi făcute publice prin plasarea unui anunț, într-un loc vizibil, pe site.
- Cât timp păstrăm datele cu caracter personal?
2.1. Datele bancare şi de facturare le păstrăm pe o perioada de 10 ani, conform Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.
2.2. Datele referitoare la IP-ul dumnevoastră le păstrăm pe o perioadă de 30 zile.
2.3. Celelalte date cu caracter personal le păstrăm pe o perioadă de 12 luni.
- Cui pot fi dezvăluite sau trasferate datele cu caracter personal?
De principiu, vom folosi informațiile personale primite de la dumneavoastră numai în scopurile pentru care au fost furnizate și nu le vom furniza unor terțe părți.
Datele cu caracter personal pot fi dezvăluite angajaților, consultanților sau colaboratorilor furnizorilor de bunuri sau servicii (cum ar fi servicii contabilitate și juridice), instituților/autorităţilor publice, instanţelor de judecată.
Datele cu caracter personal nu vor fi transferate în străinătate.
Când solicitați prin intermediul site-ului o programare pentru consultație medicală la unul din partenerii noştrii, vom partaja datele dumneavoastră de contact respectiv nume, prenume, vârsta, număr de telefon, email, cu clinica aleasă de dumneavoastră: Spitalul Clinic de Uregnta „Bagdasar- Arseni”, Spitalul Sanador etc.
Când plătiţi pentru serviciile oferite pe platforma noastră online, serviciul folosit pentru procesarea plăților, va procesa plata cu cardul și va înregistra datele necesare acestei operațiuni. Acest website este scanat pentru malware și vulnerabilități.
Acest site permite partajarea de conținut cu prietenii dumneavoastră pe diferite platforme de social media.
Platforma online poate conține link-uri (legături către alte site-uri web) sau trimiteri către alte portaluri sau site-uri web care v-ar putea interesa. Odată ce aţi accesat aceste link-uri şi aţi părăsit site-ul nostru, nu deținem nici un control asupra experienței dumneavoastră de navigare web, cu toate consecințele ce decurg din aceasta. Prin urmare, nu putem fi responsabili pentru protecția și confidențialitatea informațiilor pe care le furnizați în timp ce vizitați astfel de site-uri. Înainte de a continua să le utilizați, fiți precaut, revizuind politica de confidențialitate a site-ului pe care îl vizitați.
- Drepturile dumneavoastră
4.1. Aveţi următoarele drepturi:
- a) dreptul de acces la datele cu caracter personal, având dreptul de a obține, la cerere și în mod gratuit pentru o solicitare pe an, în baza unei cereri scrise datate și semnate în care se precizează modalitatea de comunicare a răspunsului, confirmarea faptului că datele care vă privesc sunt sau nu sunt prelucrate de către noi; în cazul în care cererea este introdusă în format electronic și cu excepția cazului în care se solicită răspunsul într-un alt format, informațiile vor fi furnizate într-un format electronic utilizat în mod curent. În caz afirmativ, pe lângă confirmarea prelucrării datelor personale care vă privesc, veţi mai primi o copie a datelor cu caracter personal prelucrate precum și următoarele informații:
- scopurile prelucrării;
- categoriile de date cu caracter personal vizate;
- destinatarii sau categoriile de destinatari cărora datele cu caracter personal urmează să fie divulgate, în special destinatari din tari terțe sau organizații internaționale;
- dacă este posibil, perioada pentru care se preconizează că vor fi stocate datele cu caracter personal sau, dacă acest lucru nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili această perioada;
- existența dreptului de a solicita rectificarea sau ștergerea datelor cu caracter personal ori restricționarea prelucrării datelor cu caracter personal sau a dreptului de a se opune prelucrării;
- dreptul de a depune o plângere în fața unei autorități de supraveghere;
- în cazul în care informațiile nu au fost colectate de la dumneavoastră, orice informații disponibile privind sursa acestora;
- existenta unui proces decizional automatizat incluzând crearea de profiluri, care produce efecte juridice care vă privesc sau vă afectează în mod similar într-o măsură semnificativă precum și, după caz, informații pertinente privind logica utilizată și privind importanța și consecințele preconizate ale unei astfel de prelucrări.
