Sindromul de tunel cubital este o afectiune invalidanta a membrului superior caracterizata de pierderea sensibilitatii la nivelul mainii afectate, urmata de scaderea progresiva a fortei musculare. Principalele simptome care aduc pacientul la medic sunt reprezentate de: amortirea (parestezii) degetelor IV si V, scaderea fortei musculare obiectivata prin scaparea obiectelor din mana, precum si aparitia durerii la nivelul fetei interne a cotului afectat.
Cum apare sindromul de tunel cubital?
Sindromul de tunel cubital apare prin comprimarea nervului ulnar la nivelul cotului. Pierderea raporturilor fiziologice dintre nervul ulnar, epicondilul medial si sistemul musculo-aponevrotic de la acest nivel are drept consecinta, cresterea presiunii in tunelul cubital. In consecinta nervul ulnar in pasajul sau spre partea inferioara a membrului superior este strangulat, aportul nutritiv al structurii nervoase fiind sever afectat in cazul acestor pacienti.
De ce apare sindromul de tunel cubital?
Cauzele aparitiei sindromului de tunel cubital sunt multiple, cele mai importante dintre aceste fiind:
- efortul fizic prelungit;
- activitate profesionala ce implica mentinerea cotului in pozitie fixa pe un plan dur (domeniul IT, secretariat, dactilografie);
- afectiuni genetice ce implica modificari ale structurii tesutului conjunctiv;
- traumatisme ale membrului superior, cu precadere la nivelul cotului.
Cine este afectat de acest sindrom?
Boala este frecvent intalnita la: persoanele cu activitate manuala intensa cum este cazul dactilografelor sau cele care stau mult timp in fata calculatorului, persoanele obeze, la diabetici, precum si la personale care lucreaza in constructii. Aceasta afectiune apare frecvent si la persoanele care au suferit traumatisme ale membrului superior, cum se intampla frecvent la schiori si patinatori. Este important de stiut de asemenea ca sindromul de tunel cubital apare mai frecvent la femei decat la barbati, fiind cu precadere diagnosticat dupa varsta de 40 de ani.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]
Care este tratamentul sindromului de tunel cubital?
Tratamentul este influentat de severitatea cazului, prin urmare de timpul scurs de la debutul simptomatologiei pana la prezentarea la medic.
In formele usoare tratamentul conservator este solutia cea mai buna. Prin tratament conservator intelegem imobilizarea mainii cu o atela gipsata timp de 10 – 14 zile, precum si administrarea unui tratament antiinflamator tintit, ulterior incepand un program personalizat de kinetoterapie.
In formele severe in care simptomatologia a fost neglijata mult timp, se impune efectuarea tratamentului chirurgical, ce consta in decomprimarea tunelului cubital pentru eliberarea nervului ulnar. Interventia chirurgicala pe care o recomand de fiecare data cand ma aflu in fata unui pacient cu sindrom de tunel cubital in forma severa este cea de transpozitionare anterioara a nervului ulnar. Desi operatia este una complexa, durata acesteia intinzandu-se pe aproximativ 90 de minute, rezultatele sunt extraordinare, pacientul beneficiind de recuperare integrala a functionalitatii si mobilitatii membrului afectat.
Cum se realizeaza operatia de decomprimare a tunelului cubital?
Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie generala si consta in eliberarea nervului ulnar din tunelul cubital de la nivelul cotului si transpozitionarea (mutarea) acestuia anterior de epicondilul medial, astfel incat sa eliminam riscul compresiei ulterioare pe planul osos. Dupa efectuarea operatiei, pacientul este incurajat, sa urmeze un tratament pentru stimularea refacerii nervoase prin administrarea de vitamine din complexul B.
Cum apreciem rezultatele tratamentului sindromului de tunel cubital?
Recuperarea sensibilitatii, disparitia “furnicaturilor” si reabilitarea functionalitatii mainii sunt toate semne ale unui tratament reusit. Intarzierea recuperarii functionale prin mentinerea slabiciunii musculare apare din cauza prezentarii tardive la medic si este semnul afectarii ireversibile a nervului ulnar.
Dr. Bejinariu Catalin profeseaza atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat. Pentru realizarea interventiilor chirurgicale in sistemul public de sanatate este necesara furnizarea documentatiei solicitata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costul intregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei institutii. Pretul interventiilor chirurgicale efectuate in sistem privat variaza in functie de complexitatea cazului si clinica in care se desfasoara interventia.
Testimoniale
- “Eu țin să multumesc domnuli doctor anul trecut in iunie m-a operat la cot si pot spune ca întradevar e un succes.Acum lucrez fara probleme.” – Teo, Italia
- “Om si medic exceptional!
Astfel de oameni sunt dovada ca sistemul medical din Romania mai are o sansa.RESPECT, domnule Doctor!”– Alin, Bucuresti - “Buna seara d-le dr Bejinariu Catalin ! Meritati toate aprecierile din lume si ca om si ca medic ! Am avut onoarea de a fi pacienta d-stra. Tot respectul din lume d-le doctor !” – Elvira, Bucuresti
Dr. Bejinariu Cătălin – Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Programari Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni (sistem public): 0724 572 908
Programari Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699