Nevii nevocelulari cunoscuti clasic sub denumirea de ‘alunite’ sunt formatiuni tumorale benigne localizate la nivelul pielii. In functie de structura celulara a nevilor precum si de profunzimea acestora au fost realizate diferite clasificari. Consider inutila prezentarea in detaliu a acestora prin urmare insist in continuare asupra identificarii si atutidinii terapeutice indicate in cazul acestor tumorete cutanate.

RISCUL DE APARITIE al nevilor nevocelulari este crescut la pacientii cu antecedente heredocolaterale pozitive (cu rude afectate de boala), precum si la persoanele cu traumatisme in antecedente sau a caror profesie impune expunere prelungita la radiatiile soalare.

RISCUL DE TRANSFORMARE MALIGNA este ridicat la pacientii care sunt expusi la traumatisme locale repetete sau la cei care prin natura profesiei sunt expusi la radiatii solare (agricultori).

DIAGNOSTICUL se stabileste prin examinare locala. Frecvent ne aflam in fata unei formatiuni tumorale de forma sferica sau ovalara, ale carei dimensiuni rar depasesc un centimetru, de consistenta elastica si cu mobilitate pastrata la rularea pe planul profund. Nevul nevocelular nu se asociaza cu simptomatologie algica (durere) decat in cazuri exceptionale (traumatisme sau efect de masa asupra unui nerv senzitiv). Diagnsoticul de certitudine se stabileste in urma primirii rezultatului examenului histo-patologic la patrusprezece zile de la operatie

TRATAMENTUL nevilor nevocelulari consta in excizia acestora. Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala, pacientul putand sa paraseasca spitalul la cateva ore de la terminarea operatiei. In majoritatea cazurilor este necesara efectuarea unei suturi intradermice pentru inchiderea defectului restant in urma excizie (scoaterii) tumoretei insa nu rare sunt situatiile in care afrontarea (inchiderea plagii) se poate realiza prin utilizarea unor benzi adezive de tip Omnistrip. Firele de sutura sunt indepartate la sapte zile in cazul tumoretelor faciale si la patrusprezece zile in cazul localizarilor la nivelul trunchiului si membrelor.

CICATRICEA postoperatorie este de dimensiuni foarte mici, sutura intradermica contribuind mult la diminuarea acesteia.

PROGNOSTICUL in urma excizie nevului nevocelular este favorabil datorita eliminarii riscului de transformare maligna al acestuia.

RECOMAND excizia nevilor nevocelulari localizati la nivelul regiunilor anatomice vizibile ce sunt expuse in mod frecvent la radiatiile solare precum si in cazul celor ce sunt frecvent traumatizati in rutina zilnica (imbracare, desfasurarea activitatilor cotidiene).