Reconstructie mamara gratuita dupa afectiuni oncologice
CANCERUL DE SAN
Neoplasmul mamar este una dintre cele mai temute afectiuni maligne din cauza riscului de evolutie nefavorabila (in diagnosticarile tardive) precum si a potentialului mutilant al interventiei chirurgicale curative. Un alt aspect foarte important de care trebuie tinut cont in tratamentul acestor paciente este cel al traumei psihice, determinate de constientizarea (acceptarea) potentialului letal al acestei afectiuni precum si de aspectul cicatricei postoperatorii, amputatia sanului avand repercursiuni semnificative asupra psihicului pacientei. De foarte multe ori pacientele vindecate sunt reticiente cu privire la efectuarea unei interventii chirugicale reconstructive, deoarece aceastea isi doresc sa inchida cat mai repede acest capitol neplacut din viata lor. Trauma reprezentata de mastectomie si tratamentul oncologic ulterior le face de cele mai multe ori pe aceste paciente sa renunte la reconstructia sanului, temporizarea interventiei fiind adesea urmata de resemnare si renuntarea la interventia chirurgicala reconstructiva (prin accentuarea progresiva a acestei adevarate fobii de spital). Deasemenea un alt factor limitant este cel reprezentat de costul protezei mamare siliconice si al interventiei (interventiilor) chirurgicale necesare reconstructiei
Prin “Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare” se doreste facilitare accesului a cat mai multe paciente la reconstructia mamara si la obtinerea unui aspect estetic apropiat de cel natural, integrand astfel aceste paciente din punct de vedere social si profesional. Programul presupune achitarea pretului protezei mamare si al interventiei chirurgicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, astfel pacientele care au suferit mastectomie pentru tratamentul neoplasmului mamar beneficiaza de reconstructie mamara gratuita. Adevarata inchidere a “acestui capitol neplacut din viata” pacientelor (asa cum il descriu multe dintre acestea) este reprezentata de efectuarea reconstructiei si prin acesta evitarea amintirii zilnice a traumei.
Inscrierea in programul gratuit de reconstructie mamara este foarte usoara, pentru efectuarea interventiei chirurgicale fiind necesare urmatoarele documente:
- Copie dupa cartea de identitate;
- Bilet de trimitere de la medicul oncolog – evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară
- Bilet de trimitere de la medicul de familie catre Sectia de Chirurgie Plastica in cadrul careia urmeaza sa se efectueze reconstructia;
- Adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat (obtinuta de la angajator).
In urma consultatiei se decide efectuarea interventiei chirurgicale reconstructive, protocolul terapeutic fiind influentat de particularitatile locale ale pacientei si asteptarile acesteia cu privire la prognostic.
In majoritatea cazurilor reconstructia sanului se realizeaza in mai multe etape, dupa cum urmeaza:
- Inserarea expanderului mamar;
- Extractia expanderului si inserarea protezei mamare siliconice definitive asociata cu reconstructia complexului areolo-mamelonar si mastopexia sanului contralateral (ridicarea sanului sanatos , daca este cazul);
- Simetrizare prin lipofilling si definitivarea complexului areolo-mamelonar.
Prima etapa a protocolului reconstructiv consta in inserarea unui expander tisular mamar cu valva magnetica (al carui pret este asigurat de CNAS), interventia chirurgicala realizandu-se cu anestezie generala. Durata interventiei chirurgicale este variaza intre 45 si 90 de minute in functie de dimensiunile cicatricei postmastectomie si particularitatiloe locale anatomice ale pacientei. Durata internarii variaza intre 4 si 7 zile in functie de evolutia locala postoperatorie, durata medie de internare fiind de aproximativ 5 zile, timp in care pacienta este monitorizata atent in vederea evitarii aparitiei complicatiinlor septice (infectiilor). Suprimarea (indepartarea) firelor de sutura se realizeaza in cadrul consultului efectuat la 14 zile postoperator, ulterior pacienta prezentandu-se regulat la control la intervale de trei saptamani pentru injectarea de ser fiziologic in vederea expandarii progressive. Durata totala a primei etape a reconstructiei variaza in functie de dimensiunile expanderului fiind influentata de durata necesara atingerii capacitatii maxime (umplerii) a acestuia. In cazul utilizarii unui expander cu o capacitate de 300 ml (san contralateral de dimensiune medie) durata totala a primei etape reconstructive (intervalul dintre inserarea expanderului si inserarea protezei mamare siliconice) este de aproximativ 11 saptamani, timp in care pacienta se prezinta regulat la control la intervale de 3 saptamani.
A doua etapa a reconstructiei mamare consta in: inlocuirea expanderului cu o proteza mamara siliconica (al carui pret este asigurat de CNAS), reconstructia complexului areolo-mamelonar si mastopexie contralaterala (simetrizare prin ridicarea sanului sanatos) daca este cazul. Inlocuirea implantului cu proteza mamara siliconica este o interventie chirurgicala de rutina, inserarea implantului realizandu-se printr-o mica incizie (aproximativ 3 cm lungime) realizata in santul inframamar (sub san). Reconstructia complexului areolo-mamelonar se realizeaza in cadrul aceleasi interventii chirurgicale si presupune recoltarea de tesut areolar de la sanul contralateral (sanul sanatos) si sutura acestuia in pozitia anatomica normala (conform calculului si desenului preoperator). In final daca se impune se realizeaza mastopexia (ridicarea) sanului sanatos pentru asigurarea simetriei sanilor. Durata interventiei chirurgicale variaza intre 60 de minute si doua ore in cazul pacientelor care necesita si mastopexie (ridicarea sanului contralateral). Durata internarii este de aproximativ 7 zile, timp necesar monitorizarii plagii si grefei areolare. Firele de sutura se indeparteaza la 14 zile postoperator.
Rezultatul final al interventiei chirurgicale se poate aprecia la aproximativ 3 luni de la inserarea implantului, cu ocazia acestei evaluari stabilindu-se si oportunitatea efectuarii retusurilor finale (a III-a etapa) ce constau in simetrizare prin lipofilling si mici modificari ale complexului areolo-mamelonar.
Recomand efectuarea reconstructiei mamare la pacientele cu neoplasm mamar operat dupa 6 luni de la incheierea tratamentului oncologic (chimioterapiei), evitand astfel complicatiile legate de scaderea imunitatii caracteristice tratamentului oncologic. Reconstructia precoce a sanului (dupa efectuarea tratamentului oncologic) grabeste reintegrarea socio-profesionala a pacientei si are un impact semnificativ asupra reechilibrarii psihologice a acesteia. Asigurarea tuturor costurilor interventiei chirurgicale (expander si implant) de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate face ca reconstructia mamara sa fie accesibila tuturor pacientelor, pentru efectuarea interventiei chirurgicale fiind necesare doar documentele prezentate anterior.
Inchei prin a va spune ca exista o multitudine de alte metode reconstructive ce pot fi folosite pentru obtinerea unor rezultate bune, protocolul prezentat reprezentand doar una dintre aceste variante, scopul detalierii fiind reprezentat de dorinta de familiarizare a pacientelor ce au trecut prin aceasta trauma cu etapele reconstructiei mamare.