Muncitorii romani din strainatate sunt expusi la risc – Afectiunile musculo-scheletice cauzate de locul de munca reprezinta o problema acuta de sanatate

Stiati ca?…

  • Majoritatea muncitorilor romani nu au fost informati cu privire la diagnosticul si tratamentul afectiunilor musculo-scheletice cauzate de munca;
  • Desi Organizatia Europeana pentru Asigurarea Sanatatii si Securitatii la Locul de Munca, are o structura bine definita si a elaborat un plan de actiune performant, muncitorii romani aflati la munca in statele membre ale UE nu beneficiaza de aceste drepturi;
  • Cea mai frecventa afectiune musculo-scheletica cauzata de munca este sindromul de tunel carpian;
  • Miscarile repetitive, mentinerea pozitiilor fixe pentru o lunga durata de timp si efortul fizic intens, sunt principalele cauze ale aparitiei afectiunilor musculo-scheletice cauzate de munca.

 

Sanatatea cetatenilor romani plecati la munca in strainatate este total neglijata de Statul Roman, diagnosticarea afectiunilor cauzate de locul de munca si ulterior tratamentul adecvat al acestora ar trebui sa reprezinte o prioritate , avand in vedere faptul ca de la an la an romanii plecati la munca in strainatate contribuie cu sume uriase la bugetul de stat.

Statistica BNR arata ca in ultimii 5 ani, munctorii romani din strainatate au trimis mai bine de 14 miliarde de EURO in tara, cu toate acestea cetatenii romani din diaspora intampina frecvent probleme administrative (si nu numai) in momentul prezentarii la medic.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

Conform BNR sumele trimise in tara de cetatenii romani aflati la munca in strainatate sunt:

  • 2017 – 3.792.000.000 euro
  • 2016 – 3.153.000.000 euro
  • 2015 – 2.782.000.000 euro
  • 2014 – 2.547.000.000 euro
  • 2013 – 2.650.000.000 euro

Principalul obstacol in calea muncitorilor romani din strainatate in momentul in care interactioneaza cu sistemul medical romanesc il repezinta lipsa dovezii de asigurat. Pe pozitia a doua se situeaza lipsa (sau pierderea) cardului de sanatate si lipsa medicului de familei.  O mai buna informare cu privire la documentatia necesara pentru consultatie si internare in cazul acestor pacienti, ar fi cu siguranta solutia ce ar putea ajuta milioanele de romani aflati la munca in strainatate.

Cela mai frecvente afectiuni musculo-scheletice cauzate de locul de munca sunt:

Principalii factori care contribuie la aparitia acestor afectiuni sunt reprezentati de:

  • Miscari repetitive zilnice
  • Efort fizic intens
  • Mentinerea pozitiilor fixe pentru o lunga perioda de timp
  • Miscari cu amplitudine mare
  • Lipsa perioadelor de pauza necesare recuperarii musculo-tendinoase.

Va prezentam in continuare cateva date generale despre principalale afectiuni musculo-sheletice cauzate de locul de munca. Din dorinta de a informa cat mai multi oameni aflati in dificultate am fost nevoiti sa va prezentam doar cateva date informative legate de aceste afectiuni, pentru o documentatie riguroasa va invitam sa accesati link-uirle atasate. Apasati pe numele afectiunii care va intereseaza si veti fi directionati automat catre prezentarea detaliata a diagnosticului si tratamentului acestei boli.

Sindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median in timpul pasajului acestuia prin canalul carpian. Initial afectiunea este caracterizata de aparitia unor furnicaturi la nivelul fetei palmare (volare) a degetului mare, aratatorului, mediusului si jumatatii interne a inelarului. Ulterior daca presiunea crescuta din tunelul carpian nu este eliberata, se instaleaza modificarile functionale caracterizate de scaderea fortei musculare a mainii si atrofierea muschilor eminentei tenare (de la baza degetului mare).

Deget in resort sau “trigger finger“ este o boala care face parte din categoria tenosinovitelor stenozante, afectiuni ce se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o “pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

Boala Dupuytren cunoscuta popular ca ’boala Viking‘ sau ’contractura Dupuytren’ este o afectiune fibroproliferativa benigna ce evolueaza lent afectand functionalitatea mainii. In formele severe pacientii intampina dificultati in desfasurarea sarcinilor cotidiene uzuale. Afectiunea este caracterizata de aparitia unor noduli fibrosi in palma , care cresc progresiv in dimensiuni, formand adevarate corzi fibroase ce adera la tendoane, blocand degetele in flexie.  Maladia Dupuytren afecteaza cu precadere sexul masculin. Benzile retractile (descrise anterior) sunt localizate  la nivelul degetelor IV si V de la mana, afectarea policelui (degetului mare) sau a celorlalte degete fiind cu mult mai rara. O atentie deosebita trebuie acordata de asemenea asocierii maladiei Dupuytren cu o serie de alte fibromatoze precum: boala Peyronie (fibromatoza peniana), boala Ledderhose (fibromatoza plantara) si nodulii Garrod.

Sindromul de tunel cubital este o afectiune invalidanta a membrului superior caracterizata de pierderea sensibilitatii la nivelul mainii afectate, urmata de scaderea progresiva a fortei musculare. Principalele simptome care aduc pacientul la medic sunt reprezentate de: amortirea (parestezii) degetelor IV si V, scaderea fortei musculare obiectivata prin scaparea obiectelor din mana, precum si aparitia durerii la nivelul fetei interne a cotului afectat.

Chistul sinovial apare frecvent la nivelul incheieturii (articulatiei) pumnului si mult mai rar la nivelul articulatiilor de la nivelul piciorului. Mecanismul producerii acestor chisturi este foarte simplu si usor de inteles. Prin suprasolicitarea articulatiei pumnului capsula articulara cedeaza in zonele de rezistenta minima formandu-se la acest nivel adevarati “saculeti” ce contin lichid articular. Caracterul progresiv al leziunii este determinat de umplerea  chistului cu lichid articular in timpul traumatismelor repetate de mici dimensiuni.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

Identificarea precoce a acestor afectiuni trebuie sa reprezinte principalul obiectiv al sistemului de sanatate romanesc, deoarece diagnosticare si tratarea acestor boli in stadii incipiente, asigura o recuperare rapida si o reintegrare socio-profesionala fara dificultati.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii