Spitalul Saint Louis a cărui istorie se întinde pe mai bine de 4 secole este una dintre cele mai prestigioase unități sanitare de pe teritoriul Franței. Fondat în anul 1611 în Paris la dorința regelui Henry al IV-lea, spitalul s-a dezvoltat continuu pe parcusul celor 411 ani de istorie, fiind în prezent un reper la nivel internațional în ceea ce privește tratamentul diferitelor tipuri de cancer, afecțiunilor ce țin de domeniul chirurgiei plastice, hematologiei, dermatologiei, chirurgiei arsurilor și chirurgiei estetice.

Am fost impresionat de înaltul profesionalism al colegilor francezi, precum și de implicare acestora în procesul didactic. Formarea noilor generații de medici din Franța, este un proces atent monitorizat, în care devotamentul cadrelor didactice este completat de o infrastructura modernă, ce permite studenților să asimileze mult mai rapid informațiile care peste ani vor putea contribui la salvarea vieții pacienților.



În cadrul Spitalului Saint Louis există un muzeu al mulajelor de ceară cu o istorie ce se întinde pe parcursul a 2 secole și care conține una dintre cele mai mari colecții din lume de mulaje medicale în dimensiune naturală, ale principalelor afecțiuni ce țin de domeniul dermatologiei și chirurgiei oncoplastice. Cadrele medicale, studenții și vizitatorii obisnuiți se află practic în fața unor enciclopedii tridimensionale, care le permite să înțeleagă mult mai ușor detaliile ce țin de evoluția patologiilor prezentate, precum și opțiunile terapeutice și reconstructive adecvate fiecărui caz.



Activitatea de zi cu zi din cadrul spitalului este caracterizată de colegialitate, profesionalism și pasiune, sistemul fiind centrat practic în jurul pacientului. Eforturile întregului personal medical și auxiliar fiind îndreptate în direcția furnizării unor servicii medicale de calitate, în condițiile unei atmosfere prietenoase și familiale.

În orice moment al zilei , constantele biologice, evoluția locală a leziunilor, precum și strategia terapeutică a fiecarui pacient este cunoscută de întreg personalul departamentului în care acesta este internat, creându-se astfel contextul identificării chiar și a celor mai mici abateri, care ar putea pune în pericol viața pacientului.



Sistemul informatic integrat conține toate datele legate de starea de sănătate a pacientului, investigații, parametrii biologici, precum și consultațiile efectuate, astfel încat personalul medical se află doar la un click distanță de informațiile de care au nevoie pentru efectuarea unui tratament corect și personalizat pentru fiecare pacient în parte.

În ceea ce privește activitatea din afara spitalului, fără doar și poate Parisul este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, oferind o multitudine de oprotunități de petrece a timpului liber și de relaxare în general.



În încheiere vreau să subliniez un aspect extrem de important care în opinia mea poate contura formarea profesională a tinerilor medici. Experiența profesională internațională este esențială pentru perfecționarea personalului medical, prin urmare încurajez studenții la medicină, precum și medicii rezidenți să participle la cât mai multe stagii internaționale, pentru că doar astfel putem avea certitudinea desăvârșirii profesionale, în vederea oferirii celor mai bune servicii medicale pacienților noștri.


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ

Formarea profesionalã a unui medic nu presupune doar miile de ore de citit tratate şi enciclopedii şi anii petrecuți fizic în spital în sala de operații, capacitatea de sacrificiu şi ambiția învecinatã cu nebunia sunt doar câteva din atributele adevãraților profesionişti în sãnãtate.

Existența unui sistem care susține formarea profesionalã a medicilor este un lucru în absența cãruia nu putem sã vorbim despre performanțã. Oferirea resursei informaționale şi a infrastructurii necesare este esențialã pentru buna formare profesionalã a personalului medical.

Sistemul francez de sãnãtate oferã tinerilor medici un pachet complet de educație, astfel încât componenta educaționalã este completatã de o infrastructurã medicalã şi o aparaturã care permite tinerilor medici sã îşi foloseascã la maximum potențialul intelectual.

În ceea ce priveşte componenta educaționalã, studentul şi rezidentul francez beneficiazã pe lângã cursuri şi seminarii şi de experiențã practicã în spital, fiind zilnic implicat în prezentãri de cazuri şi dezbateri medicale pe teme prestabilite.



Infrastructura modernã şi aparatura medicalã de nouã generație le permite tinerilor medici sã aplice tot ce au învãțat pornind de la modele tridimensionale.

Aşa cum bine puteți remarca în imagine colegul nostru francez are la începutul intervenției chirurgicale o machetã în mãrime naturalã, care îi permite sã vadã exact cum trebuie montat dispozitivul medical, în acest caz un fixator extern. De asemenea se vizualizeazã substituenții dermici de calitate al cãror preț depãşeşte câteva mii bune de euro.



Investirea tuturor acestor resurse educaționale şi financiare în formarea viitoarelor generații de medici şi lipsa angajãrilor bazate pe nepotism şi filiațiune au fãcut din sistemul francez de sãnãtate un etalon la nivel internațional.

Sunt sigur cã toate aceste lucruri minunate pot fi realizate şi la noi în țarã, pentru cã vãd în fiecare zi în spital flacãra aprinsã în ochii noilor generații de medici, vãd dorința şi recunosc implicarea care mi-a caracterizat şi mie primii paşi în aceastã profesie extraordinarã. Cu toate acestea sunt necesare schimbãri majore de mentalitate şi abordare la nivel administrativ pentru ca toate aceste lucruri frumoase sã reprezinte o situație de fapt şi nu un ideal.

Pacienții români meritã sã beneficieze de servicii medicale de calitate aliniate exigențelor internaționale. Soluția pentru realizarea acestui deziderat este reprezentatã de asigurarea accesului tinerilor medici la cursuri internaționale de formare profesionalã şi angajarea medicilor competenți pe criterii legate de profesionalismul acestora, renunțându-se la adânc înrãdãcinatele criterii de nepotism, care au ținut sistemul medical românesc pe loc atâta timp.

Fãrã doar şi poate toate aceste experiențe profesionale au pe lângã valențele didactice şi o importantã componentã emoționalã, care le oferã tinerilor medici perspectiva atingerii unor idealuri şi sentimentul desãvârşirii profesionale.



Reveniți la PAGINA PRINCIPALÃ

Microchirurgia reconstructivă este ramura chirurgiei plastice care se ocupă cu replantarea segmentelor amputate. Fie că vorbim de membrul superior, cel inferior sau doar un deget, chirurgii plasticieni realizează suturile microchirurgicale care asigură aportul sanguin necesar pentru supraviețuirea segmentului anatomic amputat.

Formarea unui chirurg plastician este un proces de durată, complexitatea acestei specialități necesitând ani de zile de eforturi intelectuale și sacrificii în plan personal, pentru desăvârșirea profesională și atingerea standardelor internaționale din domeniu.

Vă invit să urmăriți acest scurt material video din cadrul emisiunii Sănătate Trup și Suflet în care am prezentat succint ce presupune o intervenție chirurgicală de replantare a unui segment anatomic amputat.



Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ

Chirurgia plastică este o specialitate extrem de complexă, acoperind un domeniu vast al patologiei umane. Pentru că mă aflu frecvent în situația de a trata pacienți care se află în stadii avansate de boală din cauza faptului că nu au știut ce specialitate se ocupă cu tratarea afecțiunilor de care suferă, am răspuns afirmativ la invitația doamnei Mateescu și am prezentat pe scurt în cadrul emisiunii, principalele ramuri ale chirurgiei plastice, precum și o serie de recomandări care ne pot ajuta să evităm să fim victimele accidentelor invalidante.

Vă invit în cele ce urmează să urmăriți scurte fragmente din aceasta emisiune, cu speranța că vă vor fi de folos în momentul în care veți fi puși într-o situație neprevazută.



Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ

Drepturile pacientului

Proiectul de mediatizare a drepturilor pacienților care beneficiază de tratament medical în cadrul sistemului de sănătate din țara noastră își propune să contribuie în mod semnificativ la creșterea nivelului de educație sanitară și socială a cetățenilor români. Platforma online www.chirurgie-plastica.eu a lansat acest proiect în urmă cu mai bine de 3 ani, elaborând în mod regulat materiale informative în format video și lectric, care prin mijlocele media convenționale ajung în casele cetățenilor români din țară, precum și a celor aflați în străinătate. Indiferent de specificul diagnosticului și caracteristicile specialității chirurgicale, pacienții trebuie să își cunoască drepturile în raport cu furnizorii autorizați de servicii medicale din țara noastră. Deși platforma web este dedicată tratamentului afecțiunilor ce țin de apanajul specialității de chirurgie plastica, precum: maladia Dupuytren, sindrom de tunel carpian, deget in resort, chirurgia malformațiilor și tratamentul cancerului de piele și părți moi, informațiile prezentate în cadrul acestui proiect sunt de interes general fiind utile tuturor pacienților care urmează să interacționeze cu sistemul medical românesc.

 


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ


Stiati ca?…

  • Majoritatea muncitorilor romani nu au fost informati cu privire la diagnosticul si tratamentul afectiunilor musculo-scheletice cauzate de munca;
  • Desi Organizatia Europeana pentru Asigurarea Sanatatii si Securitatii la Locul de Munca, are o structura bine definita si a elaborat un plan de actiune performant, muncitorii romani aflati la munca in statele membre ale UE nu beneficiaza de aceste drepturi;
  • Cea mai frecventa afectiune musculo-scheletica cauzata de munca este sindromul de tunel carpian;
  • Miscarile repetitive, mentinerea pozitiilor fixe pentru o lunga durata de timp si efortul fizic intens, sunt principalele cauze ale aparitiei afectiunilor musculo-scheletice cauzate de munca.

 

Sanatatea cetatenilor romani plecati la munca in strainatate este total neglijata de Statul Roman, diagnosticarea afectiunilor cauzate de locul de munca si ulterior tratamentul adecvat al acestora ar trebui sa reprezinte o prioritate , avand in vedere faptul ca de la an la an romanii plecati la munca in strainatate contribuie cu sume uriase la bugetul de stat.

Statistica BNR arata ca in ultimii 5 ani, munctorii romani din strainatate au trimis mai bine de 14 miliarde de EURO in tara, cu toate acestea cetatenii romani din diaspora intampina frecvent probleme administrative (si nu numai) in momentul prezentarii la medic.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

Conform BNR sumele trimise in tara de cetatenii romani aflati la munca in strainatate sunt:

  • 2017 – 3.792.000.000 euro
  • 2016 – 3.153.000.000 euro
  • 2015 – 2.782.000.000 euro
  • 2014 – 2.547.000.000 euro
  • 2013 – 2.650.000.000 euro

Principalul obstacol in calea muncitorilor romani din strainatate in momentul in care interactioneaza cu sistemul medical romanesc il repezinta lipsa dovezii de asigurat. Pe pozitia a doua se situeaza lipsa (sau pierderea) cardului de sanatate si lipsa medicului de familei.  O mai buna informare cu privire la documentatia necesara pentru consultatie si internare in cazul acestor pacienti, ar fi cu siguranta solutia ce ar putea ajuta milioanele de romani aflati la munca in strainatate.

Cela mai frecvente afectiuni musculo-scheletice cauzate de locul de munca sunt:

Principalii factori care contribuie la aparitia acestor afectiuni sunt reprezentati de:

  • Miscari repetitive zilnice
  • Efort fizic intens
  • Mentinerea pozitiilor fixe pentru o lunga perioda de timp
  • Miscari cu amplitudine mare
  • Lipsa perioadelor de pauza necesare recuperarii musculo-tendinoase.

Va prezentam in continuare cateva date generale despre principalale afectiuni musculo-sheletice cauzate de locul de munca. Din dorinta de a informa cat mai multi oameni aflati in dificultate am fost nevoiti sa va prezentam doar cateva date informative legate de aceste afectiuni, pentru o documentatie riguroasa va invitam sa accesati link-uirle atasate. Apasati pe numele afectiunii care va intereseaza si veti fi directionati automat catre prezentarea detaliata a diagnosticului si tratamentului acestei boli.

Sindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median in timpul pasajului acestuia prin canalul carpian. Initial afectiunea este caracterizata de aparitia unor furnicaturi la nivelul fetei palmare (volare) a degetului mare, aratatorului, mediusului si jumatatii interne a inelarului. Ulterior daca presiunea crescuta din tunelul carpian nu este eliberata, se instaleaza modificarile functionale caracterizate de scaderea fortei musculare a mainii si atrofierea muschilor eminentei tenare (de la baza degetului mare).

Deget in resort sau “trigger finger“ este o boala care face parte din categoria tenosinovitelor stenozante, afectiuni ce se manifesta prin limitarea functionalitatii mainii. Adesea ma aflu in fata unui pacient care afirma ca degetul afectat ramane blocat in palma, fiindu-i extrem de dificil sa il intinda. Frecvent in timpul mobilizarii fortate a degetului blocat se aude un zgomot scurt si intens descris ca o “pocnitura”, urmat de eliberarea elastica a articulatiei implicate si realizarea extensiei.

Boala Dupuytren cunoscuta popular ca ’boala Viking‘ sau ’contractura Dupuytren’ este o afectiune fibroproliferativa benigna ce evolueaza lent afectand functionalitatea mainii. In formele severe pacientii intampina dificultati in desfasurarea sarcinilor cotidiene uzuale. Afectiunea este caracterizata de aparitia unor noduli fibrosi in palma , care cresc progresiv in dimensiuni, formand adevarate corzi fibroase ce adera la tendoane, blocand degetele in flexie.  Maladia Dupuytren afecteaza cu precadere sexul masculin. Benzile retractile (descrise anterior) sunt localizate  la nivelul degetelor IV si V de la mana, afectarea policelui (degetului mare) sau a celorlalte degete fiind cu mult mai rara. O atentie deosebita trebuie acordata de asemenea asocierii maladiei Dupuytren cu o serie de alte fibromatoze precum: boala Peyronie (fibromatoza peniana), boala Ledderhose (fibromatoza plantara) si nodulii Garrod.

Sindromul de tunel cubital este o afectiune invalidanta a membrului superior caracterizata de pierderea sensibilitatii la nivelul mainii afectate, urmata de scaderea progresiva a fortei musculare. Principalele simptome care aduc pacientul la medic sunt reprezentate de: amortirea (parestezii) degetelor IV si V, scaderea fortei musculare obiectivata prin scaparea obiectelor din mana, precum si aparitia durerii la nivelul fetei interne a cotului afectat.

Chistul sinovial apare frecvent la nivelul incheieturii (articulatiei) pumnului si mult mai rar la nivelul articulatiilor de la nivelul piciorului. Mecanismul producerii acestor chisturi este foarte simplu si usor de inteles. Prin suprasolicitarea articulatiei pumnului capsula articulara cedeaza in zonele de rezistenta minima formandu-se la acest nivel adevarati “saculeti” ce contin lichid articular. Caracterul progresiv al leziunii este determinat de umplerea  chistului cu lichid articular in timpul traumatismelor repetate de mici dimensiuni.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

Identificarea precoce a acestor afectiuni trebuie sa reprezinte principalul obiectiv al sistemului de sanatate romanesc, deoarece diagnosticare si tratarea acestor boli in stadii incipiente, asigura o recuperare rapida si o reintegrare socio-profesionala fara dificultati.

În cadrul secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”, a fost efectuată o altă intervenție chirurgicală reconstructivă complexă, necesară pentru salvarea membrului inferior în cazul unui pacient care a suferit un traumatism grav prin cădere de la înalțime.[the_ad_placement id=”adsense-in-feed”]

După mai bine de 4 ceasuri petrecute în sala de operații, echipa de chirurgi plasticieni coordonata de Dr. Bejinariu a reușit să salveze membrul inferior, prin  utilizarea unei tehnici chirurgicale complexe, ce a presupus efectuarea a trei transplanturi de țesuturi în cadrul aceleași intervenții chirurgicale. Pentru realizarea reconstrucției membrului inferior, armamentariumul chirurgilor plasticieni a fost greu încercat, soluționarea cazului impunând utilizarea de lambouri fasciocutanate, miocutanate precum și transplantul de piele.

Traumatismele complexe ale membrelor inferioare implică adesea, pe langă fracturile oaselor mari de la nivelul coapsei și gambei, apariția defectelor de părți moi (mușchi și piele) ce reclamă efectuarea unor intrervenții chirurgicale complexe, menite să salveze segmentele de membru afectate.


În materialul următor puteți vizualiza principalele etape ale intervenției chirurgicale reconstructive.

Video care vă poate afecta emoțional!


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ


Dr. Bejinariu Catalin IN DIRECT la Nasul TV – Emisiunea „Romania 2050”

„Alaturi de prietenul meu Codrut Panzaru, vorbind… despre fascinanta lume a  Chirurgiei Plastice” – Dr. Bejinariu Catalin


  1. ESTE INTERZISA LOVIREA CHISTULUI SINOVIAL CU OBIECTE DURE!!!

Mass-media americana abunda de materiale video in care o serie de pacienti care sufera din cauza chistului sinovial, se lovesc peste articulatie cu o carte de dimensiuni mari (biblie), reusind astfel sa transpozitioneza lichidul din chist in articulatie. Aspectul imediat dupa procedura este impresionant, chistul disparand in totalitate. Este extrem de important sa nu recurgeti la aceasta manevra, deoarece presiunea crescuta din timpul procedurii duce la marirea orificiului dintre articulatie si chist, recidiva fiind absolut sigura. Nu trebuie neglijat aspectul traumatizant al procedurii, si totala lipsa de control si standardizare, adesea peretele chistic cedeaza si lichidul sinovial patrunde in spatiul celular subcutanat, infectia fiind o regula in acest caz.

  1. MASAJUL REGIUNII AFECTATE ESTE CONTRAINDICAT!!!

Masajul viguros determina cresterea presiunii intrachistice, prin urmare o cantitate tot mai mare de lichid sinovial patrunde prin orificiul de comunicare dintre chist si articulatie, crescand diametrul acestuia. Cresterea diametrului canalului de comunicare dintre cele doua structuri permite marirea rapida in dimensiuni a formatiunii chistice si adesea se asociaza cu accentuarea simptomatologiei algice.

  1. NU ESTE PERMISA EFECTUAREA EFORTULUI FIZIC!!!

Efortul fizic este principalul factor determinant al aparitiei chistului sinovial, prin slabirea progresiva a capacitatii de contentie a lichidului articular la nivelul capsulei (predominat dorsale) articulatiei radio-carpiene.

  1. CHISTUL SINOVIAL NU TREBUIE GOLIT PRIN PUNCTIONARE CU SERINGA!!!

Punctionarea si evacuarea lichidului sinovial cu seringa este o manevra extrem de riscanta. Daca nu se respecta strict protocoalele de asepsie si antisepsie, riscul de infectie este extrem de mare. Introducerea germenilor in chist determina aparitia unei artrite septice la nivelul articulatiei pumnului, prin translocarea bacteriilor din chist in articulatie.

  1. ESTE INTERZISA FLEXIA (INDOIREA) MAINII DIN ARTICULATIA PUMNULUI!!!

Manevrele de mobilizare a articulatiei pumnului duc la cresterea presiunii intraarticulare, fapt ce determina translocarea unei cantitati mari de lichid din spatiul intraarticular in cel intrachistic, acesta este stadiul in care simptomatologia algica reclama interventia chirurgicala de urgenta.

 


 Pentru informații suplimentare cu privire la diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni apăsați pe link

– CHISTUL SINOVIAL-


 

Chirurgia plastica este fara doar si poate una dintre cele mai complexe specilitati chirurgicale ingloband sub cupola unei denumiri relativ abstracte o multitudine de interventii ce tin de chirurgia mainii, chirurgia reconstructiva a diferitelor structuri anatomice, transplantul de tesuturi, precum si chirurgia estetica.

Curicula de pregatirea a chirurgului plastician este cea mai complexa dintre toate specialitatile chirurgicale, acesta este motivul pentru care doar cei mai performanti absolventi ai Universitatii de Medicina si Farmacie obtin prin concurs un loc de pregatire in rezidentiat in cadrul specialitatii noastre. In ultimii 10 ani chirurgia plastica ocupa primul loc in optiunile absolventilor de medicina, concurenta pentru obtinerea unui loc de rezident in cadrul specialitatii fiind acerba. In lumina celor prezentate, sunt mandru sa va spun ca doar cei mai bine pregatiti medici generalisti reusesc sa treaca testele de admitere in cadrul specialitatii noastre.

Formarea profesionala a unui medic presupune in primul rand pasiune. Dedicatia, altruismul, sacrificiul si  dorinta de autodepasire contribuind in egala masura la conturarea profilului profesional al acestuia.

 

Armamentariumul chirurgului plastician cuprinde:

  • Microchirurgia transplantului de organ

  • Microchirurgia reconstructiva a replantarilor de segment de membru

  • Microchirurgia nervilor periferici

  • Transplantul de tesuturi incluzand lambourile musculare si miocutane

  • Operatii paleative în paraliziile posttraumatice de plex brachial

  • Anastomoze vasculare microchirurgicale

  • Chirurgia paraliziei faciale

  • Chirurgia reconstructiva a nasului

  • Chirurgia reconstructiva a urechii

  • Chirurgia reconstructiva a buzelor

  • Chirurgia reconstructiva a pleoapelor

  • Cura chirurgicala pentru maladia Dupuytren

  • Interventii paleative în paralizia de nerv median

  • Interventii paleative în paralizia de nerv ulnar

  • Interventii paleative în paralizia de nerv radial

  • Tratament chirurgical pentru chist sinovial

  • Cura chirurgicala a maladiei Volkmann

  • Cura chirurgicala a sindactiliei

  • Lambouri cutanograsoase de vecinatate

  • Lambouri cutanograsoase de la distanta

  • Tratament chirurgical pentru sindrom de tunel carpian

  • Chirurgia transsexualismului si a intersexualitatii

  • Reconstructia de penis si de vagin

“Regina” specialitatilor chirurgicale asa cum este cunoscuta chirurgia plastica, necesita ani de studiu intens si de practica medicala neintrerupta pentru a fi stapanita temeinic, acesta este motivul din care selectia personalului medical care patrunde in specialitate este atat de riguroasa.


Reveniți la PAGINA PRINCIPALĂ