CARCINOMUL SCUAMOCELULAR
FORMATIUNILE TUMORALE CUTANATE se impart in functie de gravitate in doua mari categorii: benigne si maligne. Formatiunile tumorale benigne evolueaza local, se dezvolta lent si in cele mai multe cazuri sunt inconjurate de o capsula ce le delimiteaza foarte bine de structurile anatomice invecinate. Formatiunile tumorale maligne, clasa din care face parte si carcinomul scuamocelular (CSC), sunt tumori cu evolutie imprevizibila, slab delimitate de structurile adiacente, au capacitate de metastazare si prin aceasta un potential patogen mult mai ridicat decat formatiunile tumorale benigne
RISCUL de aparitie a CSC este ridicat la persoanele in varsta expuse frecvent la radiatiile solare sau la diferite substante chimice carcinogene. Risc crescut prezinta deasemenea pacienti cu imunosupresie, persoanele cu ten deschis la culoare, cele ce sufera de ulceratii cronice si cei cu infectii cu papilomavirus
DIAGNOSTICUL se realizeaza prin biopsierea leziunii si trimiterea piesei la departamentul de anatomie patologica pentru efectuarea examenului histopatologic de tesut.
TRATAMENTUL CSC este chirurgical si consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica,prin aceasta intelegand excizia larga a tumorii in vederea includerii in blocul de excizie a unei transe circumferentiale de tesut sanatos (fara aspect de boala neoplazica). Excizia larga este indicata pentru evitarea recidivei locale. Tratamentul CSC nu se limiteaza la excizia tumorii primare, investigatiile trebuie continuate in vederea evidentierii eventualelor metastaze, in acest sens efectuandu-se investigatii imagistice precum: ecografia abdominala, radiografia pulmonara, tomografia computerizata sau investigatii ce ofera date mai detaliate precum tomografia computerizata si PET-CT. Confirmarea invadarii ganglionilor locali impune efectuarea unei evidari ganglionare regionale. In cazurile foarte grave cand se evidentiaza diseminarea la distanta se elaboreaza un protocol terapeutic impreuna cu medicul oncolog in vederea stabilirii oportunitatii efectuarii interventiei chirurgicale. Tratamentul CSC in forme avansate este multidisciplinar si presupune colaborarea chirurgului plastician cu medicul oncolog in vederea alegerii optiunii terapeutice optime pentru pacient.
CICATRICEA POSTOPERATORIE restanta depinde de dimensiunile formatiunii tumorale. In CSC de mici dimensiuni cicatricea postoperatorie are dimensiuni limitate, in formele severe in care este necesara limfadenectomia (excizia ganglionilor invadati) cicatricea postoperatorie este de dimensiuni considerable.
PROGNOSTICUL este puternic influentat de momentul prezentarii la medic. Cazurile diagnosticate precoce evolueaza foarte bine, simpla excizie urmata de monitorizare atenta la intervale de 6 luni fiind suficienta. In cazurile severe este necesara colaborarea cu medicul oncolog in vederea alegerii optiunii terapeutice optime pentru pacient .
RECOMAND o monitorizare atenta a leziunilor tegumentare (de la nivelul pielii) la persoanele cu factori de risc pentru dezvoltarea carcinomului scuamocelular si instituirea tratamentulu chirurgical precoce pentru evitarea invadarii structurilor adiacente si metastazarii, situatie in care tratamentul chirurgical si conduita terapeutica postoperatorie devin mult mai dificile.
Daca doriti sa solicitati informatii cu privire la o formatiune tumorala a carei evolutie va ingrijoreaza tot ce trebuie sa faceti este sa ne trimiteti o fotografie a leziunii si sa completati formularul din urmatorul link: Consultatie online