Acidul hialuronic prin proprietatile sale curative si-a dovedit utilitatea in tratamentul afectiunilor din sfera ortopedica, oftalmologica, dermatologica precum si in medicina estetica. Proprietatile acidului hialuronic de a retine apa si a mentine lubrefierea structurilor adiacente au permis utilizarea acestui glicozaminoglican in tratamentul artitelor pentru lubrefierea articulatiilor si mentinerea mobilitatii acestora. Aceleasi proprietati chimice il recomanda pentru utilizarea in chirurgia oculara fiind des folosit in tratamentul cataractei pentru refacerea volumului intraocular. In dermatologie acidul hialuronic este utilizat pentru hidratarea pielii si vindecarea leziunilor superficiale.
Utilizarea frecventa a acidului hialuronic pentru tratamentul unei game variate de afectiuni acute si cronice precum si mutitudinea de studii clinice dedicate utilizarii acestuia imi permit sa afirm ca utilizarea produsului este sigura si fara riscuri. Efectele adverse aparute in urma injectarii acestuia tinand doar de elemente periprocedurale care ridica factorii de risc.
Acidul hialuronic este o substanta chimica sintetizata si resorbita in organismul uman in conditii fiziologice, prin urmare in urma injectarii acestuia nu apar reactii de respingere (reactii de corp strain) iar cantitatea introdusa se reduce lent (progresiv) prin resorbtie.
Versatilitatea acestui produs sta la baza gamei variate de proceduri de intinerire faciala asupra carora ne v-om concentra in cele ce urmeaza. Producatorii de acid hialuronic si-au diversifiat gama de produse particularizand proprietatile acestora in functie de necesitatile pacientelor, existand in prezent diferente ce tin de consistenta produsului precum si asocierea acestuia cu substante anestezice pentru facilitarea confortului in timpul procedurii de intinerire faciala.
Exceptand ridurile severe de expresie unde se impune utilizarea toxinei botulinice, acidul hialuronic reprezinta solutia optima pentru ‘umplerea’ tuturor imperfectiunilor de la nivelul tenului respectand indicatiile producatorilor ce tin de consistenta si topografie.
Pentru tratamentul ridurilor de la nivelul etajului superior al fetei asociez toxina botulinica (in cazul ridurilor severe de expresie ) cu injectarea de acid hialuronic in ridurile transversale de la nivelul unghiului lateral al ochiului, cunoscute ca si „laba gastei”.
Intinerirea etajului mijlociu al fetei se realizeaza prin injectarea de acid hialuronic in santurile nazogeniene, potenta prin augmentare zigomatica (volumizarea obrajilor) cunsocut fiind faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, tegumentul si partile moi de la nivelul fetei au tendinta crescuta de ptoza (cadere).
Cum se realizează procedura de mărire a buzelor cu acid hialuronic?
Augmentarea (marirea) buzelor reprezinta una dintre principalele intrebuintari ale acidului hialuronic, remodelarea, volumizarea si simetrizarea acestora fiind esentiale pentru obtinerea armoniei faciale. Buzele mici, lipsa conturului si buzele ridate si atrofiate reprezinta motive frecvente pentru care pacientele mele apeleaza la aceasta procedura. Augmentarea si remodelarea buzelor prin acid hialuronic este completata in cazurile in care se impune, de umplerea ridurilor fine periorale (caracteristice fumatorilor) cu acid hialurinic cu densitate scazuta.
Intinerirea faciala prin injectare de acid hialuronic se realizeza utilizand seringi (preumplute) cu ace foarte fine, procedura fiind nedureroasa si adesea realizata fara anestezie. In cazul in care pacienta solicita efectuarea anesteziei, se pot utiliza creme cu anestezic sau anestezie locala cu lidocaina.
Durata procedurii este de aproximativ 20 de minute crescand la 30 de minute cand este necesara efectuarea anesteziei. Pacienta isi poate relua activitatea dupa 60 de minute de la terminarea interventiei, timp necesar remiterii eritemului (roseata) postinjectional.
Care sunt reacțiile adverse ale procedurii de remodelare a buzelor cu acid hialuronic?
Reactiile adverse sunt extrem de rare si sunt reprezentate de formarea unui hematom de mici dimensiuni la nivelul zonei de injectare, sangerarea minima la nivelul punctiei, echimoza (vanataie), eritem (roseata) si edem (umflatura locala). Pentru tratamentul acestora si remiterea simptomatologiei fiind suficienta aplicarea de gheata.
Cum apreciem rezultatele procedurii de mărire a buzelor cu acid hialurnic?
Rezulatatul final poate fi apreciat la trei pana la sapte zile dupa efectuarea procedurii (timp necesar rehidratarii), insa remodelarea regiunii este evidenta inca de la iesirea din cabine.
Rezultatul se mentine intre sase si noua luni si este influentat de viteza de resorbtie proprie fiecarei paciente.
Recomand utilizarea acidului hialuronic pentru intinerirea faciala bazandu-ma pe siguranta utilizarii si versatilitatea acestui produs. Integrarea acestor proceduri in armamentarium-ul chirurgului estetician este salutarea si capabila sa asigure parcurgerea unui nou pas in drumul nostru catre atingerea idealului frumusetii.
Armonia faciala este considerata a fii unul dintre pilonii de baza ai frumusetii asa cum este aceasta perceputa de majoritatea pacientelor mele, prin urmare recomand cu fiecare ocazie o documentare riguroasa cu privire la efectuarea acestei proceduri estetice. Consider si recomand ca in momentul alegerii chirurgului estetician sa se tina cont de apecte precum: apartenenta acestuia la societatile nationale de profil (garant al calitatii actului medical), experienta practica in domeniul chirurgiei si medicinii estetice, nota personala care sa permita o buna colaborare medic – pacient si nu in ultimul rand ambientul necesar efectuarii procedurii. Imi doresc ca prin aceste randuri sa atrag atentia acelor paciente care se afla in fata unei decizii importante pentru imaginea lor si care pot fi tentate de mirajul formei fara fond, riscand sa fie tratate chiar de persoane fara certificat de libera practica, ascunse in spatele unei imaginii supradimensionate.