- b) dreptul de intervenție asupra datelor și notificarea către terții cărora le-au fost dezvăluite datele a oricărei operațiuni de intervenție efectuate conform prezentului punct, dacă această notificare nu se dovedește imposibilă sau nu presupune un efort disproporționat față de interesul legitim care ar putea fi lezat, având dreptul de a cere în mod gratuit și a obține fără întârzieri nejustificate, în baza unei cereri scrise datate și semnate în care se precizează modalitatea de comunicare a răspunsului, după caz:
- rectificarea, actualizarea, blocarea sau completarea datelor cu caracter personal care sunt incomplete sau inexacte, ținându-se seama de scopurile în care au fost prelucrate datele, inclusiv prin furnizarea unei declarații suplimentare;
- ștergerea datelor („dreptul de a fi uitat”) în cazul în care se aplică unul dintre următoarele motive:
- datele cu caracter personal nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;
- v-aţi retras consimțământul pe baza căruia are loc prelucrarea și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;
- vă opuneţi prelucrării în temeiul dreptului de opoziție și nu există motive legitime care să prevaleze în ceea ce privește prelucrarea;
- datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;
- datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale care revine operatorului în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidența căruia se află operatorul;
- datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale;
- transformarea în date anonime a datelor a căror prelucrare nu este conformă prevederilor legale;
- c) dreptul la restricționarea prelucrării, având dreptul de a obține restricționarea prelucrării după cum urmează:
- pentru o perioadă care ne permite să verificăm exactitatea datelor, dacă dumneavoastră contestaţi exactitatea acestora;
- prelucrarea este ilegală, iar dumneavoastră vă opuneţi ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;
- nu mai este nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar dumneavoastră le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau
- pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile noastre legitime prevalează asupra drepturilor dumneavoastră, în cazul în care v-aţi opus prelucrării din motive legate de situația particulara în care vă aflați.
- d) Dreptul la portabilitatea datelor, având dreptul de a primi datele cu caracter personal care vă privesc și pe care le-aţi furnizat, într-un format structurat, utilizat în mod curent și care poate fi citit automat, și dreptul de a transmite aceste date altui operator, fără obstacole din partea noastră, în cazul în care prelucrarea se bazează pe consimțământ în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (a) din Regulament sau pe un contract în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (b) din Regulament. În exercitarea acestui drept, aveţi dreptul ca datele cu caracter personal să fie transmise direct de la un operator la altul acolo unde acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic.
- e) Dreptul la opoziție, dumneavoastră având dreptul de a vă opune în mod gratuit, în baza unei cereri scrise datate și semnate în care se precizează modalitatea de comunicare a răspunsului:
- din motive întemeiate și legitime legate de situația dumneavoastră particulară, ca datele care vă vizează să facă obiectul prelucrării în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (f), inclusiv creării de profiluri pe baza respectivelor dispoziții. În acest caz, nu vom mai prelucra datele cu caracter personal, cu excepția cazului în care se demonstrează că avem motive legitime și imperioase care justifică prelucrarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților dumneavoastră sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță.
- în orice moment și fără nicio justificare, prelucrării datelor cu caracter personal care vă privesc, având drept scop marketingul direct, inclusiv creării de profiluri, în măsura în care este legată de marketingul direct respectiv.
4.2. Pentru exercitarea acestor drepturi, ne puteţi contacta folosind formularul de contact din site sau la adresa de e-mail drbejinariu@gmail.com. Veţi primi un răspuns în termen de 30 de zile de la primirea solicitării. Ţinând seama de complexitatea şi numărul cererilor, acest termen poate fi prelungit cu două luni, caz în care vă vom informa cu privire la orice astfel de prelungire, în termen de o lună de la primirea cererii, fiind prezentate şi motivele întârzierii.
4.3. Dacă nu se iau măsuri cu privire la cererea dumneavoastră, vă vom informa fără întârziere și în termen de cel mult o lună de la primirea cererii cu privire la motivele pentru care nu ia măsuri și la posibilitatea de a depune o plângere în fața autorităţii de supraveghere şi de a introduce o cale de atac judiciară.
- Plângeri în legătură cu prelucrarea datelor personale
5.1. Aveţi dreptul de a depune plângere în fața unei autorități de supraveghere. În Romania, Salariatul poate depune plângere în fața Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal cu sediul în B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, sector 1, cod poștal 010336, București, email anspdcp@dataprotection.ro, telefon +40.318.059.211, +40.318. 059.212, website www.dataprotection.ro.
5.2. Aveţi dreptul de a se adresa justiției pentru apărarea oricăror drepturi garantate de lege care v-au fost încălcate.
Politica de Cookie-uri
Ce sunt Cookies și ce facem cu ele?
Modulele cookie sunt pachete de text de mici dimensiuni, pe care site-ul le stochează pe computerul dumneavoastră prin intermediul browser-ului și pe care browserul dumneavoastră îl oferă site-ului www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniilor sale, de fiecare dată când vizitați site-ul. Utilizăm cookie-uri pentru a ne ajuta să identificăm și să urmărim vizitatorii, să monitorizăm utilizarea site-ului și preferințele de acces a site-ul Web ale utilizatorilor.
Cookie-uri Google Analytics
Site-ul www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniile sale utilizează Google Analytics pentru a monitoriza și analiza interacțiunile utilizatorilor cu site-ul. Google Analytics colectează date demografice și alte date de interes și generează informații statistice și alte informații despre utilizarea site-ului, prin cookie-uri. Aceste module cookie sunt păstrate pe calculatorul dumneavoastră. Partajăm aceste informații cu Google, care va stoca și utiliza aceste informații pe serverele sale. Politica de confidențialitate a Google este disponibilă la adresa: https://policies.google.com/privacy.
Site-ul www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniile sale utilizează informații disponibile prin intermediul Google Analytics pentru a urmări numărul vizitelor pe site, browserele utilizate și sistemele de operare ale utilizatorilor. Din aceste module cookie nu se obțin informații cu caracter personale care v-ar putea identifica în mod direct sau indirect. Informațiile pe care Google Analytics le generează în legătură cu site-ul sunt utilizate pentru a crea rapoarte referitoare la utilizarea site-ului. Aceste rapoarte ne permit să actualizăm site-ul din punct de vedere al tehnologiei folosite cât și a conținutului și să îmbunătățim constant utilizarea acestuia.
Dacă nu doriți ca datele dumneavoastră să fie colectate prin Google Analytics, poți să instalezi extensia browserului de dezactivare prin accesarea: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
Conținut preluat de pe alte website-uri
Articolele disponibile pe acest site pot include conținut înglobat (ex. videoclipuri, secvențe audio, imagini, fotografii, articole, fragmente text, etc.). Conținutul înglobat de pe alte website-uri se comporta exact la fel ca și cum vizitatorii au vizualizat un alt website.
Aceste website-uri pot colecta date despre dumneavoastră, pot folosi cookie-uri, pot îngloba urmărirea suplimentară a terților și monitoriza interacțiunea dumneavoastră cu conținutul înglobat, inclusiv pot urmări interacțiunea dumneavoastră cu conținutul înglobat dacă aveți un cont și sunteți autentificat în acel website.
Cum puteți refuza Cookie-urile?
Puteți configura browser-ul dumneavoastră să accepte sau să refuze automat toate cookie-urile, sau să vă anunțe când este solicitat un modul cookie. Aceste măsuri nu ar trebui să creeze probleme în utilizarea continuă a site-ului nostru. Consultați secțiunea Ajutor (Help) a browser-ului dumneavoastră pentru a afla cum să refuzați toate cookie-urile sau să fiți anunțat atunci când este solicitat un modul cookie.
Dacă alegeți să refuzați cookie-urile www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniilor sale, este posibil să nu puteți beneficia pe deplin de funcțiile interactive ale site-ului.
Actualizări ale politicii de confidențialitate
Site-ul www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniile sale își rezervă dreptul de a face modificări ale prezentei politici de confidențialitate. În cazul operării unei schimbări substanțiale în practicile noastre de confidențialitate și cookie, vom indica pe site-ul nostru, într-un loc vizibil, că aceste practici s-au schimbat și vom oferi un link către politica de confidențialitate actualizată. Vă recomandăm să revizuiți periodic această secțiune, astfel încât să fiți informat cu privire la natura informațiilor colectate și la modurile de utilizare ale acestora.
Acceptarea Termenilor
Dacă nu sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate a www.chirurgie-plastica.eu și subdomeniilor sale în forma prezentată pe acest site, vă rugăm să nu acceptați cookie-urile și să refuzați colectarea și stocarea datelor dumneavoastră cu caracter personal.
Acordul dumneavoastră explicit indică acceptarea integrală a acestei politici de confidențialitate.
Data ultimei actualizări: 01.02.2020
CARCINOMUL SCUAMOCELULAR
FORMATIUNILE TUMORALE CUTANATE se impart in functie de gravitate in doua mari categorii: benigne si maligne. Formatiunile tumorale benigne evolueaza local, se dezvolta lent si in cele mai multe cazuri sunt inconjurate de o capsula ce le delimiteaza foarte bine de structurile anatomice invecinate. Formatiunile tumorale maligne, clasa din care face parte si carcinomul scuamocelular (CSC), sunt tumori cu evolutie imprevizibila, slab delimitate de structurile adiacente, au capacitate de metastazare si prin aceasta un potential patogen mult mai ridicat decat formatiunile tumorale benigne
RISCUL de aparitie a CSC este ridicat la persoanele in varsta expuse frecvent la radiatiile solare sau la diferite substante chimice carcinogene. Risc crescut prezinta deasemenea pacienti cu imunosupresie, persoanele cu ten deschis la culoare, cele ce sufera de ulceratii cronice si cei cu infectii cu papilomavirus
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin biopsierea leziunii si trimiterea piesei la departamentul de anatomie patologica pentru efectuarea examenului histopatologic de tesut.
TRATAMENTUL CSC este chirurgical si consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica,prin aceasta intelegand excizia larga a tumorii in vederea includerii in blocul de excizie a unei transe circumferentiale de tesut sanatos (fara aspect de boala neoplazica). Excizia larga este indicata pentru evitarea recidivei locale. Tratamentul CSC nu se limiteaza la excizia tumorii primare, investigatiile trebuie continuate in vederea evidentierii eventualelor metastaze, in acest sens efectuandu-se investigatii imagistice precum: ecografia abdominala, radiografia pulmonara, tomografia computerizata sau investigatii ce ofera date mai detaliate precum tomografia computerizata si PET-CT. Confirmarea invadarii ganglionilor locali impune efectuarea unei evidari ganglionare regionale. In cazurile foarte grave cand se evidentiaza diseminarea la distanta se elaboreaza un protocol terapeutic impreuna cu medicul oncolog in vederea stabilirii oportunitatii efectuarii interventiei chirurgicale. Tratamentul CSC in forme avansate este multidisciplinar si presupune colaborarea chirurgului plastician cu medicul oncolog in vederea alegerii optiunii terapeutice optime pentru pacient.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta depinde de dimensiunile formatiunii tumorale. In CSC de mici dimensiuni cicatricea postoperatorie are dimensiuni limitate, in formele severe in care este necesara limfadenectomia (excizia ganglionilor invadati) cicatricea postoperatorie este de dimensiuni considerable.
PROGNOSTICUL este puternic influentat de momentul prezentarii la medic. Cazurile diagnosticate precoce evolueaza foarte bine, simpla excizie urmata de monitorizare atenta la intervale de 6 luni fiind suficienta. In cazurile severe este necesara colaborarea cu medicul oncolog in vederea alegerii optiunii terapeutice optime pentru pacient .
RECOMAND o monitorizare atenta a leziunilor tegumentare (de la nivelul pielii) la persoanele cu factori de risc pentru dezvoltarea carcinomului scuamocelular si instituirea tratamentulu chirurgical precoce pentru evitarea invadarii structurilor adiacente si metastazarii, situatie in care tratamentul chirurgical si conduita terapeutica postoperatorie devin mult mai dificile.
Daca doriti sa solicitati informatii cu privire la o formatiune tumorala a carei evolutie va ingrijoreaza tot ce trebuie sa faceti este sa ne trimiteti o fotografie a leziunii si sa completati formularul din urmatorul link: Consultatie online
CLAVUSUL
Durinomul, clavusul, batatura sunt sinonime si definesc aceeasi patologie sau mai corect spus modificare adapatativa a tegumentului din zonele expuse frecvent la traumatisme repetate. Clavusul reprezinta o ingrosare a pielii ca urmarea a expunerii prelungite la presiuni crescute si apare cel mai frecvent la nivelul fetei plantare a membrelor inferioare.
RISCUL de aparitie a clavusului este ridicat la perosanele care prin natura profesiei sunt nevoite sa mentina ortostatismul prelungit (sa stea in picioare), precum si la cele cu modificari structural la nivelul oaselor de la nivelul piciorului, leziunile aparand prin distributia anormala a greutatii la nivelul fetei plantare a membrului afectat.
DIAGNOSTICUL se stabileste prin examinarea locala a leziunii, frecvent avem in fata un pacient care acuza dureri accentuate de ortostatismul prelungit ce au un debut incert si intensificare progresiva. La palpare se percepe o formatiune pseudotumorala de consistenta dura (leziune adaptativa), mobila pe planul profund si avand culoare asemanatoare tegumentelor invecinate. Diagnosticul de certitudine se pune in urma examinarii histo-patologice a piesei de excizie.
TRATAMENTUL clavusului este chirurgical si se realizeaza cu anestezie locala, pacientul putand sa paraseasca spitalul la cateva ore de la terminarea interventiei chirurgicale. Dupa excizia durinomului se realizeaza o hemostaza riguroasa si sutura cu fir special (rezistent la fortele mari aplicate in aceasta regiune anatomica). Firele de sutura sunt indepartate la patrusprezece zile dupa operatie, micsorarea acestui interval asociindu-se frecvent cu dehiscenta (deschiderea) plagii din cauza fortelor de tractiune exercitate asupra acestei regiuni anatomice, forte ce au stat initial la baza aparitiei durinomului.
CICATRICEA POSTOPERATORIE este de foarte mici dimensiuni si adesea situate la nivelul feti plantare a piciorului (in talpa) fiind cu greu vizibila cu ochiul liber.
PROGNOSTICUL este in majoritate cazurilor foarte bun, excizia clavusului find rar urmata de recidiva locala, asocierea acesteia fiind adesea determinate de o modificare structural osoasa ce implica efectuarea unei interventii chirugicale laborioase ale carei etape urmeaza sa le stabilim impreuna cu un chirurg ortoped.
RECOMAND excizia durinoamelor, discomfortul produs de acestea fiind usor eliminat printr-o interventie chirurgicala de scurta durata, realizata cu anestezie locala si riscuri minime. Expectativa este de cele mai multe ori soldata esecului, cresterea in dimensiuni fiind adesesa directia spre care evolueaza aceste leziuni adaptative.