Rezumat articol: Carcinom bazocelular gigant (co-autor si prezentator)

Utilizarea lambourilor locale si locoregionale pentru rezolvarea unui caz grav de carcinom bazocelular gigant localizat la nivelul regiunii orbitale la un pacient cu arteriopatie severa 

Articol prezentat in cadrul Congresului ACPR, Tulcea 2015

 

In aceasta lucrare va prezentam atitudinea noastra terapeutica in cazul unui pacient cu carcinom bazocelular gigant localizat la nivelul fetei, antecedentele personale patologice, precum ateroscleroza si arteriopatia diabetica limitand mult optiunile reconstructive.

Defectul restant in urma excizarii formatiunii tumorale prin dimensiunile crescute determinate de invadarea structurilor invecinate precum sinusul maxilar, orbita si osul zigomatic au ridicat problema utilizarii unui lambou muscular de mari dimensiuni, necesar acoperirii tuturor structurilor afectate. Neajunsurile ce tin de realizarea unei anastomoze in conditiile unui pacient cu arteriopatie severa si deformarea estetica masiva a regiunii determinate de folosirea unei astfel de metode reconstructive au contribuit la alegerea realizarii reconstructiei prin utilizarea unor lambouri de dimensiuni mai mici, cu vascularizatie axiala regionala.

Stabilirea algoritmului operator a tinut cont de limitarile impuse de antecedentele personale patologice ale bolnavului si asteptarile acestuia cu privire la prognostic, acordandu-se o atentie deosebita controlului strict al valorilor glicemiei pe durata internarii si ulterior in perioada de recuperare postoperatorie.

Pentru acoperirea defectului de parti moi, restant in urma excizarii formatiunii tumorale si exenteratiei oculare impuse de extinderea procesului neoplazic la nivelul orbitei, au fost utilizate trei lambouri locale si locoregionale. Regiunea nazala a fost acoperita cu un lambou frontal, defectul de parti moi de la nivelul regiunii orbitare si zigomatice fiind acoperit cu un lambou temporal muscular respectiv fascial.

Postoperator evolutia locala a pacientului a fost lent favorabila, marcata doar de aparitia unei mici zone de necroza marginala. Pacientul a fost externat la 14 zile dupa interventia chirurgicala.

Particularitatea cazului este data de utilizarea lambourilor locale cu pedicul axial, noi considerand ca riscurile reconstructiei cu lambouri liber transferate sunt crescute in cazul pacientilor cu arteriopatie severa, deformarea locala postoperatorie fiind deasemenea un criteriu care pledeaza pentru utilizarea lambourilor locale de mici dimensiuni ce sunt mult mai usor de modelat.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Campurile cu * sunt obligatorii