Prin consecintele exercitate asupra prehensiunii, malformatiile digitale reprezinta afectiuni cu un puternic rasunet asupra functionalitatii mainii. Destingem urmatoarele tipuri de malformatii principale:
Pentru realizarea interventiei chirurgicale se practica radiografii ale policelui si bazinului pacientului, stabilindu-se preoperator dimensiunile grefonului si gradul de angulatie necesar restabilirii rectitudinii falangei distale. Pentru evitarea lezarii aparatului extensor s-au practicat doua incizii la nivelul bordului ulnar si fetei dorsale a policelui in imediata vecinatate a bordului radial. Restabilirea rectitudinii coloanei osoase se realizeaza prin inserarea grefonului osos la nivelul bazei primei falange, dupa fracturarea corticalei si spongioasei subjacente ipsilaterale.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie: rapida cu integrare socio-profesionala imediata.
B. SINDACTILIA
Sindactilia este una dintre cele mai frecvent intalnite malformatii congenitale ale mainii, incidenta fiind de aproximativ 1 la 2000 nasteri. Tratamentul chirurgical consta in separarea degetelor, acordandu-se o atentie deosebita evitarii lezarii pediculilor vasculo-nervosi digitali.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie este rapida, firele de sutura se suprima la 14 zile post-operator, pacientul urmand apoi un program de recuperare medicala sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut.
C. POLIDACTILIA
Tratamentul chirurgical al polidactiliei este complex, influentat de particularitatile anatomice ale pacientului, necesitand o pregatire atenta post-operatorie, imbunatatind astfel functionalitatea membrului afectat. Simpla excizie a degetului supranumerar fara o analiza prealabila a functionalitatii si anatomiei apartului flexor este strict contraindicata, existand riscul afectarii semnificative a functionalitatii post-operator. Interventia chirurgicala se realizeaza sub anestezie generala, durata acesteia variind in functie de complexitatea cazului de la 90 minute pana la 3 ore.
Zile de spitalizare: In urma interventiei chirurgicale pacientul necesita un numar de 2-5 zile de spitalizare.
Recuperarea postoperatorie: Suprimarea firelor de sutura se realizeaza dupa 2 saptamani, timp in care pacientul trebuie sa respecte cu strictete recomandarile stabilite de medicul chirurg.