Generalități

Abdominoplastia reprezintă remodelarea regiunii abdominale în sensul micșorării și a îndepărtării excesului adipos și tegumentar.  În rândurile care urmează  vă voi prezenta în detaliu etapele acestei intervenții chirurgicale. Prin documentarea online atât de frecventă în zile noastre pacientele mele reușesc să își formeze o opinie relativ avizată cu privire la intervenția chirurgicală ce urmează să fie efectuată.

Insist de fiecare dată asupra necesității efectuării consultului chirurgical menit să stabilească oportunitatea efectuării intervenției chirurgicale dorite. De foarte multe ori mă aflu în situația în care trebuie să explic că scăderea ponderală nu justifică abdominoplastia și că cea mai bună intervenție ar fi cea de remodelare prin  lipoaspirație. Pentru înlaturarea acestui “mister” cu privire la procedurile de remodelare ale regiunii abdominale vă prezint în continuare în detaliu pașii necesari efectuării abdominoplastiei.

Indicație principalaă pentru efectuarea abdominoplastiei este dată de prezența țesutului adipos (grăsos) excedentar la nivelul regiunii abdominale inferioare asociate cu exces tegumentar (șorț tegumentar) abdominal. Este foarte important de înțeles că dacă țesutul adipos poate fi înlăturat prin lipoaspirație, problema pielii în exces este mult mai greu de rezolvat. Existența pielii în exces impune efectuarea exciziei tegumentare în cazurile în care dimensiunea pliului nu poate fi redusă prin metode conservatoare.


Cum ne pregătim pentru operație?

Majoritatea pacientelor mele se prezintă pentru efectuarea abdominoplastiei după o scădere ponderală masivă de peste 10 Kg, adesea fiind înrolate în programe de slăbire profesionale desfășurate sub îndrumarea unor nutritioniști cu experiență. Recomandările preoperatorii sunt cele ale oricărei intervenții chirurgicale desfășurate sub anestezie generală (post hidric și alimentar cu 6 ore înaintea operației).


Cum decurge intervenția chirurgicală?

Interventia chirurgicala de abdominoplastie se efectueaza cu anestezie generala si presupune indepartarea pliului cutanat ce include piele si grasimea excedentara. Daca pliul tegumentar este de foarte mari dimensiuni se impune uneori asocierea abdominoplastiei cu repozitionarea ombilicului (buricului) astfel incat sa putem indeparta o cantitate cat mai mare de tesut in exces.

Cazurile severe cu sorturi mari ce afecteaza si musculatura abdominala impun efectuarea suplimentara a plicaturarii muschilor drepti abdominali, procedura ce presupune efectuarea unei suturi mediane care apropie masa musculara abdominala reducand semnificativ dimensiunea taliei.

Cicatricea postoperatorie este longitudinala la nivelul regiunii abdominale inferioare fiind ascunsa sub linia lenjeriei intime. Procedelui pe care il utilizez presupune efectuarea unei suture intradermice, cu fir situat in totalitate sub piele.

Durata procedurii de remodelare a regiunii abdominlae prin abdominoplastie este de aproximativ 3 ore in  functie de complexitatea cazulu. Dupa efectuarea interventiei chirurgicale pacienta ramane in clinica timp de 24 de ore pentru monitorizare, ulterior aceasta parasind clinica si prezentandu-se regulat la consultatii conform indicatiilor in zilele 2, 6, 10 si 14 postoperator. Suprimarea firelor de sutura se efectueaza la 14 zile postoperator, pacienta putandu-si relua activitatea la aproximativ 16 zile de la efectuarea interventiei.


Ce facem după operația de înlăturare a șorțului abdominal?

După intervenția chirurgicală este interzis efortul fizic intens (fitnes, aerobic) din cauza creșterii riscului apariției complicațiilor postoperatorii. Pentru accelerarea procesului de vindecare tuburile de dren sunt menținute până la scăderea drenajului sub 20 de ml în interval de 24 ore. Pacienții sunt înscriși într-un program personalizat de monitorizare postoperatorie, revenind în clinică pentru control postoperator la 7, 14 și 30 de zile.


Care sunt riscurile și complicațiile abdominoplastiei?

Complicațiile descrise în literatura de specialitate sunt extrem de rare, constituind o excepție în analiza statistica a lotului de pacienți operații de mine. Totuși pentru a nu neglija valoarea informațională a acestora le voi prezenta pe scurt. Complicațiile septice apar prin multiplicarea bacteriilor la nivelul leziunii. La rata redusă a complicațiilor septice contribuie respectarea protocoalelor de asepsie și antisepsie precum și respectarea recomandărilor medicale cu privire la conduita postoperatorie  a pacienților. Dehiscența plăgii apare rar în cazurile în care pacientele nu respecta recomandările cu privire la evitarea efortului fizic intens în primele 30 de zile de la efectuarea intervenției chirurgicale.


Cum apreciem rezultatele operației de îndepărtare a șorțului abdominal?

Rezultatele intervenției chirurgicale de abdominoplastie sunt cu adevărat impresionante, pacientele mele redobândind siguranța de sine în primele 14 zile de la efectuarea intervenției chirurgicale. Ținând cont de importanșa încrederii de sine în conturarea idealului femin recomand efectuarea acestei intervenții chirurgicale la pacientele care au fost implicate în programe nutriționale soldate cu scăderi semnificative în greutate precum și la cele care doresc o micșorare a circumferinței taliei abdominale.


Dr. Bejinariu Cătălin este Doctor în Științe Medicale, autor a două cărți de specialitate dedicate reconstrucției mamare, precum și a peste 20 de articole științifice, fiind supraspecializat în chirurgia sânului prin finalizarea doctoratului cu  Magna cum laude în domeniul reconstrucției mamare. În prezent este Membru Titular în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România ca reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București, având certificări de Manager în Sistemul Sanitar, Manager al Serviciilor de Management al Calității și Auditor Clinic.


Programare Consultație – Dr. Bejinariu Cătălin

Telefon: 0724 572 908

*  Promoția „Abdominoplastie & Tratament Riduri cu Botox (350Euro) – 4500 Euro” este valabilă în limita a 25 de pachete promoționale, acordate în ordinea efectuării programărilor


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